Polițiștii au picat la RADARUL GÂNDUL: din 130 de „oameni ai legii”, monitorizați de noi timp de șase zile, câți credeți că respectă legea rutieră? VIDEO

Redactor:
Adrian Popescu

Nu porți centura de siguranță la volan, iei amendă de până la 240 de lei, iar în viitorul Cod rutier suma s-ar putea tripla. Ce pățește însă un polițist care conduce mașina de serviciu și nu are centura de siguranță pusă? În cele mai multe cazuri, nimic sau cel mult primește un avertisment. Gândul a urmărit vreme de șase zile, în Brașov, câți dintre „oamenii legii” respectă această regulă atunci când se urcă la volan. Din 130 de cazuri, doar în două șoferii și-au pus centura. Experimentul Gândul a vizat mașinile de Poliție, Jandarmerie, Ambulanță și SMURD.

Potrivit legii, șoferii acestora, la fel ca orice alt conducător auto, sunt obligați să poarte centura de siguranță. Legea prevede că singurele excepții de la această regulă vizează conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează, femeile în stare vizibilă de graviditate, șoferii de taxi, persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță, precum și instructorii auto pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Șeful Poliției Rutiere Brașov: „Cu ocazia instructajelor zilnice pe care le fac ofițerii la intrarea în post, li se reamintește obligativitatea respectării normelor rutiere”

Șeful Poliției Rutiere Brașov, comisarul șef Claudiu Tămârjan, spune că polițiștii sunt și ei parte a societății românești și au aceleași năravuri ca majoritatea românilor, când vine vorba de respectarea legii. Recunoaște însă că sancțiunile nu sunt aspre. „Credeți-mă că de fiecare dată, cu ocazia instructajelor zilnice pe care le fac ofițerii la intrarea în post, li se reamintește obligativitatea respectării normelor rutiere. Iar ofițerii cu funcții de comandă de la Serviciul Rutier organizează periodic acțiuni în trafic care vizează doar conduita rutieră a polițiștilor. Și de câte ori se constată încălcări ale normelor rutiere, să știți că i-am oprit și i-am sancționat, nu cu sancțiune pecuniară, recunosc, ci doar cu avertisment și cu puncte de penalizare”, a spus el.  Asta în condițiile în care, potrivit comisarului șef Tămârjan, pe lângă sancțiunile din Codul rutier, reglementările interne ale IGPR prevăd și cercetarea disciplinară a polițiștilor.

E drept, până acum nimeni n-a fost cercetat disciplinar, dar de-acum gata, trecem și la sancțiunile financiare prevăzute de lege și la cercetarea disciplinară a celor care nesocotesc normele rutiere. Și atunci cu siguranță cred că lucrurile se vor schimba în bine, vă invit peste o lună, două să analizăm împreună dacă va fi așa sau nu”, spune el.

Șeful IPJ Brașov: „De vreo două-trei zile am dat și noi drumul exact la căutarea numai a situațiilor de genul acesta

Pe aceeași lungime de undă cu comisarul șef Tămârjan, șeful IPJ Brașov, chestorul Ioan Aron – fost, până de curând, mai-marele Corpului de Control al Ministerului de Interne – ne anunță cum că i-am fi „citit gândurile”.

„De vreo două-trei zile am dat și noi drumul exact la căutarea numai a situațiilor de genul acesta”, ne asigură chestorul Aron. „Polițistul e obligat să respecte primul legea pe care trebuie să o aplice. Dar până ne va intra asta în reflex…Sigur, aveți dreptate, pentru orice polițist reflexul trebuie să fie respectarea legii, polițistul care nu respectă legea, din toate punctele de vedere, nu poate avea nici un fel de autoritate, nici morală, nici de alt fel, să-i sancționeze pe ceilalți care nu respectă legea. Și aveți dreptate și că situația asta nu e doar la Brașov, ci în toată țara, din păcate!”,  a conchis șeful IPJ Brașov.

La rândul său, colonelul Alexandru Marc, șeful Brigăzii Mobile de Jandarmi Brașov, ne anunță că, înainte de a lua vreo măsură, va purcede la „verificări personale, chiar de azi, să vedem dacă lucrurile sunt într-adevăr așa cum spuneți dumneavoastră.” „Iar dacă o să constat că e așa, o să luăm imediat măsurile prevăzute de lege”, ne asigură apoi șeful colonelul Marc.

„Hai, bă, să dai tu interviu, că poate domnu” e ziarist!”

Nepurtarea centurii de siguranță nu este însă singura abatere identificată de Gândul în timpul experimentului. De exemplu, o mașină de poliție a fost surprinsă oprită chiar pe trecerea de pietoni care delimitează parcarea din fața Teatrului „Sică Alexandrescu”, în vreme ce polițistul stătea de vorbă cu un jandarm. „Ce faceți aici, ne pozați? Nu știți că n-aveți voie?”, este prima reacție polițistului.  Întrebat de ce nu se prezintă și nu spune care este textul de lege care interzice fotografiatul în loc public, preferă să facă stânga împrejur, aruncându-i din mers jandarmului: „Hai, bă, să dai tu interviu, că poate domnu” e ziarist!”.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice...
Era pe plajă, la mare, când A DISPĂRUT fără urmă. Au găsit-o peste 18 zile...
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o...
Schimbare URIAŞĂ în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară! Cine ar fi ucis-o, de fapt
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Gagica disponibilă și studenții la Inginerie
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
1 an de pandemie în România. Cum s-a schimbat viața noastră din cauza covid-19
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
×
Inchide