Procurorii, la Testul Gândul: Întrebările esențiale în dosarul Vântu. „De ce a fost arestat preventiv SOV? Pentru că a arătat o insistență infracțională evidentă”

Procurorii, la  Testul Gândul: Întrebările esențiale în dosarul Vântu. De ce a fost arestat preventiv SOV? Pentru că a arătat o insistență infracțională evidentă
Publicat: 08/11/2012, 18:11
Actualizat: 11/12/2016, 13:40

Răspunsurile primite și prezentate în continuare reprezintă punctul de vedere al acuzării, pentru că inculpații au făcut uz de „dreptul la tăcere” și au refuzat să dea declarații atât în fața procurorilor, cât și a judecătorului. Avocatul Marian Nazat – apărătorul lui SOV – a declarat, pentru Gândul, că nu comentează acuzațiile aduse clientului său și că își va prezenta apărarea în fața instanței de recurs.

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu a provocat discuții și dezbateri pro și contra, a dat naștere la întrebări care probabil nu își vor găsi răspunsul decât peste ani, când o instanță de judecată va pronunța o sentință definitivă, oricare ar fi aceea. Până atunci însă, am încercat să identificăm punctele de interes ale dosarului, să lămurim aspectele controversate și să stabilim posibilele consecințe ale acestei arestări. Are legătură arestarea lui SOV cu dosarul FNI, era necesară arestarea și de ce, care sunt probele procurorilor și ce demonstrează acestea – sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să obținem răspunsuri. Așteptăm și punctul de vedere al avocaților, pentru a prezenta cititorilor ziarului Gândul imaginea completă a acestui caz controversat.

• Are legătură arestarea preventivă de acum a lui Vântu cu dosarul și procesul FNI?

Arestarea preventivă a lui Sorin Ovidiu Vântu nu are o legătură directă cu dosarul FNI, au declarat pentru Gândul surse judiciare. Singura legătură, indirectă, este că el l-a favorizat și ajutat să se sustragă executării pedepsei cu închisoarea pe Nicolae Popa, cel care a fost condamnat definitiv în dosarul FNI la 15 ani de închisoare.

• Cum a fost favorizat infractorul? Împiedicarea executării pedepsei este favorizare? Cum se pedepsește?

Sorin Ovidiu Vântu l-a favorizat pe Nicolae Popa atât material, cât și moral, au precizat pentru Gândul surse judiciare apropiate anchetei. El l-a ajutat material să se sustragă de la executarea pedepsei, pentru că i-a furnizat bani, care i-au permis lui Popa să se ascundă și să trăiască în străinătate. Un exemplu de ajutor moral îl constituie faptul că s-a oferit să-l ajute să-și vadă părinții, punând la dispoziție suma de 20.000 USD și biletele de avion pentru aceștia. Împiedicarea executării pedepsei constituie, potrivit legii penale, infracțiunea de favorizare a infractorului care se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

• Favorizarea infractorului justifică reținerea, arestarea, percheziția? E o practică curentă arestarea pre-ventivă în cazuri de favorizare a infractorului?

Reținerea, arestarea și percheziția în cazul infracțiunii de favorizare a infrac-torului nu sunt abordate unitar în practica judiciară. Surse apropiate anchetei au precizat pentru Gândul că aceste măsuri sunt analizate de la caz la caz și că nu se impun în toate situațiile. Pentru reținere și arestare, legea prevede condiția ca fapta să fie pedepsită cu o închisoarea mai mare de patru ani. Anchetatorii susțin că au luat aceste măsuri pentru că nu este vorba de favorizarea unei infracțiuni minore, ci a uneia pedepsită deja cu 15 ani închisoare cu executare într-un dosar cu impact mare la opinia publică. În plus, procurorii susțin că au solicitat arestarea întrucât au apărut elemente noi din care rezulta că Sorin Ovidiu Vântu intenționa să-l ajute pe Popa să nu fie extrădat. Exemple de situații în care se cere arestarea pentru favorizarea infractorului: când cel care favorizează este recidivist sau când este vorba de o infracțiune foarte gravă.

• Ce au vrut să prevină magistrații când au dat decizia de arestare preventivă pe 29 de zile?

Surse judiciare au declarat pentru Gândul că procurorii au încercat să pre-vină posibilitatea ca omul de afaceri să influențeze martorii și pe ceilalți inculpați. Astfel, potrivit acelorași surse, la începutul lunii decembrie 2009, Vântu i-ar fi învățat pe Țurcan și Stoian să refuze să facă declarații la Parchet, așa cum reiese din interceptarea convorbirilor telefonice. Motivarea judecătorului care a dispus arestarea urmează să fie făcută în cursul zilei de luni, când vom cunoaște și punctul de vedere al instanței.

• Care este pericolul social reprezentat de Vântu?

Potrivit procurorilor, pericolul social reprezentat de Vântu e dat de favori-zarea unui infractor condamnat pentru o faptă deosebit de gravă, precum și de modalitatea de comitere a infracțiunii de favorizare a infractorului. În referatul prin care s-a cerut arestarea preventivă, procurorul Marius Iacob a reținut următoarele argumente: „În plus, în cauză, inculpații sunt cercetați de mai multe luni pentru aceste fapte și li s-a aplicat măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara și, cu toate acestea, au continuat să acorde ajutor condamnatului. Gravitatea și periculozitatea crescută a faptelor e determinată și prin analiza mijloacelor pe care le-au folosit. Astfel, insistența infracțională e evidentă. Dacă până în luna decembrie 2009 au zădărnicit exe-cutarea pedepsei de către condamnatul Popa Nicolae, după arestarea acestuia, în ciuda măsurilor preventive aplicate, au identificat metode și posibilități cât mai ascunse pentru a da aparența de respectare a măsurii procesuale sub puterea căreia se aflau, dar și pentru a găsi nișele prin care să continue demersul ilegal”.

• Inegalitatea de tratament Luca-Vântu. Ce joc face Luca? A colaborat cu procurorii?

Spre deosebire de Vântu, Țurcan și Stoian, Luca a dat declarație în fața procurorilor. El a recunoscut că a virat bani în Cipru, în contul unei firme aparținând lui Țurcan, dar a precizat că nu știe ce anume a făcut după aceea Țurcan cu banii și unde anume au ajuns.

• Din stenograme și fondul dosarului. Au ajuns banii la Popa? Mai există probe în afara stenogramelor care să arate acest lucru?

Procurorii susțin că banii au ajuns cu siguranță la Nicolae Popa și că acest lucru rezultă și din convorbirile telefonice, unde Popa confirmă primirea banilor. În plus, anchetatorii susțin că aceste probe sunt coroborate cu extrasele de cont care arată exact traseul banilor. Doar instanța de judecată, când va pronunța o sentință definitivă, va hotărî dacă aceasta este o probă privind vinovăția lui Vântu.

• Există până acum vreo declarație dată de Nicolae Popa împotriva lui Vântu?

În cadrul comisiei rogatorii din In-donezia, Nicolae Popa a confirmat că firma în contul căreia s-au pus banii îi aparține. El a mai precizat că nu avea cunoștință despre faptul că în România a avut loc un proces care s-a soldat cu condamnarea sa. Referitor la Sorin Ovidiu Vântu, a refuzat să facă vreo declarație. Procurorii așteaptă însă ca acest lucru să se întâmple după ce va fi adus în țară.

• De ce nu i s-au pus cătușe lui Vântu?

Decizia a aparținut procurorilor având în vedere problema de sănătate pe care o are Vântu și pentru că încătușarea i-ar fi îngreunat și mai mult deplasarea.

• De ce s-au confiscat calculatoarele lui Vântu? Credeau procurorii că mai găsesc informații de acum 9 luni?

În cadrul percheziției s-au ridicat calculatoare și telefoane. Din interceptări a rezultat că unele dispoziții de transfer de banii sau mesaje se făceau prin inter-mediul internetului, astfel încât procurorii speră să mai găsească și alte probe.

• De ce au făcut procurorii des-cinderea la 6 dimineața și nu la 8 sau mai târziu? De ce s-a folosit arma?

Potrivit legii, aceasta este ora de la care pot fi începute perchezițiile și s-a optat pentru o oră timpurie întrucât ancheta mai prevedea și alte etape. Arma a fost folosită pentru că portarul nu a legat câinii care au vrut să sară spre polițiști. Aceștia ar fi folosit bile de cauciuc.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...