• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Prof. dr. Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor: „În acest moment ar trebui să fie declarată stare excepțională în România!”

Prof. dr. Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor: „În acest moment ar trebui să fie declarată stare excepțională în România!”
"În acest moment ar trebui să fie declarată stare excepțională în România, pentru că doar în ultimele patru luni, prin cele trei târguri de joburi medicale organizate la București și Iași, la care s-au ocupat toate cele 6500 de posturi oferite în străinătate, au plecat din țară 10% din medicii care practică în România

De asemenea, președintele Colegiului Medicilor s-a declarat”sceptic” și în ceea ce privește începerea descentralizăriisistemului sanitar, de la 1 iulie: „Nu cred că actele legislativepentru această descentralizare vor fi gata până la 1 iulie, iardacă vor fi gata, vor fi făcute pe genunchi, cum au fost făcute șicelelalte acte legislative ale acestui guvern. Iar sistemul va fidin nou zguduit, pentru că Ministerul Sănătății nu va face decât săzvârle spitalele, cu datorii și cu finanțarea acestora, în spatelecomunităților locale, ceea ce, mai ales în perioada asta de criză,va face ca situația proastă de acum din Sănătate să devină și maiproastă și să asistăm în continuare la proliferarea politizării,cancerul care roade sistemul nostru de sănătate”.

„În acest moment ar trebui să fie declarată stare excepționalăîn România, pentru că doar în ultimele patru luni, prin cele treitârguri de joburi medicale organizate la București și Iași, la cares-au ocupat toate cele 6500 de posturi oferite în străinătate, auplecat din țară 10% din medicii care practică în România, iarOMS-ul – Organizația Mondială a Sănătății, n.n. – spune clar cădacă au plecat 2%, guvernul trebuie să declare alertă roșie. Dar,din păcate, n-am văzut nici o îngrijorare și nici o măsură dinparte guvernului sau a ministerului, singura reacție a acestuia dinurmă fiind că trebuie să închidem spitalele în care au mai rămasdoar 2-3 medici!”, a declarat vineri, în Poiana Brașov,președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. VasileAstărăstoaie, la deschiderea conferinței „Descentralizarea șiorganizarea spitalelor”, organizată de Ministerul Sănătății.

Acesta s-a arătat apoi „aproape sigur” că Executivul nu-și vapune în aplicare intenția de introducere, de la 1 iulie, asistemului coplății, „pentru că pierderile politice și electoralear fi majore”, după care a demontat și argumentul că trecerea lacoplată ne-ar fi fost impusă de FMI, prin Memorandumul încheiatanul trecut: „Am discutat cu vicepreședintele FMI, care mi-a spusfoarte clar: noi nu aveam nici o treabă cu această coplată, a fostintrodusă în memorandum la cererea părții române. Am întrebat detrei ori dacă doresc s-o introducem în document, pentru că nu eraproblema noastră, iar ministrul Bazac și primul-ministru Boc auinsistat s-o introducem!” (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide