Operatorii, obligați să informeze persoanele dacă sunt interceptate, în cel mult 60 de zile. Turcan: Prin acest proiect PSD-ALDE a mai slăbit un pic legile justiției și lupta împotriva corupției

Redactor:
Diana Grigore
Operatorii, obligați să informeze persoanele dacă sunt interceptate, în cel mult 60 de zile. Turcan: Prin acest proiect PSD-ALDE a mai slăbit un pic legile justiției și lupta împotriva corupției
Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente, prin care operatorii sunt obligați să informeze persoanele vizate că sunt interceptate în cel mult 60 de zile. Vezi ce alte prevederi cuprinde proiectul de lege PSD-ALDE.

„Operatorii sunt obligați să instituie măsurile organizatorice, tehnice și de procedură pentru a furniza persoanei vizate informațiile necesare și pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfășurate, sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariției unui incident de securitate. Operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice”, prevede articolul 12 din proiectul de lege.

O altă prevedere din inițiativa adoptată arată că operatorii sunt obligați să le comunice persoanelor vizate informații suplimentare, cum ar fi perioada în care aceștia vor fi interceptați.

„La cerere, când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate următoarele informații suplimentare: Temeiul juridic al prelucrării; Perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă; Dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terțe sau organizații internaționale; Orice alte informații suplimentare, în funcție de specificul activităților de prelucrare, în special când datele cu caracter personal sunt colectate fără știrea persoanei vizate”, prevede articolul 14 din inițiativa adoptată.

Potrivit inițiativei, operatorii vor fi obligați să transmită și scopul interceptării.

„Operatorul este obligat să comunice următoarele informații: Scopurile și temeiul juridic al prelucrării, categoriile de date cu caracter personal vizate, destinatarii sau categoriile de destinatari cărora le-au fost divulgate datele cu caracter personal”, arată articolul 16 al proiectului legislativ.

Propunerea legislativă prevede, de asemenea, amânarea restricționării sau omiterii dfurnizării de informații persoanei vizate în următoarele cazuri:

„Operatorul poate dispune, după caz, măsura amânării, restricționării sau omiterii furnizării de informații persoanei vizate numai dacă o astfel de măsură este necesară pentru: Evitarea obstrucționării bunei desfășurări a procesului penal, evitarea prejudicierii, prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau a executării pedepselor, protejarea ordinii și siguranței publice, protejarea securității naționale și a drepturilor și libertăților celorlalți”, prevede articolul 15 din inițiativa legislativă.

Proiectul, inițiat de senatorii PSD Șerban Nicolae și Adrian Diaconu, a fost criticat de Opoziție.

„PSD-ALDE a mai slăbit astăzi un pic legile justiției și lupta împotriva corupției. Astăzi a fost votat în plen un proiect de lege inițiat de Șerban Nicolae, sub pretextul implementării unei directive europene și care prevede că persoanele care știu că au săvârșit fapte de corupție să poată solicita operatorului de telefonie mobilă, în scris, informații cu privire la interceptarea sau neinterceptarea. Prin acest proiect de lege persoanele care sunt prevăzute să pună în aplicare modalitățile tehnice de relaționare cu persoanele care săvârșesc faptele de corupție funcționează pe baza unor protocoale încheiate între părți”, a declarat în plen deputatul PNL Raluca Turcan.

Propunerea legislativă a fost adoptată pe 5 iulie, Camera Deputaților având rol de for decizional, urmând acum ca inițiativa să ajungă la președinte pentru promulgare.

 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide