• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Procurorul Bălan a fost interceptat de DNA din luna februarie, discutând și cu Ponta – surse

Procurorul Bălan a fost interceptat de DNA din luna februarie, discutând și cu Ponta – surse
Procurorul George Bălan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizațiilor obținute de la instanța supremă, el având convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad - șeful SIPI Ilfov, dar și cu premierul Victor Ponta.

Procurorul George Bălan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizațiilor obținute de la instanța supremă, el având convorbiri cu mai multe persoane, între care Marcel Sâmpetru, comisarul Mihai Vlad – șeful SIPI Ilfov, dar și cu premierul Victor Ponta.

Din cadrul discuțiilor interceptate, încă din luna februarie, ale lui Georghe Bălan a reieșit că acesta a dat impresia că va fi numit procuror general al României de către premierul Victor Ponta, au declarat surse judiciare. Potrivit surselor citate, în una din convorbiri, Bălan îi cere lui Ponta o întâlnire și acesta acceptă.

George Bălan a fost procuror șef adjunct al Secției anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul Curții Supreme de Justiție și președinte al Comisiei de disciplină din Ministerul Public (1999 – 2000), perioadă în care Victor Ponta a fost promovat din funcția de procuror de la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 București la Secția anticorupție a Parchetului instanței supreme. Concret, Bălan i-a fost șef lui Ponta, cunoscându-se din acea perioadă.

Totodată, din cadrul discuțiilor pe care le purta Bălan a reieșit că PSD și PNL își disputau conducerile din cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție. Concret, PSD ar fi vrut să propună șefi în Parchetul ICCJ, iar PNL în DNA, afirmă sursele citate.

Direcția Națională Anticorupție a solicitat, marți, Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii aviz pentru percheziționarea birourilor procurorilor George Bălan, membru CSM, și a lui Marcel Sâmpetru, fost procuror la Parchetul Național Anticorupție (fostul PNA, actual DNA, fost consilier al lui Bălan, care de la începutul anului fusese mutat la Direcția Resurse Umane a Consiliului.

Potrivit solicitării DNA, cei doi ar fi obținut informații de la Direcția Informativă de Protecție Internă (DGIPI), pe care le-ar fi divulgat unor persoane politice, în baza acestor informări, Bălan și Sâmpetru și-ar fi negociat ocuparea unor funcții de conducere în Ministerul Public.

Ei sunt acuzați de DNA de divulgarea de informații secrete către persoane neautorizate.

Procurorii George Bălan, membru CSM, și Marcel Sâmpetru, cercetați de procurorii anticorupție, au fost suspendați din funcții, miercuri, de către Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat președintele CSM, Alina Ghica.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a spus că la acest moment este dispusă începerea urmăririi penale în cazul procurorilor Bălan și Sâmpetru și că în prezent continuă perchezițiile începute miercuri dimineață în acest caz.

 

Inchide