Posesorii de câini riscă amenzi de până la 5.000 de lei dacă animalele nu sunt microcipate

Redactor:
Roxana Alexe
Posesorii de câini riscă amenzi de până la 5.000 de lei dacă animalele nu sunt microcipate
Posesorii de câini riscă amenzi între 2.000 și 5.000 de lei dacă nu le implantează animalelor de companie un microcip de identificare și nu le înregistrează la medicul veterinar, începând de sâmbătă, când intră în vigoare noua legislație privind identificarea câinilor cu stăpân.

Sâmbătă intră în vigoare Ordinul nr. 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân emis de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cu această ocazie, președintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu și președintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR) Viorel Andronie au susținut, vineri, o conferință de presă.

Potrivit normelor care intră în vigoare sâmbătă, proprietarii câinilor au obligația să identifice, prin microcipare, și să înregistreze animalele în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificați și înregistrați până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spații publice a acestora.

Pentru cetățenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului și dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.

Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metișii acestora trebuie să fie sterilizați, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, intrată în vigoare în 23 decembrie 2013.

Deținătorii câinilor de rasă comună sau metișilor fătați după data de 1 ianuarie 2015 au obligația să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni și masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Sancțiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea și microciparea câinilor sunt între 2.000 și 5.000 de lei și între 5.000 și 10.000 de lei pentru cei care nu-și sterilizează câinii de rasă comună sau metișii acestora, potrivit Legii nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea OUG 155/2001.

Reprezentanții ANSVA au precizat că, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispoziția cetățenilor Portalul identificării și înregistrării animalelor de companie – Rompetid.ro – unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica vericiditatea datelor înscrise în RECS.

Totodată tot cu ajutorul portalului în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal se pot da anunțuri care să ajute proprietarul să-și recupereze câinele.

De asemenea, Mănăstireanu a anunțat înființarea în cadrul instituției a Departamentului de Poliție a animalelor care în prezent are 16 inspectori pentru București și câte un inspector în fiecare județ al țării. Inspectorii vor verifica inclusiv dacă au fost microcipați și sterilizați câinii scoși în spațiul public.

Președintele CMVR Viorel Andronie a precizat că prețul sterilizării pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei. Microciparea va costa în jur de 50 de lei, a mai spus Andronie, menționând însă că fiecare cabinet va stabili tarifele în funcție de cerere și ofertă.

La rândul său, președintele ANSVSA a mai spus că au fost discuții cu mai multe ONG-uri pentru protecția animalelor să îi sprijine pe posesorii de câini din mediul rural care nu își vor putea permite costurile microcipării și sterilizării.

Inchide