Oprescu a repornit RATB-ul cu 2 milioane de lei, după 16 ore de grevă. Cum s-au bătut bucureștenii pe taxiuri

După o grevă de 16 ore a angajaților RATB, care a paralizat Bucureștiul, Oprescu a cedat și le-a mărit fondul de salarii cu 2 milioane de lei.

09.14Udriște: Dacă protestul va continua, putem suplimentagarniturile de metrou

Persoanele care utilizează mijloacele de transport RATB potrecurge la transportul cu metroul, iar Metrorex a anunțat că estepregătită să suplimenteze garniturile cu 15%.

Gheorghe Udriște, directorul general al Metrorex, a declarat,pentru MEDIAFAX, că la primele ore ale dimineții nu a fost nevoiede o suplimentare a trenurilor. Udriște a adăugat însă că, dacăprotestul angajaților RATB va continua, Metrorex este pregătită săsuplimenteze garniturile cu 15%.


Ce a provocat protestul angajaților RATB

Nemulțumirile angajaților RATB sunt legate de reducereasalariilor. Aceștia au precizat că în ultimele luni nu au depășit130 de ore lucrate, în condițiile în care în perioade similare alealtor ani lucrau și aproximativ 200 de ore. Angajații RATB reclamăși faptul că liderii de sindicat nu le mai reprezintă interesele.Unii dintre ei au sugerat chiar că aceștia au primit bani pentru anu le mai reprezenta interesele în discuțiile cu conducereaRegiei.

09.11Lider sindical RATB: Suntem solidari cu protestul de laautobaza Titan

Liderul sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a declarat, joidimineață, că formațiunea pe care o reprezintă este solidară cuprotestul angajaților Regiei Autonome de Transport București(RATB), arătând că bugetul alocat de Primărie este foartemic.

Petrariu a arătat că „oamenii au această teamă că drepturile lorvor fi afectate”. Acesta a mai spus că în interiorul RATB existăcinci sindicate, reprezentând aproximativ 11.500 de angajați.Referitor la nemulțumirile exprimate de șoferii RATB, Petrariu aspus că după ce ies pe poarta autobazei, aceștia sunt singuri întrafic, nu mai are cine să-i apere, se confruntă cu tot felul denemulțumiri ale publicului și, pe deasupra, își fac griji și dincauza bugetului prea mic.

09.07 Sosit laîntâlnirea cu protestatarii la sediul RATB, primarul Capitalei,Sorin Oprescu, a cerut scuze bucureștenilor. „Nu am știut de grevaRATB”, a declarat acesta.

După o grevă de 16 ore a angajaților RATB, care a paralizatBucureștiul, Oprescu a cedat și le-a mărit fondul de salarii cu 2milioane de lei. Protestul a izbucnit în noaptea de miercuri sprejoi, când aproximativ 200 de angajați s-au adunat în curtea regieiși au scandat „Demisia Aron ” și „Să vină Oprescu”. Negocierile,majoritatea de ordin salarial, pe care le-au purtat, până spredimineață, cu directorul Gheorghe Aron au eșuat. La ora 5, întrafic au ieșit vatmanii de pe 22 de linii de tramvai și șoferii depe câteva trasee de autobuze care nu aflaseră de protest. Toți s-auretras până la ora 7,30 când în București nu mai circula nici unmijloc de transport în comun de suprafață. După 16 ore de grevă,Oprescu a cedat și le-a mărit fondul de salarii cu 2 milioane delei. Protestul spontan al șoferilor și vatmanilor RATB a paralizat,ieri, orașul.

Bucureștenii s-au bătut și s-au scuipat pentru untaxi

Altercațiile au fost la ordinea zilei, companiile de taxiurideclarând că ce-rerea față de o zi normală s-a triplat.Într-adevăr, taxiurile au dispărut, mai ales dimineața, dinstațiile în care se adunau, cele care erau goale fiind oricum îndrum spre o comandă. Pentru a putea face față cererii, doritorii auîmpărțit mașinile, astfel încât, un taxi cu o singură persoană capasager era o imagine rară, ieri, în orele de vârf. De asemenea,lipsa mijloacelor de transport ale RATB a făcut ca oricine are omașină să o scoată în trafic. Pe toate arterele care duceau sprecentru se circula bară la bară. Nici trotuarele nu erau mai puținaglomerate, cei care nu își puteau permite un taxi fiind nevoiți sămeargă distanțe considerabile pe jos. Acest lucru a fost cel maivizibil pe ruta tramvaiului 41 – singurul mijloc de transport încomun de suprafață care străbate această zonă. Astfel, linia detramvai s-a transformat în trotuar, oamenii luând-o pe jos printreșine.

De asemenea, la periferia Capitalei, șoferii dispuși să facă unban în plus își transformaseră automobilele în taxiuri de ocazie șiîmbiau pietonii înăuntru.

Stațiile de metrou s-au umplut și ele până la refuz. Trenurilegemeau de oameni, mulți dintre ei neobișnuiți să folosească acestmijloc de transport. Mulți dintre călătorii obișnuiți le dădeauindicații privind peronul corect sau destinația trenurilor, doarpentru a constata că destinația noilor veniți nu era pe traseu. Lasuprafață, agenții de circulație fuseseră plantați în toateintersecțiile importante, norocul fiind acela că, oricum, un numărmare fusese detașat pentru a preîntâmpina ambuteiajele create debucureștenii care pleacă azi în vacanța de Paște.

Nervii au cedat și în cazul a doi șoferi din Capitală care s-aubătut în traficul de pe Calea Plevnei. Unul dintre bărbați i-aaruncat o cărămidă în geam celuilalt, acesta ripostând cu un pistolcu bile, împușcându-l în picior.

Chiar și spre după-amiază, când greva șoferilor RATB dura de maibine de 10 ore, pietonii încă mai așteptau în stații un autobuz,troleibuz sau tramvai care nu mai venea.

După 16 ore Oprescu a cedat

La primele ore ale dimineții, primarul general al Capitalei,Sorin Oprescu, s-a dus la negocieri cu reprezentanții conduceriiRATB, dar și cu liderii de sindicat contestați de protestatari.După ore de discuții s-a ajuns la o singură concluzie. Nu existăbani pentru măriri salariale și dacă greviștii nu încep lucrul,transportul în comun se va face cu maxi-taxi. De la sediul RATB,Oprescu a plecat la autobaza Titan, unde se afla nucleulprotestatarilor, format din aproximativ 2.000 de persoane. Au urmatalte ore de negocieri tensionate cu fluturașii de salarii pemasă.

În jurul orei 18, Sorin Oprescu anunță: „Mijloacele de transportîn comun vor circula chiar din această seară. Șoferii își reiaulucru”. În spatele lui, greviștii huiduiau, fluierau și strigau „Nuieșim”. Din portiera mașinii, Oprescu făcea un ultim anunț: „Înmomentul acesta ordinul de plată general pen-tru partea de RATBeste plătit. De la 38 de milioane cât erau stabilite la 40 demilioane, ceea ce reprezintă modalitatea de a implementa sistemulnou de salarizare. În momentul ăsta ordinul este semnat. Nu ammințit cu nimic”. Mărirea de salarii, prevăzută în noul sistem desalarizare, se va reflecta în sporurile de muncă grea. Cel maiprobabil majorarea va fi acoperită din creșterea costurilor pentrubilete și abonamente RATB.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide