Pensionările în timp de criză: 1,6% cu stagiu de cotizare complet. Cum s-au certat Băsescu și Boc de la pensii

Pensionările în timp de criză: 1,6% cu stagiu de cotizare complet. Cum s-au certat Băsescu și Boc de la pensii
În ultimii aproape doi ani au ieșit la pensie circa 550.000 de români, dintre care 44,6% la limita vârstei de pensionare și 28%, nu mai puțin de 151.000, pe caz de boală.

După cum au relatat surse din PDL, șeful statului i-ar fi propuspremierului, după decizia Curții Constituționale care a respinstăierea pensiilor, să nu crească TVA, dar să impoziteze pensiilemici. Sursele citate au spus că Băsescu ar fi propus ca TVA sărămână 19 la sută, dar să fie impozitate cu 16 la sută pensiile maimari decât salariul minim pe economie, adică cele de peste 600 delei, în acest moment fiind impozitate pensiile de peste 1.000 delei. Președintele a susținut că impozitarea pensiilor ar rezolvaproblema cea mai importantă: ar reduce deficitul fondului depensii.

Inițial, Boc ar fi fost de acord, dar, după consultarea cu greiiPDL, a ajuns să susțină creșterea TVA.

Liderii PDL au susținut, în discuțiile cu Boc, faptul căimpozitarea pensiilor este riscantă și electoral, și legal,întrucât judecătorii constituționali ar putea lua aceeași decizieca și în cazul tăierilor cu 15 la sută. În plus, majorarea TVA araduce sume mult mai mari la buget decât impozitarea pensiilor.Într-adevăr, din calculele Gândul,impozitarea pensiilor de peste 600 de lei ar aduce la buget maximum650 de milioane de euro, față de cele 2 miliarde de euro așteptatedupă mărirea TVA.

Pedeliștii au explicat astfel supărarea lui Băsescu pe Boc șiPDL și, implicit, refuzul președintelui de a-și asuma noile măsuride austeritate.

Din numărul total de noi beneficiari de pensii însă, numai 1,6%,8.796 de persoane, au ieșit la pensie la limită de vârstă și custagiu complet de cotizare, conform calculelor Gândul pe bazadatelor oficiale ale Ministerului Muncii, aferente anului 2008 șiprimelor trei trimestre din 2009 (datele aferente trimestruluipatru al anului trecut nu au fost încă făcute publice).

În ciuda anunțurilor premierului Emil Boc privind restructurareasistemului de pensii de stat, situația din 2009 a fost similarăcelei din 2008, din timpul Cabinetului Tăriceanu. Astfel, în timpce în 2008 dintre noii pensionari intrați în drepturi, 294.494 depersoane, doar 4.940 (1,68%) au respectat limita de vârstă șistagiul complet de cotizare, în primele nouă luni ale anului trecutprocentul acestora a fost de 1,51%. Oficialii de la Casa Naționalăde Pensii (CNPAS) evită să comenteze direct asupra acestor cifre,respectiv asupra ponderii foarte mici a persoanelor care ies lapensie cu stagiul de cotizare complet, precizând că s-au luat,totuși, anumite măsuri pentru a restructura sistemul de pensii.

„Având în vedere această situație de fapt, respectiv pondereacelorlalte categorii de pensii în totalul beneficiarilor sistemuluipublic de pensii, au fost promovate măsuri referitoare lasuspendarea aplicabilității prevederilor privind înscrierea lapensie anticipată și pensie anticipată parțială, dar și măsuriprivind revizuirea pensionarilor de invaliditate, aflați în plată,și introducerea unor noi criterii de încadrare în grade deinvaliditate”, precizează oficialii CNPAS într-un răspuns trimis lasolicitarea Gândul.

Date fiind atât scăderea numărului de angajați, care înseamnămai puține persoane care contribuie la fondul de pensii, cât șinumărul scăzut de români care ies la pensie la limită de vârstă,sub 50%, deficitul fondului de pensii de stat ar putea ajunge la2,5 miliarde de euro anul acesta, în creștere cu 800 de milioane deeuro față de cel din 2009. Astfel, în primele cinci luni aleacestui an, BASS (bugetul asigurărilor sociale de stat) aînregistrat un deficit, diferența dintre venituri și cheltuieli, de4,15 miliarde de lei, respectiv un miliard de euro, în creștere cu60% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform dateloroficiale ale Ministerului de Finanțe. ținând cont că a intrat învigoare și legea privind scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor(ceea ce înseamnă contribuții și mai mici la fondul de pensii) șifaptul că patronii susțin că vor continua să reducă numărulangajaților ca urmare a majorării TVA la 24%, deficitul total alfondului de pensii anul acesta ar putea ajunge la circa 2,5miliarde de euro, respectiv 2% din valoarea totală a economieiromânești.

Deficitul de 2,5 miliarde de euro de la bugetul pensiilor destat a fost confirmat, parțial, și de ministrul Muncii, MihaiȘeitan. El a declarat săptămâna trecută că la următoarearectificare bugetară bugetul de pensii va fi suplimentat cujumătate de miliard de euro pentru a putea plăti la timp, integral,toate pensiile în 2010. „Nu există o problemă de a avea aceastăsumă pentru acoperirea plății pensiilor până la sfârșitul anului,însă în condițiile în care, în acest moment, subvenția acordată dela bugetul de stat era de 1,7 miliarde euro, aceasta urmează acrește cu încă 500 milioane euro, în urma rectificării bugetare”, adeclarat el.

Când a anunțat, la începutul lunii mai, necesitatea tăieriipensiilor cu 15% timp de șase luni, președintele Traian Băsescu aexplicat că deficitul de la pensii va fi de circa 1,7 miliarde deeuro, la care ar trebuie adăugate alte 500 de milioane de euro,”bani care nu există”. Tăierea pensiilor cu 15% timp de jumătate dean ar fi adus o economie de circa un miliard de euro la buget.Conform unei analize recente a Gândul, suma pecare ar fi economisit-o astfel statul român, acel miliard de euro,este egală cu cea pe care statul a plătit-o în plus prin mărireapensiilor, în două tranșe, în 2009, și prin introducerea pensieiminime de 350 de lei.

Impozitarea pensiilor, mărul discordiei între Băsescu șiBoc

Problema deficitului fondului de pensii este motivul de supărareal președintelui Traian Băsescu pe Guvern și pe prim-ministrul EmilBoc….(Citește mai departe în paginaurmătoare)

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Anunţ BOMBĂ despre pensii! Se schimbă TOT! Lovitură mare pentru pensionari
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide