• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

PRIMELE IMAGINI DIN INTERIORUL MUZEULUI ANTIPA. VIDEO ȘI GALERIE FOTO SPECTACULOASE

Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" se deschide sâmbătă, 17 septembrie, după mai bine de doi ani de lucrări de modernizare. Gândul publică primele imagini din interiorul lui

Sâmbătă, după mai bine de doi ani de lucrări de modernizare, românii vor putea vizita din nou Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. gândul vă prezintă primele imagini din interiorul muzeului, care arată că așteptarea a meritat. Vă veți întâni cu exponate pe care le cunoașteți de o viață, cum este scheletul elefantului fosil, Deinotherium Gigantissimum, unicat în lume, descoperit în Moldova, la sfârșitul secolului al 19.

Acestea sunt puse însă într-o lumina pe care nu ați mai văzut-o niciodată. Deasupra elefantului fosil, de exemplu, se află o proiecție spectaculoasă a unui cer zbuciumat de furtună și străbătut din timp în timp de fulgere. În spatele lui, cinci dintre dioramele originale, create de însuși Grigore Antipa acum un secol și recondiționate astăzi. În stânga și dreapta se află diorame colorate și luminoase, realizate de specialiștii din zilele noastre. La fel cum se află în tot muzeul, în unele dintre acestea găsindu-se și piese noi, intrate în 2010 în colecția muzeului, printr-o donație. La realizarea dioramelor a participat și o echipă de experți din Spania.

Pe locul 5 în topul muzeelor de istorie naturală din Europa

Vechea peșteră din muzeu a fost extinsă, în așa fel încât să aibă și o parte care să te ducă cu gândul la noile descoperiri speologice – cranii de homo sapiens și picturi rupestre. La etaj, au fost rezervate pentru copii și tineri săli de cursuri.”Vom avea ateliere de recunoaștere a habitatului și a viețuitoarelor care trăiesc acolo. Le vom arăta copiilor o machetă a tundrei, de exemplu, iar ei vor trebui să aleagă peisajul potrivit, animalele potrivite. Am creat și niște cuiburi, iar participanții la cursuri vor trebui să pună oul potrivit în cuibul potrivit.

Când fac asta, sunt răsplătiți cu ciripitul păsării care trăiește acolo”, spune directorul muzeului, Dumitru Murariu. Vizitatorii vor avea la dispoziție audioghiduri în limba română și engleză, dar și o cafenea. Totodată, ei vor putea afla informațiile esențiale despre animalele din diorame cu ajutorul a 67 de info-touch-uri răspândite în tot muzeul.

Pe fiecare dintre acestea se află contururile viețuitoarelor expuse și este suficient să apeși de două ori pe ele pentru ca să le faci să își spună povestea.

Citește și: NOUL ANTIPA, CEL MAI FRUMOS LOC DIN ROMÂNIA ÎN 2011

Potrivit directorului Murariu, muzeul Antipa este pe locul 5 între muzeele de istorie naturală din Europa. „Pe primul loc este, clar, British Museum, pe locul doi, Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris. Pe următoarele locuri sunt, după părerea mea, cele din Berlin și Viena. Iar pe locul 5 suntem noi. Nu Madridul, nu Sofia, nu Roma”, apreciază Murariu.

O vreme muzeul de la București a fost unic în lume: modalitatea găsită de Grigore Antipa de expune animalele era nemaivăzută la începutul secolului trecut. Abia în 1922 a adoptat dioramele și muzeul de istorie naturală din New York. Iar altele, precum cel din Sankt Petersburg au făcut-o și mai târziu, cândva în anii ’60.

Ce poți vedea în muzeu

Cine va ajunge la Muzeul Antipa va avea de străbătut trei niveluri de frumusețe. La subsol se află diorame cu fauna trecută sau prezentă a Românie, de la dispărutele dropii până la protejații pelicani creți, de la zimbri la cerbi.

La parter, te întâlnești într-o singură plimbare cu toate viețuitoarele lumii, de la un urșii polari și focile de pe ghețurile Polului Nord până la pumele din jungla sud americană, lemurienii din Madagascar sau ornitorincii din Australia. Vegetația a fost aleasa cu grijă pentru a se potrivi întocmai cu cea din mediul natural al animalelor; la fel și solul pe care sunt expuse acestea.

La etaj se află diferite roci și minerale, o sală dedicată insectelor, dar și un spațiu în care te întâlnești cu uriașii mărilor și în care poți studia schelete de balenă cu cocoașă, morsă și narval.

Spectaculoasă este zona dedicată astronomiei, unde poți vedea o proiecție albastră a cerului, dar și reproducerea fidelă a unui sit arheologic: o podea de sticlă lasă la vedere fosile care par proaspăt descoperite. Tot la etaj găsești o zonă dedicată populațiilor exotice de pe planetă, dar și una în care ți se arată ce urme lasă omul asupra mediului. Iar după atâta explorat te vei putea odihni la o cafenea care va fi deschisă în curând la parter.

Un bilet de intrare la Antipa costă 20 de lei pentru adulți. Muzeul, care va putea fi vizitat începând de sâmbătă, va fi deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Directorul Dumitru Murariu spune că, în 2008, anul de dinaintea închiderii, muzeul Antipa a avut 170.000 de vizitatori și crede că numărul acestora va ajunge la 250.000 pe an.

Muzeul a fost închis pentru modernizare în februarie 2009, iar lucrările au fost finalizate anul acesta deși ar fi trebuit terminate în 2010. Valoarea lor s-a ridicat la 10.9 milioane de euro fără TVA (13 milioane de euro cu TVA), bani veniți în cea mai mare parte de la bugetul de stat. Doar 600.000 de euro au provenit din fonduri structurale.

Fotografii: Răzvan Chiriță, Mediafax

Inchide