O firmă din Bacău va construi Catedrala Mântuirii Neamului la „prețul rezonabil” de 100 de milioane de euro

Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 13:41

Catedrala Mântuirii – a doua ca mărime dinEuropa

Înaltă cât un turn cu 30 de etaje, catedrala va avea 120 mlungime, 70 m lățime și 120 m înălțime și se va desfășura pe osuprafață de 38.000 de metri pătrați, fiind de zece ori mai micădecât Casa Poporului. Lăcașul ce urmează a fi ridicat pe DealulArsenalului este depășit în înălțime de catedrala „Sfântul Sava”din Belgrad, iar, ca număr de participanți la slujbă, de „HristosMântuitorul”, catedrala din Moscova, care poate găzdui 10.000 depersoane. Cu două hramuri: „Înălțarea Domnului” (Ziua Eroilor) și”Sfântul Apostol Andrei”, catedrala de la București va fi ridicatăpe un teren aflat în proprietatea Patriarhiei din 2005, acordatprin ordonanță de Guvern, având ca destinație exclusivă construcțiaviitoarei Catedrale a Mântuirii.

Campanie și acatiste pentru bani

Estimată inițial la 200 de milioane de euro, în faza la roșu,Catedrala Neamului are nevoie de bani. Soluții pentru a-i strângeau existat de-a lungul timpului – de la contribuția credincioșilorla cea a statului, până la propunerea de organizare a unei „loteriinaționale”, după modelul colectei pentru construirea Ateneului. Cea rămas? Împrumutul bancar și o campanie de colectare de fonduri,care va fi demarată în toamnă și se va desfășura numai prinbiserici, a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul. „Acesatăcampanie se va desfășura numai prin biserici. De aceea îiatenționăm pe enoriași să nu dea bani celor care vin la ei lapoartă sau îi opresc în afara spațiului bisericii. În plus, baniivor fi însoțiți de un acatist cu numele celor care vor fi pomenițila slujbe și chiar oamenii vor primi chitanțe pentru sumele date.”El a făcut un calcul vorbind de cele trei milioane de români carear putea dona anual 10 euro pentru construcția Catedralei : «Înpatru ani lucrarea ar fi gata ».

2015 – târnosirea Catedralei

PF Daniel a spus, vineri, la sfârșitul Sfintei Liturghii călucrarea la roșu ar putea fi gata peste trei ani și ar mai finevoie de alți doi trei ani, adică până în 2015 pentru târnosirealăcașului. „Această nouă Catderală a intrat în linie dreaptă.Catedrala va fi una tradițională, nu modernistă. Până acum amangajat deja peste patru milioane de lei. Să ne ajute Dumnezeu caîn trei ani să vedem biserica zidită și acoperită. Iar peste alțidoi trei ani să facem târnosirea”, a mai spus PF Daniel.

INFO Firmaplasată pe locul III a încasat 30.000 de euro

Tot vineri s-a anunțat și punctajul obținut de celelalte șasefirme finaliste, precum și premiile în bani obținute de fiecaredintre acestea. Potrivit PS Ciprian Câmpineanul, toate celelalteproiecte câșigătoare vor putea fi preluate pentru construirea altorcatedrale din țară și străinătate, existând deja cereri pentruastfel de construcții în Itala, Spania și chiar SUA.

Cu două zile întârziere față de data comunicată inițial, 30iunie, numele firmei care va construi viitoarea Catedrală aNeamului a fost făcut public, vineri, 3 iulie. O firmă din Bacău,clasată pe locul II, întrucât nicio lucrare nu a obținut peste 90de puncte, a fost desemnată câștigătoare a concursului deproiectare pentru ridicarea lăcașului de cult. SC Vanel Exim SRL vaîncheia astfel cu Patriarhia Română contractul de proiectarecomplet.

Potrivit Bisericii, lucrarea societății băcăoane a fostdesemnată câștigătoare pentru că a punctat la rezistență – loculîntâi, la instalații – locul doi și la preț «rezonabil » – în jurde 100 de milioane de euro. Inițial, prețul lucrării la roșu fuseseestimat la 180-200 de milioane de euro. „Niciun proiect nu s-aridicat la nivelul exigenței comisiei și nu a primit 90 de puncte.Totuși comisia l-a ales pe cel care a primit premiul II, întrucât arăspuns bine exigențelor și a avut un preț rezonabil, nu cel maimic”, a spus vineri Ciprian Câmpineanul, episcop vicarpatriarhal.

Bani de la bancă, nu de la stat

„Într-un an de grea încercare economică pentru România”,Patriarhia va începe lucrările la Catedrală cu bani împrumutați șinu de la stat. Potrivit vicarului patriarhal, Biserica negociază cucinci chiar șase bănci din țară și străinătate pentru deschidereaunei linii de creditare în valoare de 100 de milioane de euro.

CLICK PENTRU GALERIAFOTO

La începutul lunii trecute, Constantin Stoica, purtător decuvânt al Patriarhiei Române, declara pentru Gândul că Bisericaîși asumă întreaga responsabilitate financiară, banii împrumutațiurmând a fi înapoiați într-un termen de 15 – 20 de ani, plus operioadă de grație, de la ridicarea construcției la roșu”. Totatunci, Nicolae Noica, responsabil cu proiectul Catedralei dinpartea Adunării Naționale Bisericești, preciza că „împrumutul va figarantat cu bunurile deținute de BOR – păduri, imobile și altele,cum ar fi complexul Lebăda din Pantelimon”. Negocierile pentruîmprumut vor demara în această lună, odată cu lansarea caietului desarcini pentru licitația internațională de construire a Catedraleiși cu demersurile de obținerea a autorizațiilor necesare.

Alte milioane de euro – pentru pictură

Suta de milioane de euro pe care Patriarhia Română intenționeazăsă o contracteze de la o bancă este necesară pentru a acopericosturile ridicării construcției la roșu, estimate din cauza crizeila 100 – 120 de milioane de euro, față de 200 inițial. Totuși,pentru finalizarea acestui obiectiv ar fi fi necesare încă 200 demilioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru picturile dinCatedrală, estima în urmă cu o lună de zile vicarul PS CiprianCâmpineanul.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...