Pensionarii și revoluționarii care câștigă mai mult de 740 de lei pe lună vor plăti CONTRIBUȚIA LA ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE DE 5,5%. Vezi aici calculele

Pensionarii și revoluționarii care câștigă mai mult de 740 de lei pe lună vor plăti CONTRIBUȚIA LA ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE DE 5,5%. Vezi aici calculele
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 25/04/2012, 10:57

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740lei și revoluționarii, cu excepția celor răniți, să achitecontribuții sociale de sănătate, numărul contribuabililor inclușiastfel în baza de impozitare fiind de două milioane persoane, aanunțat ministrul Sănătății, Attila Cseke.

El a precizat că această categorie de pensionari șirevoluționari vor fi obligați ca, începând cu 1 ianuarie 2011, săachite contribuții de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.

„Nu este o decizie foarte ușoară, este chiar delicată,dar necesară și trebuia luată de multă vreme. Principiul de la caretrebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă.Trebuie să reînvățăm în societate că sănătatea nu este pe gratis”,a spus ministrul.

Potrivit ministrului, statul estimează că va încasa din acestecontribuții suplimentare 1,4 miliarde leianual.

În prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000lei.

Ministrul Cseke a arătat că în prezent sunt scutite de la plataasigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetățeniromâni. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuțiilor,de la peste 6% la 5,5% pentru angajați și 5,2% pentru angajatori,veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant înultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde leiîn 2009 și la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010, a motivatministrul decizia.

„Propunerea aprobată prin această ordonanță de urgențăeste ca, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililorla Fondul Unic de Asigurări de Sănătate cu două categorii depersoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei și cea mai mareparte din categoria revoluționarilor care astăzi sunt exceptați dela plata contribuției pe acea indemnizație pe care o primesc de lastatul român. La revoluționari rămâne exceptată categoriarevoluționarilor răniți. În total vorbim de 2.067.764 de persoane”,a spus Cseke.

El a arătat că a fost păstrată scutirea de la plata contribuțieipentru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentând 3.443.231pensionari.

Vor fi scutiți în continuare copiii, tinerii, elevii șistudenții, dacă nu au venituri.

„Cu aceste măsuri vom ajunge la un număr decontribuabili la sistemul social de asigurări de sănătate de8.797.028 persoane. Categoria exceptaților, de la 1 ianuarie 2011,va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt2.055.545 persoane”, a spus ministrul.

„Sub 740 lei nu se plătește, iar pentru 740 lei se plătește5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 și 782 lei, dupăcalculul nostru, și aplicând contribuția de 5,5% s-ar scădea pensianetă primită în mână sub 740 lei. Atunci, ordonanța va prevedea cănicio pensie de acest gen, aplicând această contribuție, nu vaputea scădea sub 740 lei”, a mai explicat ministrul Sănătății.(Ovidiu Bărbulescu, Alexandru Moise,[email protected])

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
EXCLUSIV PAPARAZZI | Cu cine am 'prins-o' pe Irina, după despărțirea de Dragnea
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Adio mască de protecție! Nicolae Ciucă a decis! Informații de ultimă oră privind restricțiile în...
Liviu Dragnea va fi afectat pe viață! E crunt ce i-a făcut Irina Tănase. Adevărul...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...