Patriarhia, revoltată de o piesă de teatru: Folosește batjocoritor simboluri religioase – VIDEO

Patriarhia, revoltată de o piesă de teatru: Folosește batjocoritor simboluri religioase - VIDEO
Publicat: 12/06/2019, 19:58

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române transmis, miercuri, în cazul spectacolului de teatru ar fi vorba de un act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei „manifestări așa-zis artistice”.

„Patriarhia Română a luat act cu profundă indignare de spectacolul de teatru prezentat la Cluj-Napoca în cadrul a minorităților sexuale. Conținutul indecent al acestei reprezentații include folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine, mesajul transmis fiind unul deliberat blasfemiator. Asemenea atitudini jignitoare la adresa covârșitoarei majorități a românilor, etichetarea negativă a credincioșilor creștini, ofensarea repetată a sentimentelor religioase dezbină societatea și denotă intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță. Considerăm că este vorba de un act de propagandă ideologică anticreștină, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții Patriarhiei Române susțin că prin Legea cultelor „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

„În consecință, pledăm pentru respectarea legii în spiritul și litera ei. În același timp, îndemnăm la promovarea decenței în spațiul public, ca premisă pentru o reală toleranță”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor „Săptămânii Mândriei” transmis, miercuri, agenției Mediafax, spectacolul de teatru „Eu sunt! Și?” a fost pus în scenă de o companie independentă, Teatrul Bagaj.

„Cei care au asistat cap-coadă la reprezentație cunosc însă adevărul – acest spectacol ironizează extremismul religios și falsa religiozitate a celor care, deși nu se regăsesc în valorile creștine precum iubirea, compasiunea și respectul, folosesc religia creștină drept scut atunci când îi atacă pe cei mai vulnerabili dintre noi, iar acesta este un fenomen ce ar trebui să scandalizeze orice creștin adevărat. Spectacolul nu face vreo propagandă homosexuală, ba dimpotrivă, are pasaje împotriva comunității gay sau replici care aduc atingeri demnității noastre. Spectacolul nu este un spectacol al comunității LGBTQ, nu este produs de noi, este un spectacol al unei companii de teatru independente, iar cei care au produs și interpretează acest spectacol sunt heterosexuali, bărbați care iubesc femeile și femei care iubesc bărbații”, se arată în documentul citat.

Organizatorii manifestării susțin că spectacolul a fost inclus în program pentru că este un act artistic, este o viziune regizorală care în cele din urmă promovează apropierea dintre oameni, indiferent de religia sau orientarea lor sexuală.

„Reacțiile puternice stârnite de acest spectacol sunt surprinzătoare, în condițiile în care el s-a jucat în întreaga țară în diferite teatre și instituții de stat și private. Ceea ce diferă în situația de față este, credem noi, contextul. Spectacolul nu a avut parte de reacții în nicio instituție unde s-a mai jucat. Asociat, însă, cu un festival gay, care oricum stârnește reacții puternice doar prin simpla sa existență, spectacolul devine o unealtă pentru grupările extremiste, fiind doar un alt pretext, un motiv în plus care îi îndreptățește să urască homosexualii și să ne scoată, ca până acum, țapii ispășitori, dușmanii familiilor, răul suprem”, a menționat Lucian Dunăreanu, președintele Asociației PRIDE România, asociația organizatoare a „Săptămâna Mândriei”.

Pe site-ul festivalului „Săptămânii Mândriei” se precizează că piesa „Eu sunt! Și?” abordează problema identității sexuale prin prisma ambelor tabere, pro/contra, într-o cheie ironică și aproape autoironică, spectacolul fiind un colaj de idei, rezultatul unei introspecții individuale și colective.

„Având ca punct de pornire situația lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/națională asupra acestui subiect polemic. Conținând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiția comunității LGBT. Spectacolul este un test de onestitate și curaj atât pentru echipă, cât și pentru public și folosește efecte speciale: stroboscop, mașină de fum, sunete puternice și nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, persoanelor cu epilepsie și celor cu pace-maker”, se menționează pe site-ul amintit.

Spectacolul a fost prezentat luni seara la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

„Săptămâna Mândriei” are loc la Cluj-Napoca în perioada 10 -16 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață