Primele declarații ale torționarului Ion Ficior, în fața instanței: „Am tratat deținuții ca un om cu frica lui Dumnezeu”

Redactor:
Raluca Ion
Primele declarații ale torționarului Ion Ficior, în fața instanței: „Am tratat deținuții ca un om cu frica lui Dumnezeu”
Fostul comandant al lagărului politic de la Periprava, colonelul Ion Ficior, a povestit în fața instanței versiunea sa despre cum mergeau lucrurile în colonia de muncă în care au murit zeci de deținuți, din cauza bătăilor, a foametei sau a bolilor netratate

Fostul comandant de la Periprava a povestit la propriul proces că i-a tratat pe deținuți „ca un om cu frica lui Dumnezeu” și că deținuții primeau mâncare decentă, relatează Știrile Pro Tv. Mai mulți foști deținuți care se aflau în sala de judecată au izbucnit în râs. Ficior a negat toate acuzațiile și a considerat că tratamentele aplicate celor închiși acolo nu au fost inumane.

Ficior spune că deținuții primeau la micul dejun brânză, iar la prânz două feluri de mâncare. Cei prezenți care au trăit acele vremuri pe pielea lor au izbucnit în râs.

„Primeau 250 de grame de pâine și un turtoi, adică mălai fiert. La prânz, o zeamă de arpacaș, iar seara, ca să se odihnească, un surogat de cafea”, a spus Cristinel Dumitrescu, fost detinut politic.

In privința bătăilor de care au avut parte cei încarcerați, Ficior are versiunea lui: „Nu mi-am permis niciodată și mărturisesc și în fața lui Dumnezeu că nu am supus detinuții la rele tratamente”.

Un martor l-a contrazis în fața magistraților. „A fugit și s-a ascuns lângă o baracă și Ficior a venit pe la spate cu o bâtă și i-a rupt umărul”, a spus Mokar Ianos, fost deținut politic la închisoarea Periprava.

Ion Ficior a mai explicat că deținuții bolnavi primeau medicamente, iar cei în stare gravă erau duși cu un avion la spital. „Da de unde? Era avionul unității, ducea doar cadrele militare sau pe nevestele lor când nășteau”, a spus Mokar Ianos.

„Nu-i iert nici în mormânt, nici pe lumea ailaltă”, a spus și Emanoil Mihăilescu, fost deținut la Periprava.

Inchide