Premierul Ponta, contrazis de Comisia Europeană pe MCV: „Raportul oral nu conține mențiuni pozitive sau negative despre justiția din România”

Redactor:
Biro Attila
Premierul Ponta, contrazis de Comisia Europeană pe MCV: „Raportul oral nu conține mențiuni pozitive sau negative despre justiția din România”
Premierul Victor Ponta s-a lăudat la finalul săptămânii trecute că România a primit un raport pozitiv din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Contactați de gândul, oficialii CE îl contrazic pe Ponta, spunând că România nu a fost lăudată și că nu există nici un fel de "raport pozitiv".

Premierul Victor Ponta s-a lăudat la finalul săptămânii trecute că România a primit un raport pozitiv din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Ponta susține că experții de la Bruxelles au  „lăudat numirea noilor șefi la Parchet, procesul de pregătire, de implementare a Codurilor”. Contactați de gândul, oficialii CE îl contrazic pe Ponta, spunând că România nu a fost lăudată și că nu există nici un fel de „raport pozitiv”, iar la Bruxelles a avut loc o simplă întâlnire de lucru în care nu s-a analizat starea de fapt din sistemul judiciar românesc.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat autorităților române o actualizare a stadiului Mecanismului de Cooperare și Verificare. Oficialii de Bruxelles au făcut o prezentare orală, fiind vorba de o întâlnire de rutină. Reprezentanții CE au menționat că nu a fost vorba de un raport intermediar.

Pe 18 iulie premierul Victor Ponta a susținut că România a primit „un raport pozitiv” din partea experților CE. Premierul a afirmat că România a fost lăudată pentru progresele din Justiție. „Prezentarea în plen s-a referit, destul de pe larg, la România, spunându-se că s-au înregistrat progrese evidente în lupta anticorupție, a fost lăudată numirea noilor șefi la Parchet, procesul de pregătire, de implementare a Codurilor. Și s-a atras atenția că va rămâne Comisia în continuare atentă, pe procesul de modificare a Constituției. Dar, pe toate punctele, cele șase țări, între care, atenție, și Olanda, care au luat cuvântul, că nu au vorbit toate, toate au spus: da, apreciem, s-au făcut progrese, să se păstreze ritmul”, a declarat Victor Ponta.

Oficialii Comisiei Europene contactați de gândul îl contrazic pe premierul Victor Ponta și spun că România nu a fost lăudată și nu a primit nici un raport pozitiv. „Raportul oral nu a conținut aprecieri pozitive sau negative”, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray.

Oficialul CE a mai adăugat că în nici un moment al discuției dintre experții de la Bruxelles și reprezentanții României nu au fost analizate evoluțiile din sistemul judiciar din România. În cadrul întâniri nu au fost prezentate noi recomandări pentru România și nici nu a fost analizat modul în care țara noastră și-a îndeplinit angajamentele de la ultimul raport MCV. Reprezentantul CE atrage atenția că ar fi imprudent ca pe baza acestei întâlniri să se facă previziuni asupra modului în care va arăta următorul raport pe Justiție.

„Raportul oral nu a reprezentat o analiză a stării de fapt din România și nici o analiză a modului în care au fost atinse recomandările din ultimul raport pe Justiție. Cu atât mai puțin nu au fost făcute recomandări noi. A fost doar o actualizare a evoluțiilor relevante. Ar fi imprudent pentru oricine să facă previziunii în urma aceste întâlniri asupra conținutului raportului pe Justiției al Comisiei care va fi publicat la finalul anului”, a mai precizat Mark Gray

Recomandările CE pentru România

Ultimul raport pe Justiției emis de CE în ianuarie a avut următoarele concluzii: statul de drept nu este pe deplin respectat, magistrații sunt hărțuiți din motive politice prin mass-media, politicienii cu problem de integritate și acuzați de corupție nu demisionează din funcțiile publice. România este încă monitorizată de la Bruxelles, iar următorul raport va fi emis în decembrie.

CE recomanda ca noi șefi ai parchetelor să fie instalați în funcții în urma unui proces de selecție transparent și numai cu avizul CSM. „introducerea unui cadru clar privind interdicția de a critica hotărâri judecătorești și de a submina activitatea magistraților sau de a face presiuni asupra acestora”, a fost o altă recomandare a CE

O recomandare a CE era ca miniștri trimiși în judecată să fie suspendați. „Luarea măsurilor necesare pentru asigurarea faptului că miniștrii care fac obiectul unor hotărâri în materie de integritate demisionează și asigurarea aplicării rapide a normelor constituționale privind suspendarea miniștrilor în cazul trimiterii lor în judecată”, se precizează în raportul pe Justiție.

 

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide