PLAGIATUL LUI PONTA. Cine e colega avocatului Mateuț, din comisia care a dat CNE sentința în plic: o fostă colaboratoare a lui Adrian Năstase

PLAGIATUL LUI PONTA. Cine e colega avocatului Mateuț, din comisia care a dat CNE sentința în plic: o fostă colaboratoare a lui Adrian Năstase
Publicat: 24/07/2012, 16:00
Actualizat: 30/07/2014, 00:15

O fostă colaboratoare și colegă de serviciu a ex-premierului Adrian Năstase, de pe vremea când el lucra la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, prof.univ.dr. Dumitra Popescu, a fost, alături de avocatul Gheorghe Mateuț, membră în comisia tehnică al cărei raport a stat la baza deciziei Consiliului Național de Etică (CNE) potrivit căreia Victor Ponta nu a plagiat teza de doctorat.

Contactată telefonic de gândul, Dumitra Popescu a declarat că „a colaborat foarte mult” în realizarea unor lucrări științitice cu fostul premier Adrian Năstase, explicând că au fost colegi la Institutul de Cercetări juridice „Acad. Andrei Rădulescu” din cadrul Academiei Române.

„Am fost colegi (ea cu Adrian Năstase – n.n.) la institut și am colaborat foarte mult. Colegi la Institutul de Cercetări Juridice”, ne-a spus precizat Dumitra Popescu.

Adrian Năstase a lucrat din 1974 până în 1990, în calitate de cercetător, la Institutul de cercetări juridice al Academiei Române, potrivit informațiilor de pe blogul acestuia.

Rugată să ne spună care au fost criteriile care au stat la baza numirii ei în comisia tehnică, Dumitra Popescu nu a dorit să dea detalii. „Tot ce am avut de spus este în acel raport (care a stat la baza deciziei CNE n.n.). Deduceți din raport. Dincolo de asta, eu nu am de făcut nici un comentariu”, a spus Dumitra Popescu.

La întrebarea dacă ea crede că faptul că a colaborat la mai multe lucrări științifice cu Adrian Năstase – care a fost îndrumătorul de doctorat al lui Victor Ponta – a avut legătură cu numirea ei în comisia de experți în drept care au analizat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, profesorul Dumitra Popescu a încheiat brusc discuția: „Vă mulțumesc pentru întrebare, buna ziua”

Cine este prof. univ. dr. Dumitra Popescu: Trei cărți semnate cu Adrian Năstase

În lista lucrărilor științifice publicate de prof. univ. dr. Adrian Năstase, numele prof Dumitra Popescu apare menționat în trei lucrări, una din 1979, una din 1994 și una din 1997.

Astfel, în lucrarea publicată în 1979 de Editura Academiei Republicii Socialiste România, intitulată „Principii și forme juridice ale cooperării economice internaționale: studii de drept internațional” – semnată de Adrian Năstase, Victor Duculescu, Roxana Munteanu – prof Dumitra Popescu este menționată ca și coordonator.

În lucrarea „Drept Internațional Public”, din 1994, de la Ed. Didactică și Pedagogică, București, Dumitra Popescu se numără între coautori.

Pe lista lucrărilor publicate de Adrian Năstase se află și „Drept Internațional Public”, din 1997, Ediție revăzută și adăugită, Casa de editură și presă „Șansa” – SRL, coautor fiind aceeași Dumitra Popescu.

Gândul a scris recent că un alt membru al comisiei de experți în drept care a elaborat raportul tehnic însușit de CNE care a decis pe baza acestuia că Ponta nu a plagiat a fost avocatul Gheorghiță Mateuț.

Gheorghiță Mateuț este profesor de drept penal în cadrul Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai. Mateuț a fost și avocatul lui Cristian Mihai Vasile, condamnat în dosarul Trofeul Calității în care Adrian Năstase – conducătorul de doctorat al lui Victor Ponta – a fost și el condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Într-un interviu acordat gândul, avocatul Gheorghiță Mateuț a declarat că, în opinia sa, Victor Ponta nu a copiat și că plagiatul a fost definit prin lege în 2004, dar că nici pe definiția legală a plagiatului premierul nu se face vinovat.

În plus, Mateuț a mai declarat că nu vede niciun fel de conflict de interese în faptul că s-a pronunțat pe teza de doctorat a premierului Ponta care a fost supervizată de Adrian Năstase și că tot el a fost avocat în dosarul Trofeul Calității.

Cum a fost constituită comisia tehnică de experți în drept

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), Gabriela Catană, a declarat, potrivit Mediafax, că această comisie tehnică a fost alcătuită de CNE din specialiști în drept penal internațional, în urma unor solicitări de recomandare formulate de Consiliu către facultățile de Drept din București, Iași și Timișoara.

Practic, conducătorii acestor facultăți au fost solicitați să recomande câte doi-trei specialiști, din rândul cărora a fost constituită această comisie, preciza atunci Gabriela Catană.

Cei opt profesori universitari din CNE care au decis că Victor Ponta nu a plagiat

Gândul a mai scris că cei opt profesori universitari din Consiliul Național de Etică, care au decis că teza de doctorat a lui Victor Ponta nu este un plagiat, au spus că au preluat concluziile raportului întocmit de trei experți în drept.

Contactat de gândul, Petru Andea, membru al Consiliului Național de Etică, a declarat că verdictul dat joia trecută în raportul final al Consiliului are la bază „raportul experților ce au analizat teza”, refuzând să comenteze decizia de vineriea trecută a Comisiei de Etică a Universității din București care a hotărât că o treime din teza de doctorat a lui Victor Ponta este copiată.

Despre raportul „experților” a vorbit și Horia Iovu decanul Facultății de Chimie Aplicată din cadrul Universității Politehnice București și unul dintre cei opt „judecători”. Deși și-a asumat verdictul CNE, el nu înțelege totuși cum o lucrare în care sunt 85 de pagini copiate – așa cum a decis Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) – nu este plagiat, subliniind că dacă lucrarea de doctorat analizată era în domeniul ingineriei, „fără îndoială că era plagiat”.

Consiliul Național de Etică a decis că Ponta nu a plagiat, după ce anterior Comisia de Etică a Universității București a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Anterior, un alt for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Andronescu: „Cazul s-a încheiat aici”

„Cazul s-a încheiat aici”, a concluzionat duminică pentru gândul ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, referindu-se la ancheta în cazul acuzațiilor de plagiat privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta. Ea a pus astfel punct scandalului care durează de mai bine de o lună.

„Mai departe, dacă sunt sancțiuni, eu nu am văzut raportul Consiliului (Consiliul Național de Etică, care a decis că Victor Ponta nu a plagiat -n.n.), cineva (persoanele găsite vinovate ori de autorul sesizării, conform OG 28/2011 – n.n.) poate să dea în judecată”, a adăugat Andronescu.

Legislația este însă clară în astfel de cazuri: cei care pot depune contestație sunt „persoanele găsite vinovate” sau „autorul sesizării”. Adică doar Victor Ponta.

Forurile care au analizat teza de doctorat a lui Victor Ponta

Consiliul Național de Etică a decis că Ponta nu a plagiat, după ce anterior Comisia de Etică a Universității București a hotărât că Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Anterior, un alt for, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educației retragerea titlului de doctor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu