Proiectul autostrăzii de la Marea Neagră la Marea Baltică, discutat în octombrie, la Cernăuți

Proiectul autostrăzii de la Marea Neagră la Marea Baltică, discutat în octombrie, la Cernăuți
Publicat: 23/04/2012, 19:30

Proiectul de construcție a unei autostrăzi care să lege MareaNeagră de Marea Baltică va fi discutat în luna octombrie, laCernăuți, a anunțat, vineri, la Siret, directorul proiectelor derețele rutiere și feroviare al Comisiei Economice pentru Europa aNațiunilor Unite, Helmut Meelich.

Meelich, care se află în județul Suceava împreună cu membri aiTrans-European Motorways (TEM) al United Nations EconomicCommission for Europe (UNECE), a participat, vineri, în Punctul deTrecere a Frontierei Siret, la o întâlnire cu autorități aleregiunii Cernăuți din Ucraina și ale județului Suceava, unde s-aprezentat necesitatea înființării unui coridor de transport care sălege Marea Neagră de Marea Baltică, prin Suceava și Cernăuți.

Potrivit proiectului prezentat de autoritățile române șiucrainene, autostrada preconizată va fi construită pe traseul E 85,de la Mărășești spre Siret, apoi prin Cernăuți, Ternopil și va ficonectată la autostrada Cracovia-Lvov-Kiev, care este înconstrucție și astfel vor fi interconectate coridoarele europeneIII, IV și IX.

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Mychail Papiev, a spus în cadrulîntâlnirii că acest coridor există, dar trebuie dezvoltat.

La rândul său, adjunctul guvernatorului, Mihai Găiniceru, aexplicat membrilor TEM al UNCECE că acest coridor este o conectareîntre nordul și sudul Uniunii Europene prin Ucraina spre Polonia șispre Belarus și apoi spre țările baltice.

El a subliniat că traseul este deja trasat de „anvelopeletransportatorilor”, arătând că din 2002 traficul autovehiculelor petraseul E 85 s-a dublat de la an la an, iar transportatorii din UEpreferă acest traseu pentru că Ucraina a eliminat regimul de vizăpentru țările UE.

„Transportatorii din UE folosesc acest traseul ce are nevoie deinvestiții”, a spus Găiniceru, care a subliniat că, pe lângădemersurile făcute în comun cu Suceava în cadrul Euroregiunii”Prutul de Sus”, trei regiuni din Ucraina au transmis Guvernului dela Kiev nevoia de finanțare a unei asemenea autostrăzi.

El a precizat că în urmă cu 30 de ani trenul Varșovia-Bucureșticircula pe această rută.

„CAER a făcut așa ceva. Urmează să facem și noi ceva în comun cuUE”, a mai spus adjunctul guvernatorului regiunii Cernăuți.

Reprezentanții ucraineni au mai explicat că dezvoltarealegăturilor dintre Marea Neagră și Marea Baltică face parte dinStrategia Dunării a UE, iar de realizarea unui asemenea coridorsunt foarte interesați și transportatorii din Italia șiSlovacia.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a explicat căautostrada Siret-Suceava-Bacău-Mărășești-Tișița este prevăzută înplanul de amenajare a teritoriului național aprobat prin Legea363/2006 și a adăugat că acest coridor există natural.

„Este o mare așteptare pentru un asemenea traseu spre MareaNeagră și Turcia”, a spus Flutur.

El a arătat că tendința actuală este de construcție deautostrăzi pe direcția Est-Vest, dar consideră că trebuie să se deaprioritate și rutelor Nord-Sud.

Flutur a mai spus că ar putea fi invitat în zonă și comisaruleuropean pe Transporturi pentru a discuta acest proiect cuautoritățile implicate.

Directorul TEM/TER al UNECE, Helmut Meelich, a spus că aceastăinițiativă, de înființare a coridorului care să lege Marea Neagrăde Marea Baltică, a pornit și că urmează ca în 6-7 octombrie, laCernăuți, să fie purtate discuții detaliate, inclusiv cu pozițiilețărilor implicate, Polonia, Ucraina și România.

„Este important să ne cunoaștem personal pentru că vom puteaacționa mai ușor”, a spus Meelich.

El consideră că dezvoltarea infrastructurii de transport înaceastă zonă este doar începutul pentru că aceasta va determinacreștere economică, dezvoltarea industriei și turismului.

Guvernatorul regiunii Cernăuți, Mychail Papiev, a subliniat, înfinal, că atât Gheorghe Flutur, care e considerat ca un ministru înRomânia cât și el, ca fost vicepreședinte al Ucrainei, vor acționapentru a realiza acest proiect comun.

„Cred că toată lumea e de acord cu acest nou coridor”, a spusPapiev care le-a solicitat membrilor TEM să susțină această ideecare să fie discutată în detaliu în luna octombrie, laCernăuți.

Tibi Bujdei, [email protected]

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...