Proprietarii de câini agresivi nu mai răspund dacă animalul omoră sau atacă oameni

Redactor:
Maria Manoliu
Proprietarii de câini agresivi nu mai răspund dacă animalul omoră sau atacă oameni
Proprietarii care dețin câini perculoși nu vor mai răspunde în fața instanței dacă animalul atacă sau provoacă moartea altor persoane.

Proprietarii care dețin câini perculoși nu vor mai răspunde înfața instanței dacă animalul atacă sau provoacă moartea altorpersoane. Curtea Constituțională a României (CCR) a decis căarticolul 11 al Ordonanței de Urgență care prevede pedeapsa cuînchisoarea pentru proprietarii câinilor, în cazul în care aceștiaatacă sau provoacă moartea altor persoane, este neconstituțional.Pe 6 iunie, Curtea Constituțională a decis că articolul 11 din OUG55/2002, privind regimul de deținere al câinilor periculoși sauagresivi este neconstituțional. Articolul declarat neconstituționalprevede că „proprietarul sau deținătorul temporar al unui câine,care nu a luat măsurile necesare pentru a preveni un atac alanimalului asupra unei alte persoane, se face vinovat deinfracțiune, care se pedepsește cu închisoare de la șase luni lacinci ani”. De asemenea, alineatul 2 al aceluiași articol declaratneconstituțional prevede că acțiunea penală se pune în mișcare laplângerea prealabilă a persoanei vătămate.

OUG 55/2002 a fost adoptată în aprilie 2002 de Guvernul Românieiși a fost publicată în Monitorul Oficial în mai 2002. Ulterior, înmartie 2003, ordonanța a fost aprobată prin Legea 60/2003, iararticolul 11 a fost completat cu o prevedere potrivit căreia, încazul în care atacul câinelui provoacă moartea, persoana care îlavea în grijă riscă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare.Decizia Curții Constituționale vine după ce Tribunalul București aacordat despăgubiri de 5.000 de euro unei bucureștence mușcată șidesfigurată de câinele din curtea vecinilor. Femeia s-a judecat cuproprietarii câinelui agresiv din 2001, iar în acest interval ea asuferit mai multe operații de reconstrucție. Câinii cu stăpâniși-au manifestat agresivitatea chiar și față de copii. O fețiță denumai 10 ani din Cluj a ajuns la spital cu răni grave după ce afost mușcată de față de rottweilerul unui veci. Un caz similar s-apetrecut și la Timișoara când aceeași rasă de câine a mutilate unbăiețel de numai doi ani.

Anul trecut, peste 10.000 de bucureșteni au primit îngrijirimedicale după ce s-au prezentat la Institutul de Boli Infecțioase”Matei Balș”. Mai exact, 11.436 de persoane – dintre care aproape4.000 au fost mușcați de câinii cu stăpâni. Costurile serviciilormedicale în 2009 au fost de circa 400.000 de euro. Potrivit datelorfurnizate de Institutul Matei Balș, în primul trimestru al acestuian peste 700 de bucureșteni au fost mușcați de câinii din raseagresive care aveau proprietari.

Inchide