Patriarhul Daniel îmblânzește Pastorala de Paști după mesajul de o duritate fără precedent al Mitropolitului Ardealului

Redactor:
Diana Marcu
Patriarhul Daniel îmblânzește Pastorala de Paști după mesajul de o duritate fără precedent al Mitropolitului Ardealului
După mesajul dur lansat de mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, în Pastorala pe care credincioșii ortodocși din Ardeal o vor asculta la slujba de Înviere, în care acesta afirma că "desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor", iar "copiii sunt educați de mass-media", Patriarhul Daniel îmblânzește tonul discursului.

După mesajul dur lansat de mitropolitul Ardealului, IPS Laurențiu Streza, în Pastorala pe care credincioșii ortodocși din Ardeal o vor asculta la slujba de Înviere, în care acesta afirma că „desfrânarea a devenit nota generală a televiziunilor”, iar „copiii sunt educați de mass-media”, Patriarhul Daniel îmblânzește tonul discursului.

În mesajul pe care șeful BOR îl va transmite românilor de Paște, acesta propune un parteneriat între Stat și Biserică, dar și o „conclucrare între diferitele instituții și organizații sociale și de caritate, printr-o serie de programe pe care le-am putea numi solidaritate pentru sănătate”.

Mai mult, Patriarhul lansează un îndemn clerului ortodox de a-și intensifica „activitățile de ajutorare frățească a bolnavilor și săracilor”, a șomerilor, ori a familiilor cu mulți copii.

În anul proclamat al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, Patriarhul Daniel vorbește, în Pastorala sa de Paște, despre situația gravă a sistemului sanitar, consecință a crizei economice.

„Astăzi vedem în jurul nostru multă suferință, multe boli sufletești și trupești care au nevoie de alinare și de vindecare. Din cauza crizei economice, spitalele s-au rărit, medicii s-au împuținat, medicamentele s-au scumpit, iar bolile s-au înmulțit”, se arată în Pastorala de Paște a Patriarhului Daniel, care a fost făcută publică marți de Basilica.ro și care urmează să fie citită la slujba de Înviere.

Prea Fericitul consideră că, în acest „contextul nefericit”, în 2012, Biserica încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinței atât prin lucrarea ei liturgică, duhovnicească și pastorală, cât și prin lucrarea ei social-filantropică și social-medicală, inclusiv printr-o cultură medicală a populației,  prin care oamenii sunt sfătuiți să prețuiască mai mult darul sănătății, evitând bolile, și să fie recunoscători față de persoanele care îi ajută să se vindece, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-și pot plăti consultațiile sau medicamentele”.

Patriarhul Daniel consideră că, „pentru alinarea suferinței și pentru cultivarea sănătății, este nevoie nu numai de o mai intensă cooperare între Stat și Biserică, ci și de conlucrare între diferite instituții și organizații sociale și de caritate, printr-o serie de programe pe care le-am putea numi solidaritate pentru sănătate”.

„Trebuie să unim mai mult știința cu spiritualitatea, arta medicală cu rugăciunea, cuvântul bun cu fapta de ajutorare, grija pentru sănătatea noastră cu grija și pentru sănătatea celor din jurul nostru și a celor mai departe de noi”, se arată în Pastorala de Paște a Prea Fericitului Părinte Patriarh.

El adresează un îndemn preoților de orașe și sate, dar și celor care trăiesc în mănăstiri pentru a-și intensifica opera de caritate față de bolnavi și de săraci. „Astăzi, preoții de la orașe și sate, precum și viețuitorii din mănăstiri cunosc multele probleme cu care se confruntă oamenii bătrâni, bolnavi, săraci și singuri, familiile cu mulți copii, adesea afectate de șomaj și de lipsuri multe. De aceea, îi îndemnăm să sporească, acolo unde păstoresc, activitățile de ajutorare frățească a bolnavilor și săracilor, astfel ca iubirea vindecătoare a lui Hristos Cel răstignit și înviat să fie cât mai lucrătoare prin oameni cu suflet bun și cu dare de mână”.

În același mesaj, Patriarhul arată că „fapta cea bună, izvorâtă din iubire milostivă, va fi răsplătită cu binecuvântare în lumea aceasta și cu mântuire în viața veșnică, potrivit iubirii pe care a arătat-o fiecare față de oamenii aflați în suferință și în nevoi”.

Inchide