Nu se mai pot cumpăra arme cu gaz doar cu buletinul

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 30/04/2013, 10:25

Cazul de la Cogealac, discutat în Guvern

Recentele modificări legislative vin pe fondul recentuluiscandal de la Cogealac, unde mai mulți oameni au fost împușcați cuarme neletale. Miniștrii au discutat în ședința de Guvern desprecele cinci persoane rănite, luni, după ce au fost împușcate cugloanțe de cauciuc. Incidentul iscat în urma unui conflict întreprimar și localnici, pe de o parte, și angajații unei firme de pazăa societății care construiește un parc eolian în zonă, pe de altăparte.

Peste o sută de mii de români dețin arme defoc

Potrivit IGP, la Registrul Național al Armelor erau înregistrațianul trecut peste 68 de mii de deținători de arme letale, careaveau aproape o sută de mii de astfel de arme. Dintre acestea, celemai multe sunt armele de vânătoare – 83 de mii. Alte zece mii suntarme de tir, folosite de antrenori și sportivi. Același registruarată că peste 32 de mii de români dețin arme așa-zis neletale.Dintre acestea, 17 mii sunt cu bile de cauciuc și restul cu aercomprimat.

În Capitală, în evidențele Poliției sunt 26 mii de arme, dintrecare 11 mii letale și 15 mii neletale, adică arme cu bile decauciuc, cu gaz sau aer comprimat. În medie, unul dintr-o sută debucureșteni deține o armă de foc, cel puțin potrivit datelorpoliției.

Polițiștii au confiscat, de la începutul lunii iulie, peste 100de arme letale și neletale, și peste 400 de cartușe și capse. Înurma unor controale în 14 județe, peste 100 de persoane au fostcercetate pentru deținere sau uz ilegal de arme.

„România se află pe ultimul loc în Europa la deținere șifolosire de arme de foc, a explicat pentru Gândul un ofițerspecialist din cadrul Direcției Arme din IGP. Suntem foarteinteresați să ne menținem pe acest loc. Interesul românilor pentru arme a început să fie însă din ce în ce mai mare și încercăm ca șiprin măsuri legislative restrictive să ținem sub controlfenomenul”.

Noile măsuri completează mo­di­ficările din 2008, când, pefondul valurilor de violență din stradă, până și conflictele pelocurile de parcare se tranșau cu pistolul. La propunereaminis­trului de Interne, Vasile Blaga, Guvernul a decis, miercuri,înăsprirea regimului armelor neletale. Persoanele care vor să intreîn posesia acestora vor fi supuse unui examen psihologic și nutrebuie să fi avut condamnări penale pentru fapte cu violență.

Reguli mai dure pentru cei peste 15.000 de deținători dearme cu gaze

Una dintre cele mai importante noutăți vizează modificareacondiții­lor de acordare a dreptului de deținere, port și folosirea armelor cu gaze. Această categorie de arme va fi supusă regimuluiautorizării, similar regimului aplicabil armelor neletale deautoapărare cu bilă de cauciuc sau cu aer comprimat.

Dacă până acum oricine putea cumpăra o armă cu gaz doar cubuletinul și certificatul de cazier judiciar, după intrarea învigoare a noilor reglementări, va fi nevoie de certificat medical,aviz psihologic, cazier dar și aprobarea poliției, care vacertifica lipsa pericolului pentru ordinea publică.

Toți cei aproximativ 15.000 de români care dețin arme cu gazevor fi verificați din nou. Cei care nu vor respecta noile condițiiriscă să comită infracțiunea de deținere ilegală de arme, pedepsităcu închisoare de la 3 luni la un an.

Copiile armelor de foc – transportate doar încutii

Cei care dețin arme- replici ale unor arme de foc și care pânăacum le puteau folosi la liber vor trebui să respecte condiții maistricte, pentru a nu produce panică. Este vorba despre armele detip paint-ball sau air-soft, care, spun specialiștii, pot producevătămări sau chiar ar putea fi folosite, spre exemplu, la comitereaunor jafuri.

Cei care achiziționează astfel de arme vor trebui să aibă peste18 ani la liber și le pot folosi doar în locuri special amenajate.Transportarea acestor arme va fi făcută doar în cutii speciale.Sancțiunile sunt cuprinse între 1000 și 2000 lei, fiind urmate șide confiscarea armelor.

Cei care și-au pierdut arma, fără autorizații pentrucinci ani

Condițiile de autorizare pentru deținerea de arme de foc au fostde asemenea înăsprite. Cei care vor să aibă arme nu trebuie să fiavut anularea dreptului de folosință în ultimii doi ani. Cei careși-au pierdut sau li s-au sustras din motive imputabile armedeținute în ultimii 5 ani nu vor primi autorizații. Au fost cazuride neglijență, în care fie și-au lăsat unii armele în mașină, laspălătorie, iar alții au vândut mașina cu arma sub scaun. Perioadade păstrare a registrelor cu informații despre arme a fost extinsăla 20 ani, pentru „urmărirea adecvată” a armelor de foc. La rândullor, armurierii trebuie să solicite avizul poliției pentrupersoanele angajate să deruleze operațiuni cu arme și muniții și sădispună de sisteme electronice de alarmare.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
Horoscop zilnic, 18 octombrie. Zodia care are mari şanse să obţină o nouă funcţie la...
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Începe marele război! Armata e pregătită de invazie: Riscă Apocalipsa
Trecerea la ora de iarnă. Au fost schimbate zilele, atenție! Nu mai e valabil ce...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021