OPERAȚIUNEA LUMINA 2012. De la Ierusalim cu charterul la București

OPERAȚIUNEA LUMINA 2012. De la Ierusalim cu charterul la București
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a zburat și anul acesta la Ierusalim să aducă românilor, la București, cu un charter, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt. Pentru al patrulea an consecutiv, el face parte din delegația Patriarhiei BOR, condusă de Varsanufie Prahoveanul

Ieri dimineață, în vinerea dinaintea Învierii, o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Prea Sfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a plecat spre Ierusalim cu un charter special.

Printre delegați se află, pentru al patrulea an consecutiv, și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care va aduce flacăra Învierii creștinilor din nordul țării.

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a zburat și anul acesta la Ierusalim de unde va aduce la București, la bordul unui charter, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt, a confirmat Patriarhia printr-un comunicat. Aceasta va fi oferită credincioșilor la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Ca în fiecare an, pentru a spori bucuria clerului și credincioșilor de Sfintele Paști, o delegație a Patriarhiei, condusă de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va aduce la București Lumina Sfântă de la Ierusalim”.

Delegația română va sta la Ierusalim până sâmbătă, ca să ia Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt. Cu ea în felinar, fețele bisericești și mireanul Flutur vor reveni la București, cu avionul. După o scurtă escală în Capitală, charterul va duce lumina la Suceava, Cluj-Napoca și Satu-Mare, spune Patriarhia Română.

Potrivit Patriarhiei, Lumina va ajunge în Capitală sâmbătă seară, la 18.30, cu „un avion special” și „va fi oferită la slujba de Înviere (la ora 24.00) de către Preafericitul Daniel clerului și credincioșilor prezenți la Catedrala patriarhală”.

Cum ajunge Lumina Sfântă la bisericile din țară

Ca Lumina de la Ierusalim să ajungă și la credincioșii din țară, Patriarhia îi invită pe reprezentanții eparhiilor să-și trimită delegații la Otopeni, la aeroport, ca să întâmpine delegația condusă de Varsanufie Prahoveanul. Astfel, vor lua Lumina Sfântă pe care o pot transporta ulterior spre bisericile lor. „Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor și alte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegați la Aeroportul Internațional Henri Coandă în seara zilei de 14 aprilie 2012, în jurul orelor 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim și a o oferi preoților și credincioșilor”, se arată într-un comunicat al BOR.

La românii din nordul țării, lumina de la Ierusalim va ajunge tot cu charterul, anunță același comunicat. După o scurtă escală la București, avionul special va ajunge la Suceva, la 19.30, la Cluj (20.30) și la Satu-Mare (21.30).

„De la Aeroportul Internațional Henri Coandă, avionul special va duce Lumina Sfântă la Suceava, Cluj-Napoca, Satu-Mare și pentru clerul și credincioșii din nordul țării. Reprezentanții eparhiilor Patriarhiei Române din nordul țării sunt așteptați la aeroporturile din Suceava (în jurul orelor 19.30), Cluj-Napoca (în jurul orelor 20.30) și Satu-Mare (în jurul orelor 21.30)”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur s-a aflat în avionul special care va aduce românilor orotodocși, de la Ierusalim, Lumina de la Biserica Sfântului Mormânt. Oficialul face parte, pentru al patrulea an, din delegația oficială a Patriarhiei BOR. El este mireanul care va aduce sâmbătă seară sucevenilor Lampa lui David, care păstrează Lumina Sfântă.

Lampa lui David este o capsulă metalică care se închide și îndeplinește toate standardele pentru a fi transportată cu avionul deși flacăra arde în tot acest timp.

Flutur, pentru gândul: „E greu să exprim în cuvinte ceea ce simt”

„Este o atmosferă de sărbătoare la Ierusalim. Se așteaptă trei milioane de oameni”, a declarat, pentru gândul, Gheorghe Flutur, la câteva ore după ce a ajuns la Ierusalim. Delegația a parcus Drumul Crucii, iar astăzi a fost la Sfântul Mormânt pentru a lua Lumina.

„E greu să exprim în cuvinte ceea ce simt în astfel de momente. Este ceva deosebit”, a spus șeful CJ Suceava.

Încărcătura momentului a fost evocată de Flutur și în urmă cu un an, într-un interviu pentru gândul. „Momentul cel mai important este în jurul orei 14.00 când un sobor de preoți înconjoară Mormântul Sfânt și Patriarhul intră în mormânt, sub baldachinul de acolo. Apoi urmează niște momente pe care nici nu pot să le exprim în cuvinte: se strigă, se invocă în toate limbile pământului venirea luminii. E o tensiune maximă”, a povestit Flutur.

Inchide