(P) Măgurele – un Smart City românesc pentru cel mai mare parc de cercetare din lume

La Măgurele a fost creat cel mai mare laser din lume și este locul unde se va construi și cea mai mare infrastructură de cercetare internațională.

În aceste condiții, principalul centru de inovare al României a dus, inevitabil, către ideea creării unui Smart City la Măgurele, în care să se concentreze cercetarea fundamentală, dar și start-up-uri din domeniul tehnologiei de vârf.

Pe 12 iunie, 2019, la Biblioteca Națională a României, de la ora 11.00, Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene) organizează conferința „Science meets Regions/Science builds the Future” unde peste 130 de oameni de știință, autorități locale și decidenți politici europeni propun soluții pentru ca Măgurele să devină un „oraș intelligent”. Consiliul Județean Ilfov și Primăria își propun să transforme orașul Măgurele într-un centru administrativ eficient, accentul fiind pus pe următoarele aspecte:

•       Utilizarea eficientă a resurselor, inclusiv măsuri de educare a populației cu privire la utilizarea eficientă a  resurselor;

•       Economie bazată pe inovare;

•       Planificarea strategică a utilităților publice prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație cu scopul de a reduce costurile și consumul.

De asemenea, implicarea cetățenilor din Măgurele se va avea în vedere pentru conectarea acestora cu tehnologia și creșterea încrederii în cercetători și știință, dar și pentru stabilirea conexiunii cetățenilor cu decidenții politici în vederea creșterii nivelului de participare în procesul de elaborare a politicilor publice.

Obiectivele evenimentului sunt de a aduce oamenii de știință și factorii de decizie la aceeași masă, de a încuraja colaborarea, de a discuta politici relevante pe plan local, folosindu-ne de rezultatele cercetărilor științifice. În plus, vrem să prezentăm contribuția esențială pe care știința o are în evoluția societății. În județul Ilfov, la Măgurele, este amplasat cel mai puternic laser din lume, ELI – NP. Orașul găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România, iar Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific la Măgurele. Există deja un plan de fezabilitate, suntem în discuții cu Banca Europeană de Investiții, pentru un împrumut de 15 milioane de euro și sperăm ca în septembrie 2020 să demarăm lucrările de construcție.” – Marian Petrache, Președintele Consiliului Județean Ilfov

Orașul Măgurele se află la doar 12 kilometri de centrul Capitalei, dar el a devenit cunoscut odată cu proiectul de impact european ELI – NP. „Laserul de la Măgurele”, cel mai mare din lume, a fost primul pas în crearea uneia dintre cele mai mari platforme de cercetare din lume. În acest moment, orașul găzduiește 9 institute naționale de cercetare-dezvoltare, alături de Facultatea de Fizică a Universității București și constituie cel mai important pol de cercetare fundamentală în fizică, creând premisele dezvoltării unui parc științific de ultimă generație, care să faciliteze dialogul dintre cercetare-dezvoltare și lumea academică, pe de o parte și sectorul antreprenorial și de afaceri, de cealaltă parte.

            Măgurele Science Park (MSP) este un proiect îndrăzneț al Consiliului Județean Ilfov, care a venit în mod natural după proiectul „Laserul de la Măgurele”. Un parc științific de ultimă generație, de importanță națională și internațională va pune județul Ilfov pe harta lumii, în ceea ce privește economia inovativă. Este vorba despre un complex, care va cuprinde un centru de inovare, spații de birouri, spații de producție și de transfer tehnologic, un centru de conferințe și chiar și un muzeu al viitorului.

Centrul de inovare va avea o suprafață totală de 3200 mp și va putea găzdui evenimente diverse, seminarii și expoziții, dar va oferi și servicii profesioniste de dezvoltare și inovare a afacerilor, proiectate pentru a crește amploarea și extinderea acestor business-uri.

Centrul de transfer tehnologic va avea o suprafață de 4.800 mp și va contribui la facilitarea stabilirii de conexiuni între cercetare și mediul de afaceri, în scopul inovării. În cadrul acestuia vor fi desfășurate activități de cercetare de către institutele abilitate, rezultatele obținute urmând a fi transferate în mediul economic.

Muzeul viitorului se va întinde pe 4.000 de metri pătrați, va avea săli de expoziție, spații de evenimente și birouri și va fi un spațiu pentru activități educaționale.

Măgurele Science Park se va întinde pe 40 de hectare și este o investiție de un miliard de euro, acoperit din fonduri europene. Contribuția de la buget este de 20% din toată suma.

Regiunea din zona de S-V a Bucureștiului, în jurul orașului Măgurele, în județul Ilfov va deveni un pol de creștere economică și poate atrage companii high-tech din diverse industrii, companii multinaționale, companii start-up și companii mici și mijlocii. Autoritățile publice centrale și locale vor identifica măsuri de creștere a atractivității pentru mediul de afaceri, de la planuri urbanistice și mobilitate intermodală la facilități fiscale.

Instituțiile de cercetare și cele academice pot avea un rol important în dezvoltarea regiunii prin extinderea campusului universitar, construcția de locuințe pentru studenți și dezvoltarea unui centru de transfer tehnologic.

            „În timp ce acumularea de noi cunoștințe rămâne o piatră de temelie a peisajului academic, o sarcină importantă a comunității științifice poate fi aceea de a oferi consultanță autorităților. Această provocare cere elaborarea continuă a opțiunilor, a celor mai bune practici și a mecanismelor, într-o  societate bombardată de informații– Acad. Nicolae Victor Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

În cadrul conferinței „Science meets Regions/Science builds the Future”  va fi prezentat și un studiu depre potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele. În acest sens au fost identificate 3 direcții de strategice de acțiune, iar cei prezenți sunt concentrați să le dezvolte. Este vorba despre:

  • planificarea urbană inteligentă;
  • cercetarea responsabilă;
  • democrația participativă.

Printre cei care vor fi prezenți la eveniment se numără Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), Nicolae Victor Zamfir, dar și reprezentanți ai parcurilor științifice din Europa și ai asociațiilor internaționale de profil.

Un Smart City  însemnă un oraș care creează oportunități egale pentru toți, unde tehnologia nu este în mod necesar un lux, ci simplifică existența și o face mai puțin costisitoare. Smart și Tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administrație publică, mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și locuitori, beneficii care se traduc în îmbunătățirea calității vieții. În felul acesta, un Smart City („un Oraș Deștept”) va fi un loc mai atractiv pentru a locui și a munci.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Carmen Brumă arată fabulos la 44 de ani! Și-a arătat sânii printr-o bustieră neagră
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Dialogul care îți dă fiori reci! „Crezi că e rupt?” Întrebarea Simonei Halep a primit...
Amendă de 800.000 de lei pentru Kaufland! Ce au găsit inspectorii ANPC. Românii sunt stupefiați
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri. Dramaturg: „Dacă ar fi murit vreun manelist, s-ar fi...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Amendă de 5000 de lei pentru această greșeală banală! Mulți români obișnuiesc să facă asta
Soția lui Liviu Guță ripostează. Ce susține că a dus, de fapt, la divorțul celor...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide