Premieră în industria mitei. Un procuror a primit șpagă…un pod. Vezi aici cât costă construcția și ce face magistratul cu podul

Premieră în industria mitei. Un procuror a primit șpagă...un pod. Vezi aici cât costă construcția și ce face magistratul cu podul
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 17:16

Anchetatorii i-au mai trimis în judecată, în același dosar, șipe Petru Rus, judecător la Judecătoria Năsăud, acuzat de falsintelectual, precum și pe Vasile Ruști și Ioan Scurtu, acuzați decumpărare de influență. În rechizitoriu s-au mai reținut șiurmătoarele fapte: „De asemenea, în cursul lunilor mai-iunie 2009,Moldovan Adriana Veturia a pretins și a primit de la inculpatulRuști Vasile suma de 2.000 lei pentru ca, prin afirmarea influențeide care se bucura asupra unor magistrați de la instanțele șiparchetele din județul Bistrița Năsăud, să intervină la aceștiapentru a obține o soluție favorabilă în cauza penală în carefratele inculpatului Ruști Vasile era cercetat penal în stare dearest preventiv pentru infracțiunea de viol.

La data de 21 mai 2009, Moldovan Adriana Veturia l-a determinatpe judecătorul Rus Petru să redacteze o încheiere într-o cauzăpenală în care să menționeze în locul său numele unui alt procurorde ședință pentru a ascunde o stare de incompatibilitate ainculpatei în respectiva cauză penală, stare atrasă de faptul căavocat în procesul respectiv era chiar fiul inculpatei. La data de25 mai 2009, Rus Petru a redactat încheierea respectivă în sensulsolicitării inculpatei Moldovan Adriana Veturia”.

Cursul șpăgii în magistratură, de la 130 la 45.000 deeuro

Pentru fapte de corupție, în anul 2009, procurorii anticorupțieau fost trimiși în judecată 2 procurori și 1 judecător, iarinstanțele de judecată au pronunțat hotărâri definitive decondamnare față de 6 magistrați, respectiv 3 judecători și 3procurori, puși sub acuzare prin rechizitorii întocmite în aniiprecedenți.

Raportul privind activitatea desfășurată de DNA în anul 2009cuprinde un capitol intitulat „Corupția în instituțiile deaplicare a legii”, care prezintă cuantumul șpăgilor primite dejudecători, procurori și polițiști. Redăm în continuare concluziileprocurorilor de la DNA: „În ceea ce privește cuantumul sumelorpretinse și primite de subiecții activi ai infracțiunilor de luarede mită și trafic de influență, s-a constatat că acesta diferă înmod semnificativ, pornind de la valoarea de 130 euro până la aceeade 45. 000 euro.

Astfel, 1 procuror de la un parchet de pe lângă judecătorie apretins și primit echivalentul a cca.130 euro, în timp ce 1judecător de la tribunal a pretins 45.000 euro, primind efectivsuma de 30.000 euro. De altfel, se observă că procurorii au primitsume relativ mici, respectiv 120 euro, 250 euro, 600 euro, 700 euroori 1.000 euro, prin comparație cu judecătorii care au pretins șiprimit sume mult mai mari, adică în cuantum de 1.800 euro, 30.000euro și 45.000 euro, împrejurare ce își găsește explicația înfaptul că, de cele mai multe ori, decizia finală îi aparținemagistratului judecător”.

Veturia Adriana Moldovan, fost prim procuror la Parchetul de pelângă Judecătoria Năsăud a fost trimisă în judecată de DNA pentrutrafic de influență în formă continuată, primire de foloasenecuvenite și instigare la fals intelectual. Fostul procuror aprimit șpagă un …pod. Acesta i-a fost construit peste un pârâu, lacasa de vacanță a Veturiei Moldovan, de către o persoană căreia i-apromis în schimb că va interveni pe lângă un judecător pentru a-iobține o sentință favorabilă.

Procurorii DNA prezintă astfel faptele: „În cursul luniloraprilie-mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia, în calitatede prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, aacceptat și primit de la inculpatul Scurtu Ioan edificarea cu titlugratuit a unui pod în valoare de 30.000 de lei peste pârâul dincomuna Șanț, județul Bistrița Năsăud, lângă complexul turisticPoiana Zânelor, la casa de vacanță a inculpatei”. Într-un comunicatde presă remis ieri redacției de către DNA, se mai precizează: „Înschimb, inculpata a promis că va interveni pe lângă inculpatul RusPetru, judecător la Judecătoria Năsăud, pentru a-l determina săpronunțe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului ScurtuIoan într-o cauză civilă în care acesta din urmă avea calitatea dereclamant”.

Faptele de care este acuzată procuroarea nu se opresc aici.Astfel, contra unor sume de bani, a promis obținerea unei soluțiifavorabile într-un dosar de viol. De asemenea, Veturia Moldovan areușit să determine un coleg judecător să falsifice o sentințăjudecătorească. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Anunț fulger despre pensii. Toți trebuie să verifice! Opt milioane de români sunt vizați
Nicolae Ciucă e distrus. Lovitură imensă de unde nu se aștepta. A făcut sesizare
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...