OMS: Bacteria E.coli se transmite de la om la om. Cine sunt mai expuși și cum ne ferim de intoxicare

Redactor:
Mihai Schiau
OMS: Bacteria E.coli se transmite de la om la om. Cine sunt mai expuși și cum ne ferim de intoxicare

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că bacteriileintestinale E.coli pot fi trimise de la o persoană la altă, pe caleorală sau prin intermediul dejecțiilor, anunță agenția spaniolăEFE.

„Ne îngrijorează posibilitatea acestui tip de transmisie și, deaceea, dorim să consolidăm mesajele cu privire la igienapersonală”, a declarat epidemiologul OMS, Andrea Ellis. Sfatulspecialistului este să ne spălăm pe mâini dupăfolosirea toaletei și înainte de servirea alimentelor.

Pentru a liniști, totuși, populația, Ellis a precizat că „toatecazurile de E.coli depistate până acum provin din nordulGermaniei”. Astfel, specialistul consideră că expunerea la bacterieeste „limitată la această zonă”.

Bacteria e.coli are o perioadă de incubație detrei-patru zile, iar pacienții se recuperează în zecezile. Totuși, o parte mică a populației, în special copiii șibătrânii, pot suferi complicații care să ducă la oboală mai gravă, caracterizată prininsuficiență renală acută.Conform datelor OMS, această boală are o rată a mortalițății de 3-5procente.

De asemenea, Ellis a declarat că femeile sunt mai expusebacteriei e.coli, datorită „preferințelor alimentare”. Maiexact, ele consumă mai multe legume crude, în salate, decâtbărbații.

Specialistul a avertizat că, deși una dintre simptomeleintoxicării cu e.coli este diareea, nu se recomandămedicamentele antidiareice, deoarece acestea pot împiedicaeliminarea mai rapidă a bacteriei din organism.

Inchide