OCCUPY PIAȚA UNIVERSITĂȚII: șase tipuri de participanți la protestele din București

OCCUPY PIAȚA UNIVERSITĂȚII: șase tipuri de participanți la protestele din București
Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 25/04/2012, 02:15

Apele au început să se cearnă în Piața Universității, locul cel mai fierbinte unde au loc proteste în București. Între albul sincerilor revoltați împotriva „regimului” și „dictaturii” și negrul „ultrașilor” din galeriile echipelor de fotbal au început să se vadă și nuanțele de gri: restul nemulțumiților care au îndurat frigul pentru a protesta în Piață, o mulțime la fel de pestriță ca la orice protest autentic, nu comandat de vreun partid.

1. Vârstnicii. Au fost primii care au apărut în Piață, pe la prânz. „Ceaușescu a fost mic copil pe lângă nenorocitul ăsta”, le zicea unul partenerilor de chibițat, despre inamicul public numărul 1 din aceste zile – Traian Băsescu.

În timp ce muncitorii de la Administrația Străzilor strângeau dalele și piatra cubică desprinse din fața Teatrului Național, Sfatul Bătrânilor analiza situația de război creată duminică noaptea, punctând cu un spirit de observație demn de luat în considerare: „Ăștia (huliganii) au fost scoși special, domle, ca să stea lumea acasă. Ne calcă pe gât, asta am ajuns”. În rest, s-au depănat amintiri despre Revoluție și dorințe de pensii mai mari.

2. Ieșiții de la serviciu. Oamenii obișnuiți, adică nebăuți, nedrogați, fără licăriri criminale în ochi și nici trăsături golănești pe chip, cu un acoperiș deasupra capului și fără costumații exuberante, au început să apară în Piață după ora 18.00.

În general, la orice protest, nu ei sunt scânteia, nu ei pornesc strigările, însă țin în ei cam aceleași revolte strigate de toți – salarii, nedreptăți sociale, aroganțe politice, scârbe existențiale alimentate de aroganța unui președinte despre care presa străină, nu cea „pervertită” de la noi, a ajuns să-l numească „rupt de realitate”. Unii au venit singuri, alții cu prietenii sau chiar cu familia.

Pensionarul feroce este o subcategorie a acestei tipologii. Unii trecuți de vârsta a doua, alții intrați în vârsta a treia, sunt recunoscuți pentru că par niște persoane absolut obișnuite, dar care reușesc să dezvolte o furie animalică. Mulți glumeți de pe margine se întreabă cu ce se hrănesc acești oameni plăpânzi, încât să le reziste corpul la asemenea efort. Au aceleași nemulțumiri sociale ca și salariații, doar că ei izbucnesc mai tare pentru că au timp să mocnească acasă.

3. Tinerii curioși. Pentru mulți, protestul pro-Arafat care s-a transformat în revoltă anti-Băsescu a fost un prilej de ieșit din casă ca la un spectacol, de trăit pe pielea lor o mișcare de stradă neexperimentată până acum. Un fel de experiment social la care au putut lua parte pe viu, nu doar pe Facebook sau pe Twitter.

Se vede că nu se implică prea mult în urletele împotriva sistemului, Guvernului sau a lui Băsescu, dar sunt animați de spiritul mulțimii, de senzația de naștere a unui mare animal vibrant și gălăgios, din care fac și ei parte. Cei mai mulți sunt tineri de 20-30 de ani, iar pentru ei Revoluția sau Mineriada sunt mai degrabă concepte istorice, decât realități trăite pe pieile lor.

„Nu plecăm de-aici, că n-avem servici”, striga unul, într-o pauză de inspirație a liderilor care dădeau tonul sloganurilor în piață. Valabil, probabil, pentru unii care chiar se plictiseau acasă și au ales să iasă în Piață ca sport.

„Da’ e ilegal, nu?”, își întreba un băiat prietena. „A, nu, dacă e manifestație pașnică e legal”, a venit explicația, dată pe un ton juridic.

Rockeri pletoși, rastafarieni veseli cu căciuli de Bob Marley sau golănași inocenți de cartier, care se visează Tupac Shakur, au completat peisajul.

„Hai mă să plecăm”, îi zicea o puștoaică care purta o căciulă de ștrumf pe cap, prietenului ei. Tipul a privit-o un moment, nehotărât, însă decizia a fost simplă în clipa următoare, când fata a pus punctul pe i: „Vreau să mă-mbăt!”.

4. Nostalgicii. Vremurile cu proteste de zeci de mii de oameni au trecut, dar cei care au luat parte la Revoluția din 1989 sau la Mineriadele din anii ’90 au rămas. Cei mai mulți nu o duc prea bine. Bine organizați, se vede că știu baletul protestelor: grup compact, cu tricoloruri în vânt, unele cu stema tăiată, cu pancarte pe care sunt așternute versuri, îndemnuri și urale de bine pentru Băsescu, Boc sau alt simbol al „regimului”.

„Du-te după mă-ta și adu-ne flota”, a rupt unul dintre ei ritmul monoton al clasicelor „Jos Băsescu”.

5. Activiști, studenți, idealiști. Postați chiar în fața fântânii de la Universitate, activiștii împotriva exploatării de la Roșia Montană și-au asigurat vizibilitate maximă în transmisiunile televiziunilor, cu vreo trei bannere mari. Supărați pe Băsescu pentru că le-a suflat în pânze celor de la corporația canadiană și vrea să „otrăvească România cu cianură”, activiștii nu au reușit însă să dea tonul mulțimii cu lozincile lor.

Studenți la Universitate au fost mulți, chiar și printre huliganii care făceau spume la gură când vedeau uniforma de jandarm. Cei care s-au legitimat însă, venind în coloană dinspre căminele din Regie spre Piața Universității, au fost doar vreo 100-150. Cu un lider înarmat cu portavoce, studenții au venit târziu și au încercat să acopere strigările de stadion. Nu au reușit, însă au creat un echilibru.

„Statul nu e corporație. Spuneți nu austerității”, scria pe un carton al unei fete care părea rătăcită prin mulțime. Răsfirați, au mai existat alții ca ea, studenți care au încercat „să ocupe” Facultatea de Istorie, în decembrie, într-o încercare de a imita protestul american „Occupy Wall Street”, dar nu le-a ieșit. Cei câțiva „ocupiști” s-au diluat în mulțimea de la Universitate, după ce s-au lămurit poate că mișcarea lor nu a prins între tinerii din România. Ba chiar s-au trezit că sunt acuzați de stângism, precum Raed Arafat, dar din alte motive: persoane care susțin stânga și socialismul ca filozofie politică s-au afișat ca mari susținători ai mișcării lor.

6. Huligani, suporteri, „ultrași”. În aceste zile, ei au fost cei mai vizibili, pentru că au reușit o performanță cu care se mai pot mândri doar minerii lui Miron Cozma: au vandalizat centrul Bucureștiului. Fără să-și dea seama, mulțimea a fost animată tot de ei, pentru că „civilizația” de stadion presupune scandări viguroase, nu figuri de stil, furie și tropăială de protest. Dacă nu te gândeai la dezastrul pe care l-au provocat duminică noapte, atmosfera

Luni, suporterii au început să apară pe la ora 21, în zona fântânii de la Universitate. S-au strâns în jur de o sută, dar în comparație cu cei apăruți duminică, cei de ieri au fost niște puieți: agitați, agresivi, dar lipsiți de acea nebunie care definește orice „ultras” – să se repeadă ca berbecii în jandarmi, la bătaie, și să distrugă tot ce le stă în cale.

„Asasini, gabori asasini”, „Cine sare vrea schimbare”, „România, stat polițienesc” sau „Cine nu sare ori e gabor ori e prost de moare” au fost doar câteva urale de stadion care au reanimat mulțimea înghețată din Piață. „România, România” a fost strigarea care a prins la toată lumea, pentru că nu mirosea așa tare a huligan de galerie, ci a suporter de Națională.

Ca la un semn, la ora 23 grupul s-a retras din Piață și a luat direcția Unirii, pe diverse rute, pentru se reuni cu alții care îi așteptau deja acolo. Spre deosebire de noaptea de duminică, luni jandarmii și trupele de intervenție rapidă ale Poliției s-au mișcat însă șahistic și i-au împrăștiat sau i-au urcat în dube.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...