Oficial BNR: Suntem cu ceasul în mână. Dacă „problema” nu va fi rezolvată, pierdem o tranșă de la FMI

Oficial BNR: Suntem cu ceasul în mână. Dacă „problema nu va fi rezolvată, pierdem o tranșă de la FMI
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 24/04/2012, 06:48

Guvernul nu și-a asumat încă răspunderea în Parlament pentrureducerea de salarii și pensii deși a anunțat că măsurile vor intraîn vigoare la 1 iunie. Dacă va trimite prea târziu scrisoarea deintenție către FMI pentru a primi aprobarea boardului, programat pe28 iunie, atunci România pierde o tranșă de la FMI și totodată dela Comisia Europeană și Banca Mondială, avertizează AdrianVasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

„Noi acum suntem cu ceasul în mână. Avem o problemă care atrebuit să fie rezolvată pe 1 iunie. Astăzi suntem în 2 iunie șiîncă nu e rezolvată. Și dacă problema nu va fi rezolvată, practicRomânia pierde o tranșă de la FMI. Dacă pierdem tranșa de la FMI,pierdem toate împrumuturile de la Comisia Europeană și de la BancaMondială”, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, într-o emisiuneTV.
Acesta a mai avertizat că, într-o asemenea situație, și piețeleexterne ne vor întoarce spatele și nu ne vor mai împrumuta.

Președintele Traian Băsescu a anunțat la începutul lunii trecutecă reducerile de pensii și salarii vor intra în vigoare de la 1iunie, iar sumele de bani de la Fond nu vor intra în conturile BNRpână când Guvernul nu va aplica aceste măsuri.
Avertizarea oficialului BNR este susținută și de o declarație areprezentanților FMI. „E clar că, dacă aceste măsuri nu vor fi puseîn funcțiune până la data boardului, probabil va exista o amânare aacestuia până ele vor fi efective”, a declarat Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la Washington.

Guvernul și-a asumat, după vizita FMI din luna aprilie, săreducă începând cu 1 iunie cheltuielile bugetare cu 3 procente dinProdusul Intern Brut. Președintele Traian Băsescu anunța atunci căautoritățile de la București au decis să nu crească taxele și săreducă salariile angajaților de la stat cu 25% iar pensiile cu15%.

Învățăminte pentru politicieni: Nu da niciodată ce aiputea lua înapoi

Politicienii nu trebuie să mai mizeze pe venituri ocazionale,oamenii de afaceri să nu se mai bazeze pe „easy money”, iarpopulația să pună deoparte bani albi pentru zile negre. Acesteasunt, în esență, învățămintele pe care ar trebui să le tragăromânii în urma crizei, prezentate ieri de economistul șef al BNR,Valentin Lazea, cu prilejul seminarului „Cei mai mari jucători dineconomie. Modernizarea României. Cum va arăta economia în 2020 ?”,organizat de Ziarul Financiar.
Primele două sfaturi au fost adresate politicienilor. „Nu daniciodată ce ai putea să iei înapoi”, a spus Lazea, detaliind căcheltuielile permanente, cum ar fi salarii și pensii, trebuiefinanțate din venituri permanente, nu excepționale, cum suntîmprumuturile sau privatizările.
„Ascultă sfaturile specialiștilor atât în vremurile bune cât și învremurile proaste”, a fost al doilea sfat către politicieni aleconomistului șef de la BNR, care a ținut să puncteze faptul căopinia economiștilor a fost ignorată „în perioada de bonanza, adicăatunci când economia duduia”.

Și oamenii de afaceri ar trebui să tragă cel puțin douăconcluzii în urma crizei, a continuat Lazea. Prima ar fi căperioada de „easy money” a trecut pentru totdeauna, iar a doua că,”dacă vrei un stat minimal la nivelul veniturilor, vei avea un statminimal și la nivelul veniturilor”. El a adăugat că România areunul dintre cele mai scăzute niveluri de fiscalitate din UniuneaEuropeană. În timp ce în România impozitul pe profit este de 16%,media EU este de 22%. Și la celelalte taxe este aceeași situație:la TVA 19% față de media de 20%, impozitul pe salariu – 16%comparativ cu 31%. Singurul capitol unde în România nivelul taxăriieste superior celui din UE este CAS – 43,9% față de 39,5%. „Estedrept că România a atras multe investiții străine pe seama taxelorreduse, însă fiscalitatea scăzută e arma săracului, pentru o țarăcare nu are altceva de oferit. Vrem să ne luptăm în continuare cualți săraci ?”, s-a întrebat retoric Lazea.
În fine, și cetățenii de rând au avut parte de două sfaturigratuite din partea lui Valentin Lazea. „Feriți-vă de cadourilepoliticienilor. Când sunt oameni adunați într-o piață care aruncăîn sus cu căciulile, atunci este o problemă”, a spus el,exemplificând cu călătoriile gratuite pe calea ferată, tichetele demasă și creșterea punctului de pensie de la 31% la 45% din salariulmediu. Al doilea sfat a fost acela de a pune deoparte bani albipentru zile negre, renunțând la direcționarea tuturor veniturilorcătre consum.

INFO PLUS

Berceanu: Dacă pică Guvernul, inflația sare la20%

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, ieri, laCalafat, că o eventuală demitere a guvernului Boc ar ridicainflația la 20%. „Mulți se gândesc ce o să fie dacă totuși moțiuneade cenzură o să treacă. O să cadă Guvernul Boc și așa mai departe.(…..) Probabil că o să fie o foarte mare veselie și după vreo șaseluni o să vorbim de o inflație de 20%, deci care o să ia 20% dinsalarii, pensii și tot ce vreți dumneavoastră, tuturor”, a declaratBerceanu. Ministrul Transporturilor a mai susținut că nu a auzitvreun reprezentant al partidelor de opoziție care să propună altesoluții anticriză decât cele anunțate de Cabinetul Boc.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Noua lovitură pregătită de Bill Gates în plină pandemie! S-a aflat planul său secret
Lumea nu va mai fi niciodată la fel! Ne apropiem de distrugere. Asta e noua...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...