Prin firmele lor, cinci din consilierii din Brașov au contracte cu statul de peste 1,6 mil.lei

Prin firmele lor, cinci din consilierii din Brașov au contracte cu statul de peste 1,6 mil.lei
Din cei 33 de consilieri județeni din Brașov, 75 la sută au firme sau sunt asociați într-o societate comercială. Doar cinci dintre ei declară însă că au avut contracte, în 2010, cu instituții ale statului, valoarea acestora depășind 1,6 milioane de lei.
Publicat: 23/04/2012, 19:32

Din cei 33 de consilieri județeni din Brașov, 75 la sută au firme sau sunt asociați într-o societate comercială. Doar cinci dintre ei declară însă că au avut contracte, în 2010, cu instituții ale statului, valoarea acestora depășind 1,6 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Conform declarațiilor de interese postate pe site-ul Consiliului Județean (CJ) Brașov, din cei 33 de consilieri județeni doar opt nu sunt asociați în nicio societate comercială.

Restul consilierilor județeni brașoveni apar ca asociați în peste 60 de firme, dar doar cinci dintre aleși au declarat că au încheiat contracte cu autoritățile locale prin intermediul societăților pe care le reprezintă. Valoarea totală a contractelor declarate încheiate cu organizații finațate de la bugetul de stat, local sau din fonduri externe sau încheiate cu societăți comericale unde statul este acționar majoritar este de peste 1,6 milioane lei.

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, lider al PNL, este unic acționar al societății Canaris SRL, un trust de media cu post de televiziune și radio. În declarația sa de interese nu menționează niciun contract încheiat cu autoritățile locale în 2010.

De asemenea, cei doi vicepreședinți, Kovacs Attila (președinte UDMR Brașov) și Ion Ochi (vicepreședinte PSD Brașov), sunt acționari la două, respectiv o societate comercială. Cei doi nu declară contracte cu statul.

Contractul cu valoarea cea mai mare, încheiat pe o periaodă de 49 de ani, aparține unei societăți la care este asociat consilierul județean Gheorghe Duțu,
membru PSD Brașov. El este asociat la șase firme și este președinte al Fundației pentru Dezvoltare Regională Transilvania Brașov.

Una dintre firmele la care este asociat, SC Onco Card Invest SRL, la care are doar cinci acțiuni în valoare de 50 de lei, a semnat un contract de asociere în participațiune cu Primăria Brașov în vederea construirii unui spital de oncologie, printr-o Hotărâre de Consiliu Local din iunie 2010. Contractul este pe o perioadă de 49 de ani și are o valoare totală de 1.390.400 de lei.

În 2010, societatea a raportat o cifră de afaceri zero și o pierdere netă de 41.317 de lei. Firma are datorii de peste 2,6 milioane lei și creanțe de 1,9 milioane lei. În 2010, firma a avut cheltuieli totale de 102,483 lei și venituri totale de 61,166 de lei.

Duțu a declarant corespondentului Mediafax că rolul său în firma respectivă nu are nicio legătură cu semnarea contractului cu Primăria Brașov, „mai ales că Primăria are altă culoare politică”.

„În plus, contractual a fost semnat cu Consiliul Local, iar eu sunt consilier județean”, a spus Duțu.

Un alt consilier județean, Cristian Gabriel Drăghici, membru al PDL Brașov, este acționar în două societăți, dar profesează și ca avocat în Baroul Brașov. Prin cabinetul său de avocatură, Drăghici a încheiat, în cursul anului 2010, 20 de contracte de asisteță juridică cu șase primării din județ (Făgăraș, Drăguș, Recea, Viștea, Lisa, Mândra), în valoare totală de 46.400 de lei.

Drăghici a declarat pentru corespondentul Mediafax că a încheiat contracte cu primăriile din județ înainte de a intra în politică, iar funcția sa de consilier județean i-a adus prejudicii întrucât multe dintre primării au renunțat la contractele cu el.

„Nu a contat deloc funcția mea de consilier județean. Dimpotrivă, din cauza aceasta multe primării cu care aveam contracte înainte de a intra în politică s-au retras tocmai din această cauză. Cele mai vechi contracte cu primăriile le-am încheiat în 2005 – 2006, iar eu am intrat în politică în 2008”, a spus Drăghici.

Eugenia Maria Secară, secretar general adjunct PDL Brașov, este acționar într-o societate comercială și membru Alma Mater, al Asociației Naționale a Evaluatorilor din România și al Corpului Experților Tehnici Judiciari.

În calitate de membru Alma Mater, a obținut, în numele Universității „Transilvania” Brașov, o încredințare de cercetare științifică, în decembrie 2010, pe o
perioadă de trei luni, în valoare de 63.000 de lei.

Claudiu Coman, vicepreședinte al organizației județene Brașov a PNL, este asociat unic al SC Soprad Grup SRL Brașov, iar în această calitate a încheiat, în martie 2010, un contract cu Electrica Distribuție Transilvania Sud pentru „prestări servicii sociologice”, pe o perioadă de 30 de zile, pentru suma de 15.000 lei + TVA, potrivit declarației sale de interese.

Silviu Ștefan Hârșovescu, membru al PDL Făgăraș, este acționar în două societăți comerciale, dintre care una, SC Fidelitas Invest SRL Făgăraș, a câștigat prin licitație un contract de asociere în participațiune, în septembrie 2010, cu Primăria din Făgăraș pentru administrarea parcărilor din oraș, pentru 58,5% din încasările lunare.

Hârșovescu a declarat pentru corespondentul Mediafax că procentul este, de fapt, de 45%, și nu 58,5%, așa cum a menționat în declarația de interese, din greșeală.
„O sumă exactă a încasărilor nu vă pot spune pentru că în fiecare lună sunt alte sume, în funcție de încasări. Funcția mea nu a contat în atribuirea contractului pentru că acesta a fost câștigat prin licitație la care au participat încă cinci firme, s-a desfășurat cu plic închis și a câștigat cea care a oferit cel mai bun procent. Procentul a fost de 45%, nu țin minte să fie 58%… Firma are ca unic obiect de activitate administrarea parcărilor”, a spus Hârșovescu.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...