ORDONANȚĂ DE GUVERN: DACĂ NU RENOVEZI CASA, FACI PUȘCĂRIE. Oficial guvernamental: cine nu are bani nu este obligat să stea într-o casă pe care nu și-o permite

Redactor:
Maria Manoliu
ORDONANȚĂ DE GUVERN: DACĂ NU RENOVEZI CASA, FACI PUȘCĂRIE. Oficial guvernamental: cine nu are bani nu este obligat să stea într-o casă pe care nu și-o permite
Potrivit unui proiect de ordonanță, inițat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și obținut de Mediafax „Reabilitarea structural - arhitecturală exterioară a construcției" se va face din propria inițiativă a proprietarului, pesoană fizică sau juridică, sau la simpla cerere a autorităților locale.

Potrivit unui proiect de ordonanță, inițat de MinisterulDezvoltării Regionale și Turismului și obținut de Mediafax”Reabilitarea structural – arhitecturală exterioară a construcției”se va face din propria inițiativă a proprietarului, pesoană fizicăsau juridică, sau la simpla cerere a autorităților locale.Reabilitarea structurală constă în reparații la zidării, tencuieli,vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărieperformantă energetic, refacerea învelitorilor, refacereatrotuarelor de protecție aferente construcției etc. În cazul încare proprietarul nu execută astfel de lucrări din proprieințiativă atunci va fi obligat de primării să le facă, în maximumșase luni de la data notificării. Ministrul secretar de stat încadrul MDRT Ioan Andreica a declarat pentru Gândul că „dacă, dupăprimirea notificării, proprietarul nu-și reface fațada, atuncilucrările vor fi executate de primării. Se va face un proiect, undeviz și lucrările de refacere, urmând ca banii să fie recuperațide la proprietar până la recepția finală a lucrării. În cazul încare proprietarul nu plătește va fi acționat în instanță pentrurecupararea datoriilor și se poate merge până la executareasilită”. Somația de plată va constitui titlu executoriu și va ficomunicată, în cazul în care suma nu poate fi recuperată prin platăvoluntară sau deducere, organelor teritoriale subordonate AgențieiNaționale de Administrare Fiscală, care vor iniția procedura deexecutare silită pentru recuperarea sumelor plătite deprimărie.

Facilități pentru cei care-și renovează singurifațadele

Viitorul act normativ prevede ca renovarea fațadelor degradatesă fie făcută de proprietari pe cheltuială proprie.

Pentru lucrările de intervenție, proprietarii vor fi scutiți detaxa pentru autorizația de construcție și de la plata impozituluipe clădire, datorat pentru anul fiscal în care au fost executatelucrările. Aceștia mai sunt scutiți, prin derogare de la lege, deplata cotei de 0,7 la sută către Inspectoratul de Stat înConstrucții și de 0,5 la sută către Casa Socială a Constructoruluiși vor recupera, în calitate de beneficiar al lucrărilor, dejumătate din taxa pe valoare adaugată aplicată asupra prețuluimaterialelor de construcții folosite.

Amenzi de 10.000 de lei sau închisoare pentru cei carenu-și refac fațadele

Dacă proprietarul refuză executarea lucrărilor și nu permiteaccesul în clădire, primarul va promova o hotărâre de consiliulocal prin care lucrările vor fi inițiate cu recuperarea ulterioarăa banilor de la proprietar. Amenzile aplicate proprietarilor pentrunerespectarea obligației de a-și renova fațadele sunt cuprinseîntre 2.000 de lei și 10.000 de lei. În cazul în care bucăți dinfațată sau acoperiș produc vătămări trecătorilor atunci pedeapsapoate fi chiar cu închisoarea.

Viitorul act normativ, obținut de Mediafax, prevede că „în toatecazurile în care neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoarede către proprietarii notificați a obligațiilor care le revin cuprivire la realizarea lucrărilor de intervenție a produs distrugeride bunuri materiale, vătămări corporale grave ale persoanelor sauuciderea din culpă, fapta de neîndeplinire sau îndeplinirenecorespunzătoare constituie infracțiune și se pedepsește cuînchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă”.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Calendar ortodox 2 octombrie 2020. Sărbătorim un sfânt care înlătură vrăjile
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide