Poliția turcă efectuează mai multe verificări pentru a găsi RĂMĂȘIȚELE jurnalistului saudit

Redactor:
Laura Cojocaru
Cele mai importante știri ale dimineții

Poliția turcă verifică o pădure de la periferia orașului Istanbul și un oraș situat lângă Marea Marmara pentru a găsi rămășițele jurnalistului disident din Arabia Saudită, care a dispărut acum două săptămâni după ce a intrat în consulatul saudit, au declarat oficialii turci.

Anchetatorii au recuperat, de asemenea, „multe probe” în urma perchezițiilor de la consulatul saudit și reședința consulului, au declarat oficiali de rang înalt pentru Reuters și le vor analiza pentru urmărirea ADN-ului jurnalistului Jamal Khashoggi.

Autoritățile au lărgit aria căutărilor după urmărirea traseelor ​​și a locurilor unde s-au oprit mașinile care au părăsit consulatul saudit și reședința consulului pe 2 octombrie, ziua în care Khashoggi a fost văzut pentru ultima dată, au declarat înalții oficiali.

Criminalii lui Khashoggi ar fi putut să arunce rămășițele acestuia în Pădurea Belgrad, adiacentă Istanbulului, și într-o zonă rurală din apropierea orașului Yalova, aflată la 90 de kilometri sud de Istanbul, au spus oficialii.

„Investigațiile au condus la suspiciunea că rămășițele sale ar putea fi găsite în orașul Yalova și în pădurea Belgrad, poliția a căutat în aceste zone”, a spus unul dintre oficiali. O „fermă sau vilă” ar fi putut fi folosită pentru aruncarea rămășițelor, a adăugat acesta.

Anchetatorii turci au percheziționat joi pentru a doua oară consulatul Arabiei Saudite, unde Khashoggi, rezident american și cronicar la Washington Post, care a fost un puternic critic al lui Prince Mohammed bin Salman, a dispărut. De asemenea, aceștia au verificat reședința consulului.

Multe probe au fost luate de la consulat și de la reședință, a spus oficialul, inclusiv solul și apa. Toate probele vor fi luate pentru a analiza urmele de ADN ale jurnalistului.

 

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că autoritățile din Rusia nu au suficiente informații despre dispariția jurnalistului saudit Jamal Khashoggi pentru a justifica stricarea relațiilor cu Arabia Saudită, relatează Reuters.

În cazul unui discurs ținut în orașul Soci din Rusia, președintele rus a declarat că Administrația de la Moscova nu știe exact ce s-a întâmplat în acest caz.

De asemenea, Vladimir Putin și-a manifestat regretul față de moartea jurnalistului și a transmis că așteaptă mai multe detalii înainte să ia o decizie privind relațiile cu Administrația de la Riad.

Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post și îl critica pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman. Acesta a fost declarat dispărut în data de 2 octombrie, după ce a intrat în sediul consulatului Arabiei Saudite în Istanbul pentru a-și depune documentele de căsătorie și nu a mai ieșit.

Autoritățile turce consideră Arabia Saudită vinovată de uciderea jurnalistului, lucru negat de către Administrația de la Riad.

Președintele Donald Trump a declarat joi că presupune că jurnalistul Jamal Khashoggi este mort și că răspunsul SUA la Arabia Saudită va fi probabil „foarte sever”, dar că totuși dorește să ajungă la fondul a ceea ce s-a întâmplat mai exact.

În Istanbul, anchetatorii turci au percheziționat pentru a doua oară consulatul din Arabia Saudită unde Khashoggi, rezident american și cronicar al cotidianului The Washington Post, care a fost un puternic critic al lui prințului moștenitor Mohammed bin Salman, a dispărut pe 2 octombrie, căutând indicii despre incidentul care a provocat o criză internațională.

Trump a recunoscut pentru prima dată că probabil Khashoggi a fost ucis.

„Așa mi se pare. Este foarte trist”, a declarat Trump reporterilor înainte de a se îmbarca în aeronava prezidențială pentru o călătorie în interes politic.

Trump a vorbit la câteva ore după o discuție purtată cu secretarul de stat Mike Pompeo cu privire la rezultatele întrevederilor pe care acesta le-a avut cu autoritățile din Arabia Saudită și Turcia.

Pompeo a declarat că l-a sfătuit pe Trump că Arabiei Saudite ar trebui să i se acorde mai multe zile pentru a finaliza ancheta asupra dispariției lui Khashoggi. Oficialii turci au declarat că sunt de părere că jurnalistul saudit a fost ucis în incinta consulatului, iar corpul său a fost dezmembrat și eliminat.

 

Trump a spus că așteaptă rezultatele, astfel încât „să ajungem la fondul a ceea ce s-a întâmplat foarte curând” și că va face o declarație despre acest lucru la un moment dat.

Întrebat care ar fi consecințele pentru Arabia Saudită, Trump a spus: „Ei bine, vor trebui să fie foarte severe. Adică, e rău, chestii urâte. Dar vom vedea ce se întâmplă”.

Arabia Saudită a negat orice implicare în dispariția jurnalistului.

Inchide