Primăria Capitalei dă peste un 1 milion de euro pe statuile lui Catargiu și Cuza. De ce ia sculptorul Bolborea toate comenzile

Redactor:
Maria Manoliu
Primăria Capitalei dă peste un 1 milion de euro pe statuile lui Catargiu și Cuza. De ce ia sculptorul Bolborea toate comenzile
Bucureștenii vor avea, până la sfârșitul toamnei, două statui din bronz de peste un milion de euro. Potrivit site-ului guvernamental de licitații, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, instituție subordonată Primăriei Capitalei, va investi 4,45 milioane de lei fără TVA pentru realizarea în bronz a statuilor care-i reprezintă pe Lascăr Catargiu și Alexandru Ioan Cuza.

Bucureștenii vor avea, până la sfârșitul toamnei, două statuidin bronz de peste un milion de euro. Potrivit site-uluiguvernamental de licitații, Administrația Monumentelor șiPatrimoniului Turistic, instituție subordonată Primăriei Capitalei,va investi 4,45 milioane de lei fără TVA pentru realizarea în bronza statuilor care-i reprezintă pe Lascăr Catargiu și Alexandru IoanCuza.

Cele două licitații s-au desfășurat prin negociere fără anunț departicipare, cu un singur sculptor, pe motiv că „lucrările pot fifurnizate numai de un anumit ofertant, din motive artistice”.Câștigător a fost declarat sculptorul Ioan Bolborea, un abonat lafondurile municipaliții. El susține că are singura fabrică de artădin România și că este „cel mai talentat sculptor pe artămonumentală”

Lascăr Catagiu – o statuie de 1,75 milioane de lei fărăTVA

Pentru transpunerea în bronz, realizarea unui soclu de piatră șicurățarea statuii existente, Administrația Monumentelor șiPatrimoniului Turistic va plăti 1,75 milioane de lei, fără TVA.Statuia va fi amplasată la intersecția Bulevardului Lascăr Catargiucu strada Povernei.

Sculptorul Ioan Bolborea a spus, pentru Gândul, cum vaarăta statuia refăcută. „Lucrarea datează din anii ’30. Comuniștiiau scos-o și ani de zile a fost depozitată la Fondul Plastic. Cânda fost dată jos s-a distrus portretul și a dispărut copilul.Sculptura va fi din bronz, va avea trei metri înălțime și va fiașezată pe un soclu de aceeași dimensiune. La picioarele lui LascărCatargiu va fi femeia semănătoristă în mână cu spice și copilul pecare l-am refăcut. Semănătorista va avea o înălțime de 2,5 metri,iar copilul de 1,10 metri. Întreaga lucrare cred că va fi gata lasfârșitul lunii noiembrie, poate octombrie. Statuia o să fie pestedrum de hotelul Minerva”. Pe site-ul de licitații se specifică odurată de realizare a contractului de 5 luni.

Alexandru Ioan Cuza de 4 metri, îmbrăcat și cu mâna peConstituție

Tot singur a participat Ioan Bolborea și la licitația pentrustatuia din bronz a lui Al. I. Cuza. Aceasta va fi amplasată înzona parcului Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al Capitalei și vacosta 3 milioane de lei fără TVA. „Pe Cuza l-am făcut și modelatdin ipsos și până la sfârșitul verii îl torn în bronz. Va fi ostatuie înaltă de 4 metri, un Cuza îmbrăcat cu mâna peConstituție.

Citește mai departe în pagina următoare

Inchide