Platforma România 100: Legea salarizării a tăiat bursa medicilor rezidenți

Redactor:
Cătălina Mănoiu
Platforma România 100: Legea salarizării a tăiat bursa medicilor rezidenți
Platforma România 100 cere lămuriri Guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenți au fost anunțați că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu cerând remedierea situației.

„Platforma România 100 cere lămuriri și clarificări ministrului Sănătății și ministrului Muncii pentru situația semnalată de mai mulți medici rezidenți care au fost anunțați că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. În acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Platforma România 100.

Platforma România 100 suștine că PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal delucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”.

Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menținerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă, bursa rezidenților nu este venit asimilat salariului, potrivit sursei citate.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu afirmă că dacă este o eroare aceasta „trebuie corectată de urgență”, iar dacă nu, atunci „este încă un semn al incompetenței acestei guvernări toxice”.

„PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija față de medici și cu faptul că aceștia trebuie să rămână în țară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenței acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate și pentru România”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății și membru fondator al Platformei România 100, potrivit comunicatului de presă.

Platforma 100 precizează că în sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenți, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate, susțin foștii miniștrii tehnocrați care au fondat Platforma România 100.

Reprezentanții Ministerului Muncii au declarat, sâmbătă seara, pentru agenția de presă MEDIAFAX, că bursele medicilor rezidenți se vor plăti în continuare, potrivit prevederilor din două ordonanțe de urgență emise de Guvern, respectiv 2 și 9 pe 2017, prin care acest lucru este stipulat, reiterând ideea potrivit căreia de la 1 ianuarie 2018, salariile medicilor vor fi majorate, iar rezidenții vor câștiga 1.200 de euro.

Reacția vine după ce Platforma România 100 a cerut lămuriri Guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenți au fost anunțați că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu cerând remedierea situației.

Inchide