Peste 150 de angajați din sistemul sanitar protestează la Ministerul Sănătății

Peste 150 de angajați din sistemul sanitar protestează la Ministerul Sănătății
Publicat: 18/09/2013, 13:00
Actualizat: 21/02/2019, 18:51

Peste 150 de angajați din sistemul sanitar protestează, miercuri, în fața sediului Ministerului Sănătății, cerând alocarea a minimum șase la sută din PIB pentru Sănătate, majorarea salariilor și garantarea prin lege a independenței profesionale a celor care lucrează în domeniu.

Protestatarii au afișat bannere pe care scrie „Noi vrem respect”, „Ne-am săturat să ne cărăm singuri crucea”, „Vrem dublarea salariilor medicilor rezidenți”, OBBCSSR solicită 6% din PIB pentru Sănătate”.

Manifestanții – medici, stomatologi, asistente medicale și infirmiere – au și bannere cu însemnele sindicatelor și organizațiilor profesionale la care sunt afiliați, printre care Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România și Federația Sanitas.

Aceștia cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniții și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat că deocamdată nu au fost chemați la discuții de către reprezentanții Ministerului Sănătății, iar ministrul Eugen Nicolăescu a plecat la ședința de Guvern.

Astărăstoae a spus că vor continua să iasă în stradă și vor menține calendarul protestelor, până la declanșarea grevei generale, dacă nu se iau măsurile pe care cei din sistemul sanitar le cer.

Președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus că așteaptă ca, împreună cu ministrul Eugen Nicolăescu, care prezintă revendicările în Guvern, să ajungă în situația de a obține 6% din PIB pentru Sănătate, să aibă bani pentru salarii și pentru spitale asigurați pentru trimestrul patru și o lege a salarizării corectă.

El a mai spus că susține și creșterea cu 300 la sută a salariilor medicilor rezidenți, însă cu condiția să nu se uite și de restul personalului din sistemul sanitar.

Întrebat până unde sunt dispuși angajații să meargă cu protestele, președintele Sanitas a răspuns: „Până la capăt, însemnând grevă generală, cu demisia medicilor și asistenților medicali, iar ca durată, atât timp cât avem promisiunea că împreună putem rezolva ceva”.

Bărăscu le-a transmis pacienților că trebuie să țină cont de faptul că ieșirea în stradă a medicilor este în proporție de 90 la sută pentru ei, pentru că mai mulți bani la salariile personalului medical înseamnă servicii mai bune pentru ei și pentru spitale.

Angajații din sistemul sanitar au început miercuri protestele cu pichetarea, timp de două ore, a Ministerului Sănătății.

Protestele vor continua joi și vineri la Ministerul Sănătății, iar de săptămâna viitoare, acțiunile vor avea loc, timp de patru zile, la Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit calendarului de proteste anunțat de Coaliția Profesioniștilor din Sistemul de Sănătate, pichetele de protest vor fi organizate până în 27 septembrie, urmând ca în octombrie să aibă loc un protest la Guvern, iar în noiembrie să fie declanșată greva generală, cu asigurarea unei treimi din activitate, dacă până atunci guvernanții nu răspund solicitărilor medicilor.

Potrivit lui Astărăstoae, dacă solicitările generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel încât alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor să se facă eșalonat, solicitările privind dublarea salariilor rezidenților nu se negociază.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, declara, în 10 septembrie, că protestele anunțate de Coaliția Profesioniștilor din Sistemul Sanitar nu se justifică și nu au temei real, atât timp cât MS a pus în dezbatere publică un pachet de legi și a precizat că așteaptă toți partenerii la dialog.

Eugen Nicolăescu mai spunea că invită toate părțile cu responsabilități în sistemul sanitar la discuții și dezbateri și solicită ca orice manifestare a personalului medical să nu-i afecteze pe pacienți. „Fac apel la responsabilitate și echilibru”, a solicitat ministrul.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?