Presa internațională, despre deshumarea soților Ceaușescu, „teoriile conspirației” și „misterul” morții celor doi

Presa internațională, despre deshumarea soților Ceaușescu, teoriile conspirației și misterul morții celor doi
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 20:35

Presa internațională remarcă, în relatările despre deshumarea lui NicolaeCeaușescu, atât existența a numeroase „teoriiale conspirației” alimentate de „misterul” care a învăluit moarteași înhumarea fostului președinte român, cât și numărul mare alnostagicilor regimului comunist din România.

• Euronews

Rămășițele pământești ale fostului dictator comunist român,Nicolae Ceaușescu, și ale soției saleElena Ceaușescu au fost exhumate miercuri pentruprelevarea de testeADN, în urma solicitării rudelor, care vor săse asigure că trupurile aparțin într-adevăr fostului cupluprezidențial. Postul de televiziune remarcă faptul că în Româniaexistă încă mulți nostalgici ai regimului sau adepți ai teoriilorconspirației privind moartea celor doi.

„Îmi pare rău că nu mai trăiește. Îmi pare rău că l-au omorât.El a reușit să plătească toate datoriile României și apoi l-au datjos”, a spus o bucureșteancă, Sanda Buchilă, citată deEuronews.”Cred că este ciudat că i-au exhumat acum, după 20 de ani.Trebuie să ascundă ceva. De ce nu au permis asta până acum?”, seîntreabă Gheorghe Pârvu, un locuitor al capitalei.

• Sky News

Dictatorul „a condus România timp de 25 de ani cu o mână defier, înainte de a fi îndepărtat de la putere și executat în timpulrevoluției anticomuniste din 1989, când au murit peste 1.000 depersoane”

Rămășițele pământești ale celor doi au fost exhumate miercuridimineață la București pentru a li se confirma identitatea, noteazăagenția germană DPA. „În timp ce ducea o politică externă maiflexibilă față de Occident decât alte țări semnatare ale Pactuluide la Varșovia și era primit cu onoruri de puterile occidentale înscurte vizite, el și-a reprimat populația cu ajutorul temutelorservicii ale securității, a impus un uriaș cult al personalități șia adus România într-o profundă sărăcie”.

• CNN

Postul de televiziune a difuzat un reportaj realizat laTârgoviște, locul unde au fost executați Nicolae și Elena Ceaușescuși amintește de megalomania dictatorului român, care „a început, înanii ’80, să-și construiască un palat cu suprafețe kilometrice dinmarmură și mii de candelabre de cristal”. „În prezent sediulParlamentului român, acesta este cea mai mare clădire civilă debirouri din lume și a doua clădire ca mărime după Pentagon”, adaugăCNN.

• Associated Press,BBC

Agenția americană Associated Press, postul de televiziunebritanic ITV, dar și postul de radio BBC se referă la „misterul”care a înconjurat locul unde au fost îngropați Nicolae și ElenaCeaușescu. „Teoriile conspirației au mers de la varianta potrivitcăreia mormintele ar fi fost goale până la cea potrivit căreiatrupurile cuplului Ceaușescu ar fi fost sustrase în mod misteriosși înlocuite în sicrie cu victime anonime din timpul celei maisângeroase revoluții anticomuniste din Europa”, notează agențiaamericană, care adaugă că, în final, măcar una dintre teorii a fostexclusă. „Mormintele nu sunt goale”, a declarat Valentin Ceaușescu,fiul cuplului, citat de Associated Press.

• Voice ofAmerica

„Există încă o anumită nostalgie legată de perioada comunistă șiun anumit regret că Nicolae și Elena Ceaușescu au fostexecutați”

• TheGuardian

„Admiratorii lor provin în mare parte din vechea elită și dinrândul persoanelor mai în vârstă, care regretă anii în care laputere era «conducătorul» lor și soția sa, căreia îi plăcea să fieconsiderată «mama națiunii»”.

• The DailyTelegraph

„Rămășițele pământești ale dictatorului român Nicolae Ceaușescuși ale soției sale Elena au fost exhumate la peste 20 de ani de laexecutarea lor, în încercarea de a pune capăt teoriilorconspirației privind moartea celor doi”

• Al-Jazeera

„Ceaușescu a înăbușit opoziția cu ajutorul Securității, polițiasa secretă, care ar fi avut 700.000 de informatori, dintr-opopulație totală a țării de 22 de milioane de locuitori”

Numeroase publicații din întreaga lume au preluat știrileagențiilor de presă internaționale, subiectul fiind tratat și deHimalayan Times, Shanghai Daily, Japan Today, sau Times of Malta,informează Mediafax

Citește și

Reunirea familieiCeaușescu după 20 de ani: Nicolae și Elena vor fi reîngropați”creștinește” împreună după ce își vor spunesecretul

Mircea Oprean,ginerele lui Ceaușescu, i-a văzut, printre morminte, pe criminaliisocrului său. Cine a dat decizia finală deexecuție

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Afecțiunile medicale ce anulează permisul auto. Bolile incompatibile cu conducerea autoturismului
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Record de cazuri de infectare, la Constanța! Incidența a depășit 17 la mia de locuitori
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Trebuie să dea pensia înapoi! Decizie de ultimă oră pentru acești români. Casa de Pensii...
Vaccinarea va deveni obligatorie în România? Alexandru Rafila a luat decizia. E anunțul serii
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...