Maria Manoliu
23.04.2012
Știri

Pasajul suprateran Băneasa va fi consolidat cu 12 milioane de euro

Pasajul suprateran Băneasa va fi consolidat cu 12 milioane de euro
Pasajul suprateran Băneasa trebuie refăcut și consolidat în regim de urgență, reiese dintr-o expertiză tehnică finalizată în luna ianuarie

Pasajul suprateran Băneasa va fi refăcut și consolidat în regimde urgență. Costurile lucrărilor de refacere și consolidaredepășesc 12 milioane de euro, bani ce urmează a fi suportați dinbugetul Primăriei Capitalei. Consiliul General a aprobat joi, înunanimitate, o hotărâre în acest sens.

Pasajul suprateran denivelat Băneasa are o lungime de 288 demetri și urmează să fie consolidat și refăcut în zece luni. Asta vaînsemna că fiecare metru liniar de pasaj consolidat va costa 42.000de euro. Din costul total al lucrării, două milioane de lei vor ficheltuite pe proiectare și asistență tehnică, 8,2 milioane de europentru construcții și montaj, iar 600 000 de euro vor fi alocațiorganizării de șantier, taxe și comisioane. Pentru eventualecheltuieli neprevăzute, Primăria Capitalei a rezervat un milion deeuro. Lucrările de refacere și consolidare vor avea loc concomitentcu reabilitarea liniei de tramvai și a carosabilului de peBulevardul Aerogării.

Potrivit raportului de specialitate, în urma expertizei tehnicefăcute în luna februarie, s-a constatat că starea tehnică apasajului este nesatisfăcătoare. La infrastructura pasajuluiexperții au constatat infiltrații de apă, beton exfoliat șiarmături corodate. Mai mult, experții tehnici au descoperit fisurila capătul unor grinzi și deteriorări ale unor etrieri.

Consolidarea și refacerea pasajului suprateran denivelat Băneasapeste calea ferată a fost pe ordinea de zi a ședinței ConsiliuluiGeneral al Municipiului București de astăzi.

5,8 milioane de euro pentru restaurarea Palatelor de laMogoșoaia

Pentru restaurarea Centrului Cultural Palatele Brâncovenești dela Mogoșoaia, Primăria Capitalei va cheltui 24 de milioane de lei,echivalentul a 5,8 milioane de euro. Potrivit acordului cadru pecare municipalitatea intenționează să-l încheie pe 10 mai, vor fiproiectate și executate lucrări de restaurare a fațadelor PalatuluiMogoșoaia, vor fi reparate terasele de piatră și aleile din curteapalatului, iar dalele vor fi repoziționate cu desenul șidimensiunile originare.

Se vor reface învelitorile la Casa de Creație, la Ghețărie, laCorpurile B și C unde sunt amenajate birourile și restaurantul, darși la turnul de acces. După cum reiese din caietul de sarcini, latoate aceste construcții se va înlocui azbocimentul cu ardezie, unmaterial prezent deja la acoperișul palatului. În proiectul derestaurare și renovare au fost cuprinse și clădiri mai noi, precumLapidariumul Văcărești și Sala Auditorium. Noua construcțiecuprinde o sală de expunere pentru machete, relevee, fresce și unspațiu pentru conferințe cu o capacitate de 200 de locuri, holacces, foaier, spații de expunere și spații tehnice.

Curtea Domnească Brâncovenească de la Mogoșoaia a fostconstruită în perioada 1680-1702, restaurată la sfârșitul sec. XIXși începutul sec. XX de familia Bibescu, iar între 1963-1965 și1995-2003 de Ministerul Culturii și Cultelor. Pentru CentrulCultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia municipalitatea areun buget aprobat de 21.200.000 lei.

×
Inchide