Procuror: Asasinul preotului din Focșani – „psihopat cu idei exacerbate, care a mers la biserică cu gândul de a se răzbuna”

Procuror: Asasinul preotului din Focșani - psihopat cu idei exacerbate, care a mers la biserică cu gândul de a se răzbuna
Publicat: 16/06/2012, 22:16
Actualizat: 25/06/2013, 18:09

Procurorul Gheorghe Mihăilă de la Parchetul Tribunalului Focșani a declarat, sâmbătă seară, că anchetatorii verifică toate persoanele cu „manifestări violente față de biserică, preoți și credincioși”, pentru a restrânge cercul de suspecți, ce în acest moment cuprinde „patru-cinci persoane”.

„Este vorba despre un psihopat cu idei exacerbate. Verificăm toate persoanele care s-au manifestat cu violență față de instituțiile de cult, preoți și credincioși. Cercul de suspecți cuprinde 4-5 persoane, dar nu s-a stabilit nimic cu certitudine”, a spus procurorul.

Potrivit acestuia, asasinul a intrat în biserică după slujbă, având la el mai multe coli format A4 cu texte din Biblie, iar atacul a durat foarte puțin.

„A venit cu gândul de răzbunare. Femeia care era acolo, singurul martor de altfel, nu a avut timp sa reacționeze. A crezut că l-a lovit pe preot cu palma. Imediat atacatorul a fugit, dispărând printre blocurile din zonă. Unii trecători spun că a fugit în direcția gării”, a mai spus procurorul.

El a precizat că atacatorul avea un cuțit înfășurat într-o pungă, lovindu-l pe preot prima dată în zona tâmplei, apoi i-a aplicat o lovitură în inimă, aceasta fiindu-i fatală.

Procurorul a mai spus că femeia care a asistat la crimă este extrem de afectată și confuză, astfel încât dă declarații contradictorii despre suspect.

Conform sursei citate, la Consiliul Județean, aflat în apropierea bisericii, există camere de supraveghere, însă acestea erau oprite la acea oră.

Mihăilă a mai afirmat că vor fi analizate, în schimb, imaginile surprinse de camerele de supraveghere din gară.

Șeful Poliției Vrancea, comisar-șef Norel-Ionel Popescu, declara că Poliția are mai multe variante de portret robot pentru bărbatul care l-a înjunghiat mortal pe preot, în urma semnalmentelor furnizate de femeia care a asistat la crimă, dar și de trecători care l-ar fi văzut pe atacator.

„Potrivit acestuia, anchetatorii au audiat-o pe femeia care a asistat la crimă. De asemenea, au fost audiate și alte persoane, fiind vorba despre trecători care au furnizat diverse semnalmente ale atacatorului.

Crima de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” aflată în Piața Unirii din Focșani a avut loc în jurul orei 10.00, imediat după slujbă, când în lăcașul de cult mai rămăseseră doar preotul Tudor Marin și femeia care vindea lumânări, aceasta fiind, de altfel, singurul martor.

Femeia spune că în cursul acestei zile atacatorul a venit de două ori în biserică, fiind vorba despre un bărbat cu vârsta până în 40 de ani, înalt, care era îmbrăcatcu o cămașă neagră. Ea afirmă că a doua oară când a venit bărbatul a mers la preot, spunându-i că vrea să îi explice citate din Biblie.

„Avea niște foi în mână. Părintele nu a apucat să se uite. Nu era nici lumină în biserică. L-am văzut apoi pe bărbat fugind, mi-am dat seama că se întâmplase ceva rău, am început să țip. Părintele a apucat să ajungă lângă ușa bisericii, unde s-a prăbușit. Era plin de sânge”, a spus femeia.

La scurt timp, la fața locului a ajuns o ambulanță, însă echipajul medical nu l-a mai putut salva pe preot.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță, preotul a fost găsit în stop cardio-respirator, având o plagă înjunghiată în zona inimii. Cadrele medicale au încercat timp de 50 de minute să îl resusciteze pe preot, însă fără succes.

Cuțitul cu care a fost atacat preotul a fost recuperat de criminaliști, care urmează să preleveze probe ADN. De asemenea, în biserică au fost găsite și foile pe care atacatorul le avea în mână și care conțin pasaje din Biblie referitoare la păcat și pedeapsă.

Pentru prinderea atacatorului, Poliția a organizat filtre în tot municipiul Focșani, fiind instituite patrule de polițiști și jandrmi inclusiv în gară și în zonele de unde pleacă microbuze.

De asemenea, șeful Serviciului Omoruri din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) și un ofițer specialist au plecat la Focșani pentru a ajuta la ancheta privind uciderea preotului.

„Din dispoziția șefului Poliției Române, chestor principal de poliție Petre Tobă, ofițeri specialiști din cadrul Serviciul Omoruri-Direcția de Investigații Criminale- IGPR se deplasează, în regim de urgență, în municipiul Focșani. Specialiștii IGPR vor acorda sprijin de specialitate colegilor de la IPJ Vrancea pentru valorificarea urmelor ridicate de la fața locului, în vederea identificării principalului suspect în cazul omorului petrecut în cursul acestei zile”, precizează Poliția Română.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” se află în Piața Unirii din Focșani, unde își au sediul mai multe instituții publice, între care Primăria și Consiliul Județean, iar după uciderea preotului lăcașul de cult a fost închis.

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Piața Unirii Focșani este monument istoric, fiind construită în urmă cu 352 de ani și funcționând ca biserică în cadrul unei mănăstiri. În perioada regimului comunist, biserica a fost închisă, fiind redeschisă imediat după revoluție de către preotul Tudor Marin.

Preotul Tudor Marin era singurul care slujea la această bisetrică, el fiind cel care refăcut în totalitate lăcașul de cult, care în ultimii ani a fost refăcut inclusiv pe exterior. Tot preotul Tudor Marin este și cel care a reînființat corul bisericii.

El avea doi copii, între care și o fiică, soția liderului sindical Vasile Marica. De altfel, Vasile Marica a ajuns la biserică imediat după crimă. „Era un om extraordinar, care mi-a dat o soție extraordinară, sunt șocat”, a spus liderul sindical.

Enoriașii spun că Tudor Marin, în vârstă de 69 de ani, era unul dintre cei mai apreciați și iubiți preoți din Focșani, el ajutându-i pe enoriași și implicându-se în problemele lor.

Imediat după incidentul de sâmbătă, sute de persoane s-au strâns la biserică, unde au adus flori și au aprins lumânări.

Patriarhia Română spunea că este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un prelat pașnic și venerabil este ucis cu cruzime, crima oribilă arătând starea alarmantă de degradare, violență și nesiguranță a societății de azi.

„Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un preot pașnic și venerabil este ucis cu cruzime. Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violență și de nesiguranță din societatea românească de azi. Prin urmare, este nevoie ca și bisericile, fiind spații de utilitate publică religioasă a comunităților locale, să fie mai bine păzite și protejate. Familiei îndurerate a Părintelui Tudor Marin și parohiei îndoliate din Focșani Patriarhia Română le adresează condoleanțe și se roagă Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepților”, se arată într-un comunicat tranmis de Patriarhia Română.

Tags:
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
FOTO. Anca Țurcașiu, imagini fără inhibiții la 51 de ani! S-a lăsat pozată așa
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum a vrut să îl convingă Gigi Becali pe Ionuț Iftimoaie să se bată pentru...
Starea de alertă se prelungeşte, de astăzi, cu 30 de zile: masca nu mai este...
BCR vinde un SUV recuperat de la client. Acest model are REȚETA CÂȘTIGĂTOARE pentru drumurile...
BANCUL ZILEI – Duhul din lampă își satisface poftele carnale cu nevasta altuia
Papa Francisc dă un pic mai liber la sex în afara căsătoriei: „Păcat mai mare...
Dragnea, prima reacție după ce a văzut mesajele Irinei cu amantul! L-a lovit unde îl...
O CUTIE uriașă apărută din senin provoacă GROAZĂ. Face parte dintr-un proiect ȘOCANT
INTERLOPUL de CARTON, care a ÎNJURAT un polițist pe Facebook, sub control judiciar!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Vestea ȘOC a momentului în România: Celebrul om de afaceri a murit într-un cumplit accident
Bill Gates cutremură întreaga omenire. Va fi incredibil! Ce se întâmplă în 2022
El e Paul din Galați, bărbatul care ”i-a stricat casa” lui Dragnea. Amantul Irinei e...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Oamenii care au prevestit, acum 20 de ani, cele mai mari probleme cu care se...