În București, prețul gigacaloriei plătit de populație ar puteacrește de la 119 lei la 168-170 de lei și se analizeazăposibilitatea ca vara, apa caldă să nu mai fie subvenționată.Invitat la videochatul ProTV, primarul general al Capitalei, SorinOprescu a spus: „Ne vine din ce în ce mai greu să compensămsubvenția pe care o dăm la gigacalorie…. . Am văzut pe ecraneletelevizoarelor că iar doresc mărirea gigacaloriei. Dacă ne amenințăcă o măresc, se duce undeva la 300 de lei. Am zis să mai scădem dinaceastă subvenție, undeva la 168-170 de lei. Sunt încercări, suntcăutări, să nu speriem lumea. Pe perioada de vară, apa caldă carenu se simte la preț, să putem să nu o mai subvenționăm câtevaluni”.
Subvențiile pentru gigacalorie și pentru transportul în comun auo valoare totală de peste 500 de milioane de euro, ceea cereprezintă aproape 50% din bugetul primăriei. Prețul de tarifare algigacaloriei a fost, în sezonul rece 2008/2009, de 248 delei/gigacalorie, din care populația a plătit doar 119 lei diferențafiind suportată de municipalitate. Aceasta a preluat și scumpireade 9,1, de la începutul acestui an, astfel încât prețul căldurii sărămână nemodificat pentru bucureșteni.
Reducerea subvențiilor scumpește căldura cu 50 la sută iarapa caldă de trei ori
Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, RaduOpaina, susține că în cazul în care municipalitatea ar reducesubvențiile, majoritatea bucureștenilor nu vor avea cu ce să-șiplătească facturile și vor fi obligați să se debranșeze. „Reducereasubvenților va însemna pentru bucureșteni facturi la căldură maiscumpe cu 50 la sută iar la apa caldă pe timp de vară acestea vorcrește de trei ori. Pe timp de vară, se consumă 0,1 gigacalorie depersoană. Dacă municipalitatea nu mai subvenționeză apa caldă astava însemna că fiecare persoană va plăti câte 30 de lei. Oamenii nuvor mai putea să suporte aceste majorări și vor fi nevoiți să sedebranșeze și să apeleze la soluții alternative. Se vor spăla cuapă încălzită pe argaz, prețul gazelor fiindu-le încă accesibil,sau se vor încălzi cu arzătoare sau chiar cu lemne” La rândul său,președintele Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță,susține că „primarul general trebuie să supună dezbaterii publice oastfel de hotărâre. Dacă o va include direct în buget noi o vomataca în instanță și ne vom consulta cu membrii noștrii și pentrualte forme de protest”.
Viceprimarul Mircea Raicu: „Nu se poate spune că se reducesubvenția”
Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, susține că peacestă temă nu s-au purtat nici un fel de discuții. „Bugetulmunicipalității pe anul 2010 nu a fost încă aprobat și,nu se poatespune că se va reduce subvenția pentru gigacalorie în București,Subvențiile pentru căldură și transportul public reprezintă 50 lasută din bugetul municipalității. În aceste condiții, investițiilevor reprezenta doar 7 la sută din buget .Am cerut celor două regiisă-și raționalizeze cheltuielile astfel încât să le dam bani maipuțini pentru subvenții.”