Primarii intră în spiritul sărbătorilor. MOȘ CRĂCIUNII 3D, PITICI DE 100.000 DE EURO și lista localităților cu buget de iarnă – EXCLUSIV

Redactor:
Robert Veress
Primarii intră în spiritul sărbătorilor. MOȘ CRĂCIUNII 3D, PITICI DE 100.000 DE EURO și lista localităților cu buget de iarnă – EXCLUSIV
Primăria Sectorului 3 a estimat că va cheltui 492.832 de lei (114.402 euro) pentru decorarea parcului bucu-reștean Alexandru Ioan Cuza, cu pri-lejul Sărbătorilor de iarnă

Primăria Sectorului 3 a estimat că va cheltui 492.832 de lei(114.402 euro) pentru decorarea parcului bucu-reștean AlexandruIoan Cuza, cu pri-lejul Sărbătorilor de iarnă. Figurinetridimensionale de Moș Crăciuni, reni și un elf, un castel, un omde zăpadă, un îngeraș de 2 metri, o sanie, brazi și altedecorațiuni, cu descrieri extrem de detaliate, se regăsesc,deocamdată, în anexele caietelor de sarcini ale celor două anunțuri-„invitații de participare la cerere de ofertă”, publicate desubordonații primarului Liviu Negoiță, pe site-ul gu-vernamentalwww.e-licitatie-ro.

Negoiță vrea „Moș Crăciun scriitor” cu pix negru, om dezăpadă de 2.25 m și lumânare de 1.86 m

Una dintre invitații este, conform titulaturii, pentru”Furnizare, montare și instalare de obiecte decorative” și arestabilită valoarea estimată la 217.432 de lei, iar cealaltă pentru”Furnizare, instalare, montare, demontare și transport la locul dedepozitare a ghirlandelor luminoase”, cu valoare estimată 275.400lei. Nu se precizează dacă sumele conțin sau nu TVA. Din anexelecaietelor de sarcini ale acestor anunțuri, reiese că, de fapt,amândouă se referă la același lucru – decorarea parcului cu diverseobiecte, diferind doar listele de decorațiuni – una conține 30 detipuri de obiecte, cealaltă 31. Listele cu pricina sunt descriptiveîn cele mai mici amănunte.

De pildă, edilii își doresc o „figurină tridimensională în formăde Moș Crăciun, înălțime 1.85 m, cu ochelari, mănuși verzi, căciulăroșie cu ciucure alb și curea neagră. Moșul Scriitor trebuie să fieo „figurină tridimensională sub formă de Moș Crăciun scriitor, cupergamentul într-o mână și un pix negru în cealaltă mână”. În cazulacestei figurine nu se dau dimensiunile, dar decorațiunea”Lumânare” trebuie să fie „cu înălțimea de 1.86 m, din materialtermorezistent alb”. Doi dintre reni trebuie să fie „din acrilobținut prin termoformare, maro, cu toate copitele negre și căciularoșie”, iar un al treilea „cu carpetă și furtun luminos, coarne șihamuri”. Dacă moșii și renii vor fi 3D, sania va fi 2D, va aveacarpetă și va fi împodobită cu furtun luminos.

Dacă vă întrebați cum trebuie să arate elful, aici e oarecesuspans, se știe doar că trebuie să poarte „ochelari și hăinuțăverde” și să cântărească maximum 10 kilograme. Castelul va trebuisă aibă arcada de 10 metri, verde, „alcătuită din leduri șimaterial refractar”. Înălțimea omului de zăpadă a fost stabilită laexact 2.25 m, iar amprenta sa la sol la 1 m. Va fi realizat dinfurtun luminos și material refractar și va consuma exact 66 W.Îngerașul 3D va avea „înălțimea de 2.2 m și amprenta la sol 1.6 m”.Trompeta 3D va avea lungimea de 45 cm și va fi „cu furtun luminos,de culoare roșie”. Bradul cel mare va avea înălțimea de 7 metri,baza de 2 metri și va fi decorat, între altele, cu o „fundiță dinmaterial refractar” cu înălțimea de 46 cm. Bradul va avea și fustă,de 1.2 m (lungime) pe 1.2 m (înălțime). Mesajul „Crăciun fericit!”va avea 30 cm înălțime, iar mesajul „La mulți ani!” 15 cm. PrimarulLiviu Negoiță nu a putut fi contactat pentru a preciza cum s-aajuns la aceste descrieri precise ale decorațiunilor și cum deprețul lor a fost estimat atât de riguros. Nici responsabilii decomunicare ai primăriei nu au putut fi contactați pentru acestedetalii, telefoanele din birouri sunând de multe ori fără arăspunde nimeni, după care robotul reda un mesaj de absență înlimba engleză.

Iași, Suceava și Piatra Neamț se întrec în beculețe decriză

Orașele din Moldova vor petrece sărbătorile sub semnul crizei.Dacă în anii trecuți era o adevărată întrecere întremunicipalități, acum decorările de Crăciun vor fi făcute cu vechileornamente. Mai mult, în unele localități se va renunța la o partedintre acestea.

În Iași, iluminatul va fi pornit și mai târziu, abia pe 15decembrie până pe 7 ianuarie. „Se vor folosi aceleași ornamente cași anul trecut. De șapte ani le tot plimb dintr-un cartier înaltul. Acum totul va fi ca anul trecut. Vom renunța să mai punembrazi în două zone de la periferie, care am observat că nu suntprea circulate”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

La Piatra Neamț, chiar dacă autoritățile nu mai investesc nimic,orașul va străluci feeric. Lungimea totală a instalațiilor este deaproximativ 21 de kilometri. „Fiind un buget de criză, vom utilizaaceleași tipuri de ornamente. Vom înlocui doar beculețele arse. Laurmătoarea ședința de Consiliu Local se va stabili și bugetulpentru concertul de Anul Nou pentru maxim o formație sau două”, aprecizat Gabriel Muraru, inspector de servicii de organizare încadrul Primăriei Piatra Neamț. Aici, luminile care vor da startulsărbătorilor de iarnă vor fi aprinse mai devreme, pe 5 decembrie.La Suceava, singurele investiții sunt făcute pentru o duzină debrăduți ornamentali și pentru înlocuirea cablurilor arse de anultrecut. În plus a mai fost achiziționat și un pom de 14 metri ce afost deja amplasat în centrul orașului. (Gruia Ursu)

Primarul Brașovului: „Mai bine cântăm noi decât să dămbani la alții”

La Brașov, primăria va aloca anul acesta pentru Sărbătorile deiarnă doar 100.000 de lei, adică de două ori și jumătate mai puțindecât anul trecut, la care se adaugă încă vreo 20.000 de lei -sponsorizări din partea firmelor partenere ale municipalității.”Inițial am vrut să alocăm 150.000 de lei, cum am și anunțat, darla o verificare de buget am constatat că nu prea mai avem bani”,ne-a declarat primarul George Scripcaru. Potrivit spuselor sale,”sărbătorile de criză” din această iarnă din urbea de sub Tâmpa vorarăta cam așa: iluminatul ornamental restrâns doar la centrulorașului, un singur „Orășel al Copiilor” în Piața Sfatului, înjurul unui brad de 25 de metri înălțime sub care Moș Crăciun vaîmpărți daruri „mai mult simbolice”, spectacole și concerteprezentate „în cea mai mare parte de artiștii instituțiilor despectacol finanțate de municipalitate și de formații artistice dinșcoli și licee”. Iar de Revelion – tradiționala petrecere”comunitară” oferită brașovenilor tot în Piața Sfatului, dar fărăobișnuitele recitaluri cu invitați-surpriză: „Ce surpriză, dom’le,mai bine cântăm noi decât să dăm bani la alții, o facem gratis șidistracția e aceeași!”

Sfântu Gheorghe: 50.000 de lei, „numai dinsponsorizări”

La Sfântu Gheorghe, edilul udemerist Antal Arpad contează,pentru Sărbătorile de iarnă din acest an, pe „50.000 de lei, celmult, dar nu de la bugetul local, ci numai din sponsorizări, carevor fi în natură, pentru darurile pe care Moș Crăciun le va împărțiîn Orășelul Copiilor din parcul central. Anul trecut am alocat10.000 de euro, dar acum, cu criza asta, nu mai avem de unde, așacă folosim tot ce avem de anul trecut, ornamente, ghirlandeș.a.m.d. pentru împodobirea și iluminarea ornamentală a orașului”,ne-a explicat primarul Antal.

Miercurea-Ciuc: angajații primăriei cârpesc podoabeleurbei

La Miercurea-Ciuc, edilii urbei au alocat din bugetul municipal,pentru Sărbătorile de iarnă din acest an, doar 3.000 de lei. „Cubanii ăștia o să cumpărăm materialele necesare – sârmă, becuri,hârtie colorată și ce mai trebuie – pentru recondiționareaornamentelor și ghirlandelor luminoase existente din anii trecuți,pe care angajații primăriei s-au oferit să le recondiționeze ei,gratis. Nu facem nici orășelul copiilor, o să avem doar un brad pepietonalul din centrul orașului, ca de obicei, iar darurile pe careMoș Crăciun le va împărți copiilor or să fie numai de la sponsori”,ne lămurește viceprimarul Antal Attila. (Adrian Popescu)

Timișoara: de la sponsori mai mult, de la primărie maipuțin

Dacă anul trecut Primăria Timișoara a investit 70.000 de euro dela bugetul local în organizarea Sărbătorilor de Crăciun, alți10.000 de euro provenind din sponsorizări, în acest an vor fialocați de primărie doar 30.000 de euro acestui scop. A crescut înschimb suma provenită din sponsorizări: 36.000 de euro. Orașul vafi luminat în acest an de 460.000 de beculețe colorate și leduri,aceleași de anul trecut, fiind înlocuite, în aceste zile, doar celecare au devenit nefuncționale. Ca în fiecare an, cel mai înalt braddin centrul Timișoarei este oferit, ca spațiu publicitar, firmelorinteresate, care licitează pentru a și-l adjudeca. Firmacâștigătoare are privilegiul să împodobească bradul și să-șiamplaseze reclama luminoasă lângă el. (Dan Coclici)

×
Încă o seară de proteste la Belgrad!

Mii de sârbi sunt din nou in fața Parlamentului pentru a protesta față de măsurile pe care autoritățile le iau împotriva răspândirii coronavirusului.

Publicată de Gandul pe Vineri, 10 iulie 2020
Gândul LIVE!
Inchide