Protest Piața Victoriei împotriva modificare ordonanța legislație penală

Publicat: 25/06/2018, 08:28
Actualizat: 04/07/2018, 12:49

Peste 10.000 de oameni s-au adunat la protestul de duminică seara din Piața Victoriei din Capitală. Participanții au scandat „Demisia”, „PSD – Ciuma Roșie!” și au cântat Imnul României, Imnul Europei și Imnul Golanilor, in timp ce luminau cu lanternele telefoanelor.

„SOLIDARITATE! Hai în stradă! Aceiași actori, același tupeu de borfaș!,” scriu membrii grupării Corupția Ucide pe pagina de Facebook.

Mesajul de chemare la protest

„Am venit aici ca să fiu alături de nația mea, care suferă și vrea dreptate” a spus la microfon în Piața Victoriei filosoful Mihai Șora.

„Situația politică actuală din România mă face să vin de la Constanța la București. Nu pot accepta ca cetățean al acestei țări să las o mână de infractori să acapareze țara asta, să schimbe legile justiției, să scoată abuzul în serviciu din lista de infracțiuni, doar pentru că Dragnea vrea să scape curat. Nu, Dragnea nu este curat. Le-ar fi mers bine dacă nu se atingeau de justiție. (…)Sunt asistentă medicală și să stie Dragnea că dacă mi-a ridicat salariul să nu-și inchipuie că mă cumpără”, a declarat Mihaela Călin pentru Mediafax.

„Își bat joc de o țară întreagă,” a spus Aneta. „Continuăm protestele, ne este teamă de ordonanța de urgență, de asta am și venit. Se repetă treaba din ianuarie-februarie.”

„Nu e normal ca în 2018, într-o țara din Europa să avem oameni cu probleme judiciare la conducere. Nu se poate. Doar în Romania se poate întâmpla așa ceva. Dacă insistăm și venim în fiecare zi în număr mare, cei care consideră ca a fi demn, integru este obligatoriu, cred că învingem”, a spus Mariana Diaconescu.

Traficul prin Piața Victoriei a fost blocat mai multe ore, iar Brigada Rutieră a deviat circulația.

deghizat în Șobo la protest în Piața Victoriei

Un manifestant a venit costumat în Șobo, aluzie la Liviu Dragnea, care i-a numit șobolani pe cei doi foști premieri care critică acum partidul.

Câteva mii de români au ieșit la proteste în marile orașe din țară. În Piața Unirii din Cluj Napoca au fost peste 3.500 de oameni. Modelul celor 11 corturi instalate aici până la căderea guvernului Dăncilă a fost preluat și la Oradea. „Am decis să urmăm exemplul vostru și am instalat duminică la ora 14 trei corturi în Piața Unirii din Oradea. Nu vom pleca de aici până când Pablo Escobar de Teleorman, așa zisul Liviu Dragnea, nu va părăsi toate funcțiile publice”, a spus Cosmin din Oradea.

Grupul de clujeni care dorm în corturi cheamă lumea să li se alăture, pentru a protesta prin rotație. „Să știți că e chiar fain dimineața, când ieși din cort și te uiți la statuia lui Matei Corvin”, a spus unul dintre aceștia.

Principalele solicitări ale protestatarilor sunt dizolvarea și blocarea Parlamentului și alegeri anticipate, declanșarea unei greve generale și o deplasare masivă la București în cazul în care, miercuri, Guvernul va emite o ordonanță de urgență care să îl salveze pe Liviu Dragnea de închisoare. Pe pancartele cu care au venit la protest se puteau citi mesaje precum „Cerem demisia Guvernului Dragnea-Dăncilă”, „Justiția la magistrați NU la condamnați”, „Ei se jură că nu fură și ne bagă-n dictatură”, „Noi suntem pe drumuri, că ei ne tot dau ”. Oamenii au scandat „Cluj, Oradea, București, Dragnea o pățești”, „Uniți, salvăm toată România”, „Nu scăpați”, „Jos Guvernul”, „Demisia”, „Libertate”, „Grevă generală”, „Jandarmeria jos pălăria”, „Nu mai dați afară, tinerii din țară”, „Fără ordonanțe”.

În Piața Mare din Sibiu au venit aproximativ trei mii de persoane. Protestatarii au pornit în marș prin oraș, strigând, printre altele, „Hoții, hoții!” și ””PSD, Ciuma Roșie!””.

La Timișoara au ieșit în stradă 2.500 de oameni, pentru a cere demisia lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Manifestanții strigau „Justiție, nu corupție”, „Hoții”, „Demisia”, „Cuib de hoți și de mafioți”, „La mulți ani cu executare” sau „Afară cu hoții din țară”.

De asemenea, mulți dintre protestatari țin în mâini steaguri tricolore și afișe cu mesaje precum „Toți pentru justiție”, „Cum stați cu conștiința: aleșii neamului?”, „Vă vedem”, „Hoții de la guvernare să ajungă între bare” sau „Poporul votează ziua, penalii votează noaptea”. În Piața Victoriei a fost adus un afiș uriaș pe care scrie „Punctul 8 de la Timișoara: fără comuniști, fără penali”.

Manifestări similare au avut loc în mai multe orașe din țară, precum Iași, Brașov, Satu Mare sau Pitești.

Intitulat „Cod roșu de OUG”, protestul de duminică seara a fost inițiat pe Facebook. Motivul principal al manifestației a fost teama că PSD și ALDE pregătesc o ordonanță de urgență care să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard