PROTEST LA FACULTATEA DE ISTORIE. „Universitatea nu te pregătește pentru nimic, trebuie să fii doar roboțel”. VIDEO

Redactor:
Mihai Schiau
VEZI IMAGINILE AICI...

Un grup de studenți a ocupat joi seară un amfiteatru din clădirea Facultății de Istorie din București.

UPDATE Cristi, un absolvent al Facultății de Istorie, a povestit pentru gândul ce s-a întâmplat în seara protestului. „Nu am intenționat sub nicio formă să fim violenți, doar că nu suntem de acord cu anumite prevederi legate de sistemul Bologna, spre exemplu comprimarea a cinci ani de studiu în patru sau a patru ani în trei. Sunt prea multe informații, pe piețe se cer roboței, nu asta e ideea universității. Dacă vrei să fii roboțel într-un call-center, poți fi. Dacă vrei să fii cercetător sau diplomat, poți doar să încerci, universitatea nu are niciun rol. Absolvenții nu sunt pregătiți pentru piața muncii, de fapt nu sunt pregătiți pentru nimic”, a declarat fostul student.

El a precizat că, după o conferință organizată în incinta Facultății, 200 de studenți au rămas într-un amfiteatru, pentru dezbateri. „Au venit două dube de jandarmi. Eu am ajuns la ora 19, am fost legitimat și nu am fost lăsat să intru. Am fost băgat într-un birou, am fost bruscat, foarte violenți jandarmii”, a povestit Cristi, care până la urmă a fost lăsat înăuntru.

„Ioan Pânzaru (n.r. rectorul Universității București) a pornit de la o idee preconcepută, cum că noi am fi venit ca la un party, că ne-am strâns să bem și să fumăm. Noi am vrut să atragem atenția, n-a fost doar un prilej de socializare. El ne-a invitat la o altă dezbatere, deși noi tocmai pentru o dezbatere am venit. Dar el voia într-un cadru formal, cu un reprezentant al Facultății”, a declarat studentul.

Întrebat de gândul ce măsuri concrete așteaptă de la conducerea Universității, Cristi s-a blocat pentru câteva secunde. „Măsuri concrete… Uite, nu-mi convine că profii mor de foame, că se dau bani puțin pentru cercetare. Sunt realist, îmi dau seama că n-o să se schimbe, dar trebuie să fie o scânteie, așa încep revoluțiile, chit că sunt cinci sau 500 de oameni”, a declarat Cristi.

Cercetătorul Mihai Burcea, un alt absolvent al Facultății de Istorie, spune că a asistat la dezbatere ca să vadă cum reacționează studenții de astăzi. Principalele sale nemulțumiri sunt aceleași de când era el student: organizațiile studențești și împărțirea locurilor din cămine. „Oamenii puterii își pun reprezentanți în organizațiile studențești. Acestea există doar pe hârtie, spun că au sute de mii de membri, dar nu se implică decât în petreceri. A venit aici un reprezentant al ANOSR (n.r. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România) și nu a putut face față discuțiilor, zicea că ANOSR are 200.000 de membri, dar el a venit singur”, a declarat Mihai, pentru gândul.

Cercetătorul spune că o altă problemă cu care se confruntă studenții români, nu doar cei de la Istorie, este repartizarea locurilor în cămine. „Ar trebui mai multă transparență, ar trebui ca listele cu medii să fie afișate pe internet și, în funcție de ele, să se facă repartizarea. Acum, studenții aud unul de la altul că mai e un loc acolo, că mai e un loc dincolo, așa se fac repartizările. Astfel, rămân pe dinafară mulți studenți buni, veniți din provincie, care nu au unde să stea”, a mai spus absolventul.

Mihai spune că profesorii de la Istorie au înțeles protestul, pentru că se află, oarecum, de aceeași parte a baricadei. „Profesorii noștri susțin schimbul de idei și ne-au fost alături. Ne-au cerut doar să nu afișăm bannerele pe care le-am făcut, pentru a nu instiga și mai mult”, a declarat cercetătorul.

Pe lângă cearșaful pe care au scris „Istoria noastră de acum nu are niciun viitor”, studenții au fost „înarmați” cu fluturași pe care i-au împărțit prin Facultate, dar și cu mâncare, sucuri și filme pe care le-au urmărit împreună, pe parcursul nopții.

Studenții de la Istorie au creat și o pagină de Facebook, numită „Istoria se ocupa & se dezbate”, care a strâns deja 124 de membri. Studenții au postat fotografii și videoclipuri de la dezbaterea de aseară, dar și documentul manifest în care își exprimă nemulțumirile.

Manifestul studenților la Istorie. Foto Mihai Schiau CLICK PENTRU A MĂRI.

Ce au scris studenții pe tablă. Foto Mihai Schiau

Ce au scris studenții pe tablă. Foto Mihai Schiau

Un student și-a ordonat gândurile pe o foaie. Foto Mihai Schiau CLICK PENTRU A MĂRI.

Spre dimineață, studenții rămași în sală au adormit. Foto Mihai Schiau


Inițial, la ora 18 era programată o dezbatere publică pe tema stării învățământului din România. Ulterior, dezbaterea s-a trasformat într-un protest contra bugetului mic acordat Educației anul viitor, studenții cerând totodată și rediscutarea sistemului de la Bologna.

Participanții susțin că s-a încercat împiedicarea dezbaterii de către conducerea facultății, fiind chemate brigăzi de jandarmi care au scos cu forța studenții în stradă.

Rectorul Ioan Pânzaru ar fi venit să discute cu studenții joi seara, încercând să le minimalizeze protestul. Până la urmă, grupul de 60 de studenții a primit dreptul să rămână peste noapte în Amfiteatrul Vasile Parvan de la etajul trei al clădirii, după ce au semnat fiecare un angajament că nu vor distruge nimic în clădire.

INTRĂ ACUM PE SITE-UL CARE VA SCHIMBA FELUL ÎN CARE ESTE VĂZUTĂ ROMÂNIA

Într-o înregistrare realizată de unul dintre participanții la protest, și postată pe Facebook, se poate vedea cum un grup de studenți este evacuat de către agenții de pază.

Pe Facebook a fost postată și o descriere a proiectului care a dus la scandalul de joi seara.

ISTORIA SE OCUPA SI SE DEZBATE

PROBLEME SI REVENDICARI

formulate pe 24 noiembrie, amfiteatrul Vasile Parvan, Facultatea de Istorie

PROBLEMA SISTEMICA – ORIENTAREA COMERCIALA

Universitatea a devenit un spațiu de producere de bunuri, mărfuri. Nu se mai vehiculeaza idei.

Universitatea,fie ea privata sau de stat,a devenit o corporație.

Autonomia cunoașterii este inexistentă.

Dorim sa cautam o alternativa la actualul sistem reprezentativ. Asa-zisele sisteme democratice care functioneaza si in organizarea Universitatii au devenit ineficiente si nu ne reprezinta.

2% din PIB pentru educație este inacceptabil. Cerem 6%. Acestia trebuie distribuiti echitabil, in functie de nevoile studentilorsi nu conform cerintelor pietei.

Dorim cresterea autonomiei universitatilor. Au devenit dependente de capital, care reprezinta elita economica a lumii. Universitatile ar trebui sa fie autonome si sprijinite de stat, care sa reprezinte populatia.

Suntem in profund dezacord cu evaluarea membrilor universitatii pe baza competentelor si a eficientei acestora. Denuntam aceasta logica comerciala a functionarii universitatii.

Universitatea apartine tuturor. Oricine trebuie sa poata participa la evenimentele si cursurile universitatii, nu doar studentii.

Diploma ar trebui sa reprezinte un statut social ce reflecta o insusire de cunostiinte reale. Acest statut social trebuie sa inceteze sa mai fie o conditie pentru demnitate si functionare normala in societate.

INFRASTRUCTURA

Federațiile studențești nu sunt indeajuns de eficiente. Le cerem sa se depolitizeze, sa isi transparentizeze si reformeze mecanismele de functionare.

Distributia cazarilor in caminele studentesti este ineficienta. Cerem un sistem centrallizat, transparent, care sa fie controlat si de masele studentesti. Dorim corelarea mai stransa intre numarul de studenti admisi si numarul de locuri din camine.

Democratizarea curriculei: orice subiect, orice interes ar trebui reprezentat. Orice student care doreste sa aprofundeze un subiect aleatoriu trebuie sa poate fi reprezentat.

Reorganizarea sistemului de pregatire a vitorului personal didactic. In situatia sa actuala, este total ineficient si pune piedici majore pregatirii reale a viitoriilor profesori si invatatori.

Denuntam transformarea institutiilor educatiei in obiective pazite de firme private politienesti si care sunt autorizate la o varietate de abuzuri fata de studenti si de alte persoane.

Cerem un mai mare control asupra curriculei. Procesul crearii sale trebuie transparentizat, iar studentii sa aiba mai mult control asupra crearii propriului pachet de cursuri. De asemenea, e important ca studentii sa poata reclama lipsa unor cursuri considerate de acestia necesare.

Accentul mult prea mare asupra teoretizarii si abstractizarii cunostiintelor indeparteaza universitatea de realitatile societatii. Cerem o mai mare contextualizare a cunostintelor dobandite.

CONDITIA SOCIALA A STUDENTULUI

Cerem statului marirea subventiei fondului de burse. Actuala suma alocata fiecarui individ ca bursa este insuficienta pentru a avea un trai decent. Consideram inacceptabila aceasta umilinta sistematica aplicata studentilor.

CONDITIA SOCIALA A PROFESORULUI

Statutul actual al profesorului este sub demnitatea umana ce poate fi acceptata. Mai mult, remuneratia este inacceptabila, contribuind la scaderea drastica a calitatii educatiei.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide