• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Planul lui Oprescu – Centrul Istoric cu Armani, Gucci și parcare automatizată cu 800 de locuri

Planul lui Oprescu – Centrul Istoric cu Armani, Gucci și parcare automatizată cu 800 de locuri
Primarul Sorin Oprescu intenționează să construiască o parcare automatizată, cu cinci etaje, în zona Splaiul Independenței, pe strada Nicolae Tonitza din Centrul Istoric al Capitalei.

Primarul Sorin Oprescu intenționează să construiască o parcareautomatizată, cu cinci etaje, în zona Splaiul Independenței, pestrada Nicolae Tonitza din Centrul Istoric al Capitalei. Parcareava fi una supraterană, va avea o capacitate de 800 de locuri, va fidotată cu lift și va fi construită în parteneriat public-privat.”Aceasta este cea mai simplă soluție și trebuie realizată pentrucă, pe măsură ce se va dezvolta Centrul Istoric, va fi nevoie demai multe locuri de parcare. Noi am estimat un numar de 800 delocuri, la nivelul solului urmând a fi parcate autocarele cuturiști, iar deasupra, autoturismele”, a explicat primarulCapitalei. Proiectul viitoarei parcări va fi supus aprobăriiConsiliului General al Municipiului București în cursul acestuian.

Oprescu dă „în adopție” marilor concerne casele cufațade deteriorate

Oprescu intenționează să găsească parteneri privați pentrureabilitarea fațadelor din Centrul Istoric. Vineri, Oprescu adeclarat în timpul vizitei în Centrul Istoric că ”de cele patrucase care aparțin municipalității și pe care le-am identificat nevom apuca în perioada următoare. Vom avea discuții și cu marileconcerne ca fiecare să-și adopte câte o casă careia să-i refacăfațada. Mă refer la casele cu parter și un etaj, iar pe cele maiînalte o să începem să le consolidăm. Este vorba de parteneriate însistem public-privat care presupun o concesiune temporară și aicimă refer la clădirile cu spații comerciale la parter. Deja, cu uniidintre proprietarii de magazine am căzut de acord să-și refacăfațadele chiar dacă nu sunt proprietari”. Potrivit primaruluigeneral, președintele Benetton Group , Luciano Benetton, s-a arătatinteresat de Centrul Istoric pe care-l consideră a fi cu marepotențial cultural, turistic și comercial. Grupul Benetton are ocifră de afaceri anuală de peste două miliarde de euro, firma fiindprezentă în peste 120 de țări.

Oprescu nu a exclus posibilitatea ca printre investitori să seafle firme precum Armani, Gucci sau Louis Vuitton.

Șase străzi reabilitate complet, restul gata lavară

Potrivit primarului general, până acum au fost reabilitatecomplet străzile Lipscani, Smârdan, Zarafi, Tonitza, Filitti șiFranceză din Centrul Istoric. La celelalte străzi, în număr dezece, au fost finalizate lucrările de canalizare și cele legate deelectricitate. „Eu preconizez ca la mijlocul verii să fie gatatoate străzile din Centrul Istoric. Sunt mulțumit că după 20 de anise lucrează într-un ritm normal”, a spus primarul general. Înreabilitare va intra și fostul han Gabroveni, care după finalizarealucrărilor va deveni centru cultural european. Lucrările dereabilitare vor costa șase-șapte milioane de euro.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric a început înnoiembrie 2003 când a fost semnat acordul de împrumut între PMB șiBERD. În 2006 proiectul a fost lansat în dezbatere publică iarcontractul de proiectare și execuție a fost adjudecat prinlicitație publică internațională de firma Sedesa Obras y ServiciosS.A. din Spania. Obiectul contractului a vizat proiectarea,execuția, finalizarea și remedierea tuturor defectelor. Valoareacontractului a fost de 24,74 milioane de euro, prevedea o durată deexecuție de 18 luni și a fost finanțat cu 7,3 milioane de euro deBERD, cu 1,8 milioane de euro de guvernul Olandei, restul sumeifiind furnizate de Primăria Capitalei. În primăvara anului 2007,când au debutat lucrările de infrastructură, au ieșit la suprafațăo serie de descoperiri arheologice, care au necesitat lucrărispecifice de conservare și punere în valoare. În ianuarie 2008,Consiliul General al Primăriei București a aprobat suplimentareabugetului cu 9,7 milioane de euro. Lucrările au fost sistate înnoiembrie 2008 de antreprenorul Sedesa și după îndelungi negocierieșuate contractul a fost reziliat. În prezent, din cele 14 străziale Centrului Istoric, până acum au fost finalizate în întregimedoar șase.

×
Inchide