PROGRAMUL DE GUVERNARE. Coaliția i-a dat lui Ungureanu prima măsură economică: MAJORAREA SALARIILOR ȘI PENSIILOR

PROGRAMUL DE GUVERNARE. Coaliția i-a dat lui Ungureanu prima măsură economică: MAJORAREA SALARIILOR ȘI PENSIILOR
Publicat: 23/04/2012, 19:36
Actualizat: 24/04/2012, 03:22

Premierul desemnat și liderii coaliției au convenit ca în programul de guvernare al noului Cabinet să fie prevăzută creșterea veniturilor populației, în funcție de resursele economiei, surse politice precizând că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS și indexări de pensii.

„S-a convenit să fie clar specificat că, în funcție de resursele economiei, vor fi adoptate în acest an măsuri de creștere a veniturilor populației„, au declarat agenției Mediafax surse politice.

Ele au arătat că la momentul respectiv coaliția va opta între două variante, și anume pentru creșterea directă a veniturilor sau reducerea contribuțiilor de asigurări sociale și indexări de pensii.

VEZI AICI PROGRAMUL DE GUVERNARE AL CABINETULUI UNGUREANU

Contactat de agenția de presă Mediafax, vicepreședintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely, a confirmat informația, arătând că programul de guvernare prevede „majorarea prudentă a salariilor și pensiilor”, în funcție de situația economică.

El a precizat totodată că programul de guvernare prevede și acordarea de subvenții firmelor care reîncadrează în muncă femei cu copii în vârstă mai mică de șase ani, îmbunătățirea legislației privind pensia de urmaș și creșterea calității vieții în zonele defavorizate.

Cifrele macroeconomice pe care se bazează noul Guvern

În 2012 cabinetul Ungureanu mizează pe o creștere economică de 2,1% din PIB, un curs mediu de 4,26 lei/euro și o rată a șomajului la final de an de 4,5%, cifre similare cu cele pe care a fost fundamentat bugetul pe anul în curs de către cabinetul Boc.

În ceea ce privește evoluția numărului de salariați (metodologia BIM), guvernul estimează că anul acesta vor fi create doar 50.000 de noi locuri de muncă, respectiv de la un total pe economie de 4,55 milioane în 2012 la 4,6 milioane de salariați în 2013.

UDMR: Măsurile efective și procentele urmează să fie stabilite după sfârșitul lunii martie

„Ne-am înțeles ca, dacă resursele o vor permite, acest lucru să fie discutat și în măsura posibilităților, majorate salariile și pensiile. Dar aceasta și procentul sunt de văzut după sfârșitul lunii martie”, a declarat pentru gândul Andras Fekete Levente, liderul senatorilor UDMR.

Programul de guvernare mai include „intenția fermă” a Executivului de a vinde pe bursă pachete minoritare de acțiuni deținute de stat la diferite companii, precum și adoptarea Legii holdingului, proiect aflat în discuție încă din 2009.

Președintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, marți, după consultările cu premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, că acesta i s-a părut „determinat” să discute un grafic de creștere a salariilor bugetare după primul trimestru și că realizarea unui grafic de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul dinainte de iunie 2010 i se pare mai probabilă decât până în prezent.

Emil Boc: Noul program de guvernare are „elemente de continuitate” din vechiul program de guvernare

„În programul de guvernare se regăsesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare cu obiectivul de a stabiliza stabilitatea economică și de a începe să le dăm românilor nivelul de trai pe care îl așteaptă”, a spus Emil Boc, răspunzând unei întrebări.

El a făcut această precizare după ședința grupurilor parlamentare ale PDL la care a participat și premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu.

gândul vă prezintă punctele principale din programul de guvernare al cabinetului Ungureanu

– Noi drepturi pentru minorități în procesul de educație. Noul Guvern s-a angajat să înființeze o instituție de formare continuă pentru „perfecționarea” actului de predare în limba maghiară, să constituie structuri cu predare în limba minorităților la universitățile multiculturale și multilingve, dar și să finanțeze în mod diferențiat studiile de masterat, informează Mediafax. Astfel, va fi asigurată o finanțare diferențiată a studiilor de masterat în limbi de circulație internațională și a celor în limba minorităților naționale, cât și a doctoratelor în cotutelă cu universități de prestigiu din străinătate, relevă programul de guvernare al noului Cabinet.

– Finalizarea a 200 de kilometri de autostrăzi. Guvernul își asuma finalizarea, anul acesta, a 200 de kilometri de autostradă și începerea lucrărilor la alți 100 de kilometri. În perioada 2009-2011 au fost finalizați 122 de kilometri de autostradă, în acest moment fiind în construcție 434 de kilometri, conform documentului.

– Aministie fiscală la bugetari. Angajații statului care au fost obligați de Curtea de Conturi să returneze sporurile primite în ultimii ani, Curtea considerând că acestea nu au fost acordate respectând legile și normele în vigoare, ar urma să fie amnistiați, resectiv nu vor mai trebui să returneze aceste sume. Propunerea a fost făcută la finele anului trecut de către UDMR, care estima că ar fi vorba, la nivel național, despre circa 300.000 de persoane care se află într-o astfel de situație.

– Majorarea salariilor. În programul de guvernare se prevede „Preocuparea pentru majorarea prudentă a salariilor din sectorul public și a pensiilor, în cazul în care condițiile economice vor permite acest lucru”.

– Reducerea numărului de taxe. Guvernul se angajează să reducă numărul taxelor și tarifelor cu caracter nefiscal de la 237 în prezent la cel mult 100, „conform bunelor practici internaționale”.

– Impozitarea marilor averi. Va fi analizată modalitatea de taxare a marilor averi. Proiectul a fost anunțat încă de acum doi ani de către șeful Fiscului, Sorin Blejnar.

– Performanța administrației publice va fi monitorizată. „Performanța administrației publice va fi măsurată în raport cu contribuabilul, prin timpul de așteptare la ghișeu, de soluționare al unor proceduri administrative, prin numărul de deplasări la o unitate administrativă pentru a rezolva această problemă”, se precizează în document.

– Codul Administrativ al României. Guvernul va definitiva și promova proiectul legii privind Codul Administrativ al României.

– Puteri sporite pentru prefecți. Cabinetul Ungureanu își propune „reorganizarea serviciilor publice deconcentrate prin transferul de atribuții către autoritățile publice locale și preluarea atribuțiilor de control, monitorizare și inspecție de către prefect”.

Noi drepturi pentru minorități în ceea ce privește utilizarea limbii materne în relațiile cu serviciile publice deconcentrate.

– Dezvoltarea sistemului de probațiune, prin promovarea legilor relevante pentru sistemul de probațiune din perspectiva pregătirii implementarăii noului Cod Penal.

– Sprijinirea Republicii Moldova în politica externă. Guvernul va promova și sprijini acțiunile și aspirațiile europene ale Republicii Moldova (negocierile pentru Acordul de Asociere și Zona Aprofundată de Comerț Liber, operaționalizarea dialogului pe vize) în Vecinătatea Estică.

– „Stimularea și amplificarea unei noi dinamici a relațiilor bilaterale cu Federația Rusă și Ucraina”.,

– „Stimularea și dezvoltare lecturii publice, prin garantarea accesului liber, gratuit și nelimitat la documentele aflate în biblioteci prin programul Biblionet„.

– „Reglementarea rolului, responsabilităților și interacțiunea cu școala a consiliilor de elevi”.

– Sprijinirea creării unor produse bancare de creditare pentru studenți.

Reabilitarea taberelor școlare și adaptarea lor la standardele UE, în fiecare județ, prin parteneriate public-private.

Dezvoltarea educației fizice și a sportului în școli, stabilirea unor sisteme de competiții la nivel local, regional și național.

Menținerea României printre primele 15 națiuni ale lumii la Jocurile Olimpice – Londra 2012, precum și obținerea unor rezultate de prestigiu la Campionatele Mondiale și Europene în anul 2012.

Știre în curs de actualizare.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...