• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Proiect: TAXĂ UNICĂ de 150 de lei, pentru recuperarea automobilelor ridicate în București de „hingherii de mașini”

Proiect: TAXĂ UNICĂ de 150 de lei, pentru recuperarea automobilelor ridicate în București de „hingherii de mașini”
În București, șoferii ar putea plăti o taxă unică de 150 de lei pentru recuperarea mașinilor ridicate de firmele specializate.

În București șoferii ar putea plăti o taxă unică de 150 de leipentru recuperarea mașinilor ridicate de firmele specializate. Maimult, șoferii care blochează trotuarele se pot trezi cu roțileautoturismelor blocate iar taxa de deblocare ar putea fi de 50 delei. Potrivit unui proiect de hotărâre, inițiat de consilierulmunicipal PNL Horia Scarlat, pentru ridicarea unei mașini cu masasub 2.500 de kilograme se va plăti o taxă de 50 de lei. Transportulacesteia ar putea costa 50 de lei iar pentru o zi de depozitareproprietarii autoturismelor ar putea plăti tot 50 de lei.

Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General alMunicipiului București, atunci taxa de 150 de lei va deveniobligatorie pentru toate firmele de ridicat mașini care îșidesfășoară activitatea în Capitală. Proiectul de hotărâre maiprevede că programul de desfășurare a activității de blocare,ridicare, transport și depozitare a autovehiculelor va fi deduminică de la ora 24 până sâmbătă la ora 24.

La solicitarea cetățenilor, reprezentanților primăriei sau aBrigăzii de Poliție Rutieră, „hingherii de mașini” pot lucra șiduminica, dar numai în cazul în care sunt solicitați să deblochezecăile de acces ale unor instituții publice care-și desfășoarăactivitatea non stop. Recuperarea mașinilor ridicate sau deblocarearoților se vor face de luni până sâmbătă, între orele 8-20 șiduminica între orele 8-14. Mașinile vor fi eliberate doarproprietarului, în baza certificatului de înmatriculare înoriginal.

Tarife diferențiate după greutatea mașinii

Pentru mașinile cu masa peste 2.500 de kilograme, deblocarearoților ar putea costa 70 de lei, ridicarea, 70 de lei,transportul, 70 de lei, iar depozitarea încă 70 de lei. În total,pentru recuperarea unui astfel de vehicul proprietarii ar trebui săplătească 210 lei. Pentru mașinile cu o greutate mai mare de 4.000de kilograme, taxa de ridicare ar putea fi de 100 de lei, cea detransport, de 100 de lei iar cea de depozitare, 100 de lei. Întotal, recuperarea mașinii din adăposturile „hingherilor” ar puteacosta 300 de lei. Pentru rulote și remorci tariful de depozitarepentru 24 de ore ar putea fi de 50 de lei, dacă au masa de până în2.500 de kilograme, de 70 de lei pentru cele cu masa de până în3999 de kilograme și de 100 de lei pentru cele cu masa de peste4.000 de kilograme.

„Am stabilit acest tarif în funcție de gradul de suportabilitatea populației. În alte țări, unde salariul mediu este în jur de2.500 de euro, această taxă este de 100 de euro. La noi s-a ajunsca un om să-și dea tot salariul pentru a-și putea recupera mașina”,a declarat inițiatorul proiectului, consilierul municipal HoriaScarlat. Proiectul de hotărâre a fost depus la Primăria Capitaleipe 13 aprilie și urmează să fie supus dezbaterii publice.

”Hingherii de mașini” au început să schimbetarifele

În sectorul 1 al Capitalei, „hingherii de mașini” au redustarifele cu 60 la sută. De la începutul lunii aprilie, firma CFRTransauto SA percepe 350 de lei plus TVA pentru recuperarea unuiautoturism. Tariful este valabil doar 24 de ore, timp în caredepozitarea este gratuită. După expirarea celor 24 de ore,proprietarii care nu și-au ridicat mașinile vor plăti câte 50 delei pentru fiecare zi în care mașina a stat depozitată. În sectorul4 al Capitalei, primarul Cristian Popescu Piedone susține că vacere să se aprobe în consiliul local o hotărâre prin care primele24 de ore să fie gratuite.

Deciziile vin după ce, într-o ședință extraordinară a CGMB dinluna martie, consilierii au propus interzicerea activității deridicare a mașinilor în tot Bucureștiul. Un singur vot a lipsit cabucureștenii să scape de ”hingherii de mașini”. Consilieriimunicipali au promis că vor redacta textul unei noi hotărâri caresă interzică ridicarea mașinilor în așa fel încât aceasta să fie deneatacat în instanță.

×
Inchide