Portret de senator. Fala lui Cezar Măgureanu: turnător la Securitate, bancher la „găuri negre”, politician migrator, prieten cu un interlop

Portret de senator. Fala lui Cezar Măgureanu: turnător la Securitate, bancher la găuri negre, politician migrator, prieten cu un interlop
Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 25/04/2012, 07:41

Senatorul giurgiuvean Cezar Măgureanu a turnat la Securitate de la vârsta de 21 de ani, oferind informații despre colegii săi de facultate, apoi despre cei de serviciu. Cu toate acestea, instanța supremă l-a absolvit de acuzația oficială de colaborator al Securității.

După Revoluție, el a lucrat la aproape toate instituțiile bancare care au devenit celebre sub denumirea de „tunuri”, provocând prejudicii bănești imense statului și clienților. În 2008, Măgureanu a devenit un politician remarcabil prin viteza sa: a schimbat trei partide în trei ani.

În aceste zile, senatorul de Giurgiu a intrat în lumina reflectoarelor ca un apropiat al grupării interlope „Butoane”, al cărei lider – Octavian Grecu, a girat un credit bancar contractat de fiica senatorului împreună cu soțul ei, pentru una dintre firmele care le aparțin.

CITEȘTE ȘI SENATORUL MAFIEI. Documentul INCENDIAR din cauza căruia PARLAMENTARUL prieten cu „BUTOANE” ar trebui să-și dea DEMISIA

Senatorul Cezar Măgureanu a intrat în politică în 2008, când a devenit consilier județean în Giurgiu, din partea PNL. A părăsit funcția la scurt timp, fiind ales senator din partea PNL în toamna aceluiași an.

La sfârșitul anului 2009, el i-a abandonat pe liberali și a trecut la PDL, la scurt timp după gestul similar al deputatului de Giurgiu Dan Păsat, actualmente judecat pentru trei acte de șantaj și șapte operațiuni financiare incompatibile cu funcția de parlamentar. Măgureanu a fost răsplătit de PDL cu funcția de vicepreședinte al organizației județene de partid.

În luna februarie a anului 2010, Cezar Măgureanu a fost ales președinte al organizației municipale a PDL Giurgiu, după ce deputatul PDL Victor Boiangiu i-a cedat locul în fruntea organizației.

La sfârșitul anului 2010, Măgureanu iese din PDL, activând ca senator independent, iar în 2011 este preluat de UNPR, devenind viceliderul grupului UNPR din Senat.

Cezar Măgureanu, alintat „Valentin” de Securitate

Înainte de 1989, Cezar Măgureanu a studiat finanțele la Academia de Studii Economice din București, apoi, în 1984, a devenit economist la Întreprinderea de Industrializare a Laptelui din Giurgiu. Din 1985, el a lucrat ca economist la Banca Agricolă, funcție în care l-a prins Revoluția. Încă din 1977 însă, Măgureanu mai avea o preocupare: turna la Securitate.

Conform documentelor depuse în instanță de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), pentru a dovedi calitatea de colaborator al Securității a lui Cezar Măgureanu, senatorul a semnat un angajament cu Securitatea pe data de 5 mai 1977, „în scopul cunoașterii cetățenilor români și străini ce manifestă preocupări pentru a-și crea relații cu militarii și membrii lor de familie în scopul exploatării informative a acestora”.

CITEȘTE ȘI CRIMA DIN GIURGIU. Mafioți, politicieni și maneliști, împreună la o nuntă a clanului „Butoane”. Florin Salam îi dedică o manea senatorului UNPR Cezar Măgureanu. VIDEO

Măgureanu ar mai fi trebuit să semnaleze Securității și „cetățenii cu atitudine dușmănoasă”, dar și să supravegheze locurile de întâlnire ale militarilor. Actualul senator și-a continuat colaborarea cu Securitatea și în facultate, susține CNSAS, precum și în timp ce lucra la fabrica de lapte din Giurgiu.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au considerat că turnătoriile lui Măgureanu la Securitate constituie aprecieri laudative la adresa activității profesionale a unor persoane, „sau dimpotrivă” în cazul altora. Mai mult, Securitatea nu a fost mulțumită de prestația sursei lor, calificând-o drept „o persoană delăsătoare”. Astfel, judecătorii instanței supreme au considerat că nu au fost îndeplinite condițiile stabilite de lege pentru a califica un cetățean drept colaborator al Securității, pentru că drepturile și libertățile fundamentale ale omului nu au fost încălcate de turnătoriile lui Măgureanu.

Mai mult, judecătorii au constatat că scrisul de pe angajamentul la Securitate nu corespunde cu cel de pe notele informative semnate de Cezar Măgureanu. Concluzia judecătorilor: Cezar Măgureanu nu este colaborator al Securității, ci doar a avut o „activitate de furnizare de informații sub orice formă, precum și note și rapoarte scrise și relatări verbale consemnate de lucrătorii Securității”.

Bancherul Măgureanu

După Revoluție, Cezar Măgureanu și-a continuat activitatea de economist la Banca Agricolă începută în 1985, până în 1994. A trecut apoi pe la multe bănci care au intrat în faliment, provocând prejudicii de proporții statului și celor care și-au încredințat economiile acestor instituții.

Măgureanu a condus ca director Bancorex Giurgiu din 1994 până în 1998, apoi a trecut director la Banca Agricolă Giurgiu până în 1999. Până în 2002 a condus ca director Banca Română de Scont din localitate.

A fost inspector de credite la West Bank din București din 2002 până în 2003, când a trecut la firma de asfaltări a afaceristului Nelu Iordache, Romstrade, ca director economic. Acolo a lucrat până în 2005, apoi s-a mutat la Banca Comercială Carpatica.

Averea lui Măgureanu

Din 1995, senatorul Cezar Măgureanu deține un teren intravilan de 2.175 mp și o casă de locuit de 334 mp în Giurgiu, împreună cu soția sa, Carmen Măgureanu, șefa Serviciului Resurse Umane din Direcția Generală a Finanțelor Publice Giurgiu.

Conform declarațiilor lor de avere, cei doi dețin împreună și un autoturism de teren Nissan Terrano, din 2004. Familia Măgureanu nu declară că ar avea vreun cont în bancă, în schimb au trei credite de achitat: unul de 10.000 de euro, unul de 9.100 de euro și unul de 13.000 de lei.

Măgureanu, garantat de „Butoane”

În urma scandalului creat de moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy, lovit cu pumnul de un apropiat al clanului „Butoane” din Giurgiu, a ieșit la iveală o înregistrare video în care senatorul Cezar Măgureanu se distrează la o petrecere cu manele, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane”.

Senatorul a recunoscut că se cunoaște cu „Butoane” din copilărie”, însă a negat că ar avea alte legături cu personajul cunoscut în județ pentru activitățile de cămătărie și șantaj cu care se ocupă.

Ulterior, o anchetă Mediafax/Gândul/Știrile Pro Tv a dezvăluit că legătura dintre senator și interlop este mult mai strânsă: Octavian Grecu „Butoane” a garantat cu trei dintre vilele sale pentru un credit contractat de firma Danubius Food Trading, deținută de Sorin Găzdac, soțul fiicei senatorului Măgureanu.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...