Procurorii cer STS declasificarea convorbirilor prin 112 în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Redactor:
Vlad Mironescu
Procurorii vor declasificarea convorbirilor prin 112

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), anchetatorii au mai solicitat, de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), relații privind modalitatea tehnică în care furnizorii de servicii publice de telefonie asigură preluarea apelului la serviciul de urgență 112 și facilitează localizarea acestor apeluri de către SNUAU 112.

De asemenea, procurorii au înaintat o cerere la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, cu privire la avizarea raportului de constatare medico-legală în cazul Aurei Ion.

„Au fost solicitate de la Consiliul Suprem de Apărare a Țării documentele prezentate în ședința din data de 2 februarie 2014 privind accidentul aviatic, documente care au fost obținute și analizate. De la Școala Superioară de Aviație Civilă s-au primit înregistrările video ale aeronavei din momentele anterioare decolării”, se mai arată într-un comunicat de marți al PICCJ.

SEX-TAPE! E una din cele mai respectate prezentatoare TV și nu te așteptai vreodată să o vezi în timp ce făcea dragoste!

Potrivit sursei citate, în cazul accidentului aviatic produs la 20 ianuarie în Munții Apuseni, echipa de procurori din cadrul Secției parchetelor militare a audiat, în perioada 17 – 21 martie, nouă persoane, respectiv martori și părți civile.

Părinții și sora Aurei Ion au fost, în 21 martie, la PICCJ, unde au dat declarații în ancheta privind accientul din Apuseni, iar procurorii le-au pus la dispoziție dosarul.

Familia Aurei Ion, studenta la Medicină decedată în ianuarie, în accidentul aviatic din Apuseni, s-a constituit parte civilă în dosar, nestabilind deocamdată suma pe care o va solicita ca daune morale, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba. În accident au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce Parchetul Curții de Apel Alba Iulia și-a declinat competența, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituții centrale ale statului cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Procurorul general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au făcut cercetarea locului producerii accidentului și au ridicat mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele rănite în accident, medici de urgență, personalul ISU, al Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, pădurarii care au participat la căutări.

În 11 februarie, procurorii Secției Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanță, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu.

În 17 februarie a fost începută urmărirea penală și pentru infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a trimis, în urma solicitării venite de la procurorii PICCJ, transcrierile convorbirilor purtate de personalul acestei instituții, în timpul zborului aeronavei care s-a prăbușit, la 20 ianuarie, în Munții Apuseni.

Pe lângă transcrierea convorbirilor, procurorii Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au mai cerut de la ROMATSA și documente referitoare la briefing-ul meteorologic al zborului, au arătat reprezentanții Ministerului Public, într-un comunicat de presă transmis luni agenției MEDIAFAX.

De asemenea, anchetatorii au solicitat Serviciului de Telecomunicații Speciale fișele de caz referitoare la accidentul aviatic și procedura urmată de operatorii serviciului 112, de la sesizare și până la închiderea cazului, potrivit metodologiilor, procedurilor operaționale și protocoalelor în vigoare.

Procurorii au trimis o cerere și Ministerului Transporturilor, prin care solicită punerea la dispoziție a raportului preliminar întocmit de inspectorii Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS).

Conform sursei citate, în dosarul existent la PICCJ, în perioada 10 – 14 martie, au fost audiați mai mulți martori, respectiv personal al Școlii Superioare de Aviație Civilă, precum și ofițeri de rang superior din cadrul Jandarmeriei Române și Inspectoratului General al Aviației Civile.

Între 20 februarie și 5 martie, alte peste 50 de persoane, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale, dar și controlori de trafic aerian, au fost audiate în același dosar.

Potrivit reprezentanților Parchetului instanței supreme, cele 50 de audieri au avut loc, concomitent, atât la București, cât și în județele Alba, Cluj, Mureș și Bihor.

În acea perioadă, pe lângă angajații MAI și MApN, au fost audiate, de către procurorii Secției parchetelor militare, persoane vătămate și părți civile, controlori de trafic aerian, persoane din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) arăta că un factor important care a dus la producerea accidentului din munții Apuseni a fost reprezentat de condițiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Cum vor fi EVALUAŢI profesorii de către elevi?! Noutate URIAŞĂ în învăţământ!
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Masoneria din România are un nou Mare Maestru. Noua conducere, aleasă „în mod statutar, eliminându-i...
Prima reacţie despre sarcina de la Survivor: 'Nu m-am gândit că
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Vești proaste pentru Clotilde Armand. Marcel Ciolacu a făcut anunțul târziu în noapte
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Descoperire ŞOC la graniţa României. Autorităţile sunt în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide