„Nu da maimuței briciul”. Secretele din SERVIETA SRI care ajung la președinte, premier și miniștri prin POȘTA MILITARĂ. Uneori cu acceleratul

Redactor:
Andrei Luca Popescu
„Nu da maimuței briciul”. Secretele din SERVIETA SRI care ajung la președinte, premier și miniștri prin POȘTA MILITARĂ. Uneori cu acceleratul
Gândul vă prezintă care este traseul tehnic și instituțional al informărilor transmise de SRI către beneficiarii lor legali.

Serviciul Român de Informații (SRI) transmite zilnic informări către beneficiarii legali ai informațiilor ce privesc siguranța națională. În contextul scandalului creat de arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influență în cazul liderului interlop Bercea Mondial, în spațiul public s-a pus problema cum au loc efectiv aceste informări ale SRI și cât de eficiente sunt ele, dacă însuși președintele României nu a fost informat de către SRI că fratele său are o relație contra legii cu un clan interlop – lucru confirmat atât de președintele Traian Băsescu, cât și de directorul SRI George Maior.

Conform legii privind siguranța națională a României, beneficiarii legali ai informațiilor SRI sunt președintele României, premierul, președinții Camerei Deputaților și Senatului, miniștri și șefi de departamente din ministere, prefecți, președinți de consilii județene sau primari. În rest, informările SRI ajung și la organele de urmărire penală sau la celelalte servicii secrete din România – SIE, serviciile de informații ale Apărării și Internelor, SPP sau STS.

„Nu este un volum mare de informații. Informările concrete se fac zilnic, iar președintele și premierul mai primesc, pe lângă aceste informări zilnice, și unele generale – o notă privind starea generală din România privind siguranța națională. Acestea au o frecvență mai rară”, a explicat pentru gândul Costin Georgescu, fost director al SRI în perioada 1997-2000.

Un fost beneficiar legal de rang înalt al informărilor SRI a explicat pentru gândul că nu există un standard privind volumul informărilor trimise de SRI: „Depinde de subiect, poate fi o notă pe o foaie, o sinteză sau teancuri de foi, dacă e vorba despre un subiect voluminos„.

Ca regulă, întotdeauna informările SRI sunt ținute în evidență, iar beneficiarii lor legali, de la președinte, premier până la ministru sau primar, sunt obligați să trimită înapoi la SRI documentele cu informările primite.

Plicurile SRI vin cu „poșta militară”. „În tren, au compartimentul lor. E o servietă cu plicuri și cineva care o păzește”

Tehnic vorbind, informările SRI sunt transmise beneficiarilor lor legali cu „poșta militară”, serviciu care aparține și este organizat tot de SRI și care deservește toate instituțiile și autoritățile statului român, atunci când vine vorba despre corespondența cu informații secrete – de la Banca Națională la Poliție, de la prefecturi la ministere.

Pe scurt, plicurile cu informările SRI, de culoare maro sau verde, pleacă către destinatarii lor legali în serviete duse de curierii poștei militare, care sunt înarmați. Conform hotărârii de guvern 1349/2002, care reglementează corespondența clasificată, plicurile SRI sunt sigilate cu ceară sau plumb, iar pe plic se scrie nivelul de secretizare al informării, denumirea și adresa completă a expeditorului și destinatarului. Dacă este necesar, pe plic se poate scrie mențiunea „Personal”, urmată de rangul, funcția și numele persoanei respective.

Dacă beneficiarul informațiilor se află în București, precum președintele, miniștrii, premierul, atunci curierii SRI se deplasează cu mașinile. Dacă beneficiarii se află în teritoriu, atunci deplasarea se face de obicei cu trenul, însă poate fi folosit și transportul aerian sau naval, companiile de transport punând la dispoziția SRI compartimente speciale pentru curierii militari. Pentru aceste compartimente, atât în tren, cât și pe avion sau navă, SRI plătește chirie sau taxa aferentă.

„În tren, dacă vă uitați bine, o să-i vedeți. Au un compartiment numai al lor și merg cu acceleratul sau rapidul, nu cu personalul. Informațiile sunt păzite, este o servietă cu plicuri și cineva care să o păzească„, explică Costin Georgescu, pentru gândul.

Odată ajunse la instituțiile unde lucrează beneficiarii legali, curierii SRI predau plicurile persoanelor desemnate de comun acord cu SRI să le primească, la cabinetele demnitarilor respectivi – pe bază de legitimare reciprocă și înscriere în registre. Apoi plicul sigilat ajunge la președinte, premier, ministru sau cine este destinatarul legal. „Nimeni nu are voie să desfacă plicul, în afară de beneficiarul legal„, mai spune Costin Georgescu.

Ce primește efectiv un beneficiar de informații de la SRI. Principiul „nu da maimuței briciul”

Fostul beneficiar legal de rang înalt al informărilor SRI, contactat de gândul, a explicat că „informațiile venite de la SRI sunt complete, astfel că beneficiarul nu are scuza ignoranței” pe un anume subiect.

Cu toate acestea, Costin Georgescu, fostul director al SRI, dă de înțeles că lucrurile funcționează pe principiul „nu da maimuței briciul”: dacă un beneficiar legal este direct vizat de un subiect montorizat de SRI sau dacă apropiați, subordonați sau rude ale sale sunt implicate, SRI nu-l va informa pe beneficiarul legal de aceste aspecte. Toate acestea în ideea că, fiind într-o poziție de implicare, beneficiarul legal ar putea să influențeze lucrurile.

Cazul Mircea Băsescu-Bercea Mondial pare să se înscrie în acest principiu, în care președintele Traian Băsescu nu ar fi putut fi informat de SRI, printr-o informare oficială, de relațiile fratelui său cu un clan interlop, pentru că era implicat direct, fiind vorba de o rudă.

De altfel, directorul SRI George Maior a dat și o altă explicație pentru faptul că Băsescu nu a primit această informare de la SRI: informațiile respective ajunseseră deja la organele de urmărire penală, iar acestea declanșaseră acțiuni penale pe acest subiect. SRI nu poate să mai furnizeze aceste informații către beneficiarii lor legali, dacă au ajuns deja la procurori sau poliție, a explicat George Maior.

Un alt aspect legat de informările SRI ține și de ceva mult mai mundan: capacitatea beneficiarilor legali de a digera aceste informații și de a se folosi de ele în activitatea lor profesională.

Unii pur și simplu nu știu să le aprecieze. Pe vremea mea, erau unii miniștri care plimbau aceste informări prin clădirea ministerului, lucru complet ilegal. Sau dacă omul nu știe ce să facă cu informațiile, degeaba i le dai. Se uită la ele„, spune Costin Georgescu.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide