Povestea biologului de origine română care A GĂSIT VIAȚĂ în Marea Moartă

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 24/04/2012, 09:22

Danny Ionescu este cercetătorul de origine română care a condus echipa de biologi marini ce a descoperit în cea mai sărată mare din lume izvoare de apă dulce în cratere de pe fundul mării și o varietate de microorganisme.

„Rezultatele au fost mult mai spectaculoase decât ne așteptam. Nu sunt pești în Marea Moartă, dar noile forme de viață reprezintă un progres neașteptat pentru știință, prin prisma faptului că densitatea microorganismelor descoperite este mult mai mare decât în alte lacuri cu salinitate ridicată, ceea ce constituie precursorul unor noi descoperiri”, a declarat pentru gândul Danny Ionescu, care nu a dorit să dea foarte multe detalii despre cercetările sale, în condițiile în care rezultatele acestora vor fi prezentate oficial săptămâna viitoare.

Cercetătorul în vârstă de 35 de ani este evreu de origine română. S-a mutat în Israel împreună cu familia sa pe când avea 9 ani, iar acum trăiește în Germania împreună cu soția sa de origine sârbă și se consideră „un cetățean al lumii”.

SURSA FOTO: arhivă personală/Facebook

Dacă ar fi rămas în România, ar fi fost cel mai probabil un inginer constructor anonim, meserie pe care a practicat-o pentru o perioadă și în Israel, până să își descopere pasiunea pentru lumea subacvatică. Faptul că s-a aflat într-o țară înconjurată de mări, l-a ajutat însă să-și găsească adevărata vocație. A început prin a fi instructor scafandru timp de doi-trei ani, iar apoi, după ce a urmat cursurile universiteții Hebrew din Ierusalim, a devenit microbiolog marin. În present urmează școala postdoctorală în Bremen, Germania.

Sunt român, dar nu cercetător roman

Danny Ionescu este mândru de originea sa, dar a fost deranjat de faptul că presa din România l-a catalogat drept „cercetător roman”, chiar dacă atunci când este întrebat, în engleză, dacă este român, răspunde promt și hotărât: „Sigur că da. Sunt român.”

SURSA FOTO: arhivă personală/Facebook

„Biolog român este acela care a studiat și a lucrat în România, este omul ale cărui realizări profesionale sunt legate strict de țara care și-l revendică ca naționalitate, dar și ca performanță”, a spus Danny Ionescu. Nu că a fost prezentat de presă ca român îl deranjează, ci faptul că i se asociază reușitele cu o țară care nu a avut niciun aport la formarea lui profesională, a mărturisit acesta.

„Când un om are creier, dar nu are bani, se pierde totul”

Mai mult decât atât, Ionescu își apreciază foarte mult colegii din țara de origine, alături de care a lucrat și care își fac bine meserie în ciuda finanțarii deficiatare a domeniului cercetării din România.

„Cercetării din România îi lipsesc doar banii, nu și specialiștii. Cu o parte dintre ei chiar am și lucrat, dar pe proiecte din străinătate, niciodată pe proiecte inițiate sau conduse din țara noastră. Când un om are creier, are idei și bunăvoință, dar nu are bani ca să verifice aceste idei, acolo se pierde totul”, spune Ionescu despre situația cercetării din țară noastră.

SURSA FOTO: arhivă personală/Facebook

Despre România spune că are amintiri frumoase din timpul copilăriei, însă nu se simte legat afectiv de țara noastră, așa cum se simte legat de Israel, unde a studiat, unde s-a maturizat și s-a format ca om. România rămâne doar țara unde s-a născut, un loc frumos de vizitat în concedii, locul unde are prieteni cu care păstrează legătura, dar nu mai mult decât atât. Nu este conectat la realitatea românească și nu știe care sunt problemele cu care se confruntă, motiv pentru care se ferește să sugereze vreo soluție pentru rezolvarea lor.

Le poate spune însă tinerilor români care vor să exceleze în orice domeniu că „cine urmează visul altcuiva, de obicei al părinților, nu ajunge unde trebuie”.

Viață în Marea Moartă

Marea Moartă, care mai este numită și Marea Sărată, are o salinitate de aproximativ 33%, ceea ce nu perimte dezvoltarea organismelor. Acest fapt se datorează absenței unui bazin de colectare a apei dulci pentru diluarea conținutului de sare. În plus, clima caldă favorizează evaporarea apei, iar volumul de apă rămas se micșorează, iar acea devine tot mai sărată.

SURSA FOTO: arhivă personală/Facebook

Încă din anii ’20, cercetătorii au descoperit în aici depozite de brom și de potasiu, substanțe care au început să fie exploatate în 1929. În iernile ploioase, Marea Moartă revine la viață, când din cauza apei provenite din precipitații, se dezvoltă o algă numită Dunatellia, o halobacterie care tranformă apa din albăstruie în roșie. Însă, din 1980 nivelul apei a început să scadă, iar cantitățile de alge și bacterii nu s-au mai refăcut în cantități considerabile.

În anii ’50 țările din Orientul Mijlociu au sistat vărsarea râului Iordan în Marea Moartă, pentru a câștiga mai multă apă potabilă. Această decizie a dus la scăderea continuă a nivelului mării, cu aproape un metru pe an, potrivit constatărilor oamenilor de știință.

Echipa de cercetători de la Universitatea Ben-Gurion din Israel, condusă de Danny Ionescu, a descoperit în cea mai sărată mare din lume izvoare de apă dulce în cratere de pe fundul mării și o varietate de microorganisme, care se întind pe zone mari și care „conțin o varietate bogată de specii”.

Apa dulce țâșnește din cratere de aproximativ 15 metri și care au o adâncime de 20 de metri. Cercetătorii au putut observa că apa formează un complex de izvoare care au o adâncime de 30 de metri. Aceștiai intenționează să reia scufundările în adâncurile Mării Moarte pentru a studia în detaliu noile forme de viață.

Ionela Samoilă

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Scandal terifiant între Ilie Năstase și Ciprian Marica! Acuzații cutremurătoare în lupta pentru baza de...
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
Imaginile momentului cu Edi Iordănescu! Ce a făcut viitorul selecționer la bordul „bijuteriei” de 120.000...
Cum va funcţiona limitarea la 9 luni a valabilităţii certificatelor verzi. Explicaţiile lui Rafila
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
CDC: Imunitatea naturală, mai puternică împotriva COVID decât vaccinurile
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
City INSURANCE, dată în JUDECATĂ, după un ACCIDENT provocat de fiul lui Radu MAZĂRE
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Tragedie cumplită în România! Rafila a avut prima reacţie: Suntem responsabili
Doliu fără margini! A murit cel care a schimbat milioane de vieți. O lume întreagă...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...