Protest Piața Victoriei împotriva modificare ordonanța legislație penală

Redactor:
Sorin Bogdan
Protest în Piața Victoriei din București. Citește de ce a dorit filosoful Mihai Șora să fie alături de cei 10.000 de români din stradă

Peste 10.000 de oameni s-au adunat la protestul de duminică seara din Piața Victoriei din Capitală. Participanții au scandat „Demisia”, „PSD – Ciuma Roșie!” și au cântat Imnul României, Imnul Europei și Imnul Golanilor, in timp ce luminau cu lanternele telefoanelor.

„SOLIDARITATE! Hai în stradă! Aceiași actori, același tupeu de borfaș!,” scriu membrii grupării Corupția Ucide pe pagina de Facebook. 

Mesajul de chemare la protest

„Am venit aici ca să fiu alături de nația mea, care suferă și vrea dreptate” a spus la microfon în Piața Victoriei filosoful Mihai Șora

„Situația politică actuală din România mă face să vin de la Constanța la București. Nu pot accepta ca cetățean al acestei țări să las o mână de infractori să acapareze țara asta, să schimbe legile justiției, să scoată abuzul în serviciu din lista de infracțiuni, doar pentru că Dragnea vrea să scape curat. Nu, Dragnea nu este curat. Le-ar fi mers bine dacă nu se atingeau de justiție. (…) Sunt asistentă medicală și să stie Dragnea că dacă mi-a ridicat salariul să nu-și inchipuie că mă cumpără”, a declarat Mihaela Călin pentru Mediafax. 

„Își bat joc de o țară întreagă,” a spus Aneta. „Continuăm protestele, ne este teamă de ordonanța de urgență, de asta am și venit. Se repetă treaba din ianuarie-februarie.”

„Nu e normal ca în 2018, într-o țara din Europa să avem oameni cu probleme judiciare la conducere. Nu se poate. Doar în Romania se poate întâmpla așa ceva. Dacă insistăm și venim în fiecare zi în număr mare, cei care consideră ca a fi demn, integru este obligatoriu, cred că învingem”, a spus Mariana Diaconescu.

Traficul prin Piața Victoriei a fost blocat mai multe ore, iar Brigada Rutieră a deviat circulația. 

deghizat în Șobo la protest în Piața Victoriei

Un manifestant a venit costumat în Șobo, aluzie la Liviu Dragnea, care i-a numit șobolani pe cei doi foști premieri care critică acum partidul.

Câteva mii de români au ieșit la proteste în marile orașe din țară. În Piața Unirii din Cluj Napoca au fost peste 3.500 de oameni. Modelul celor 11 corturi instalate aici până la căderea guvernului Dăncilă a fost preluat și la Oradea. „Am decis să urmăm exemplul vostru și am instalat duminică la ora 14 trei corturi în Piața Unirii din Oradea. Nu vom pleca de aici până când Pablo Escobar de Teleorman, așa zisul Liviu Dragnea, nu va părăsi toate funcțiile publice”, a spus Cosmin din Oradea.

Grupul de clujeni care dorm în corturi cheamă lumea să li se alăture, pentru a protesta prin rotație. „Să știți că e chiar fain dimineața, când ieși din cort și te uiți la statuia lui Matei Corvin”, a spus unul dintre aceștia.

Principalele solicitări ale protestatarilor sunt dizolvarea și blocarea Parlamentului și alegeri anticipate, declanșarea unei greve generale și o deplasare masivă la București în cazul în care, miercuri, Guvernul va emite o ordonanță de urgență care să îl salveze pe Liviu Dragnea de închisoare. Pe pancartele cu care au venit la protest se puteau citi mesaje precum „Cerem demisia Guvernului Dragnea-Dăncilă”, „Justiția la magistrați NU la condamnați”, „Ei se jură că nu fură și ne bagă-n dictatură”, „Noi suntem pe drumuri, că ei ne tot dau ”. Oamenii au scandat „Cluj, Oradea, București, Dragnea o pățești”, „Uniți, salvăm toată România”, „Nu scăpați”, „Jos Guvernul”, „Demisia”, „Libertate”, „Grevă generală”, „Jandarmeria jos pălăria”, „Nu mai dați afară, tinerii din țară”, „Fără ordonanțe”.

În Piața Mare din Sibiu au venit aproximativ trei mii de persoane. Protestatarii au pornit în marș prin oraș, strigând, printre altele, „Hoții, hoții!” și ””PSD, Ciuma Roșie!””.

La Timișoara au ieșit în stradă 2.500 de oameni, pentru a cere demisia lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Manifestanții strigau „Justiție, nu corupție”, „Hoții”, „Demisia”, „Cuib de hoți și de mafioți”, „La mulți ani cu executare” sau „Afară cu hoții din țară”.

De asemenea, mulți dintre protestatari țin în mâini steaguri tricolore și afișe cu mesaje precum „Toți pentru justiție”, „Cum stați cu conștiința: aleșii neamului?”, „Vă vedem”, „Hoții de la guvernare să ajungă între bare” sau „Poporul votează ziua, penalii votează noaptea”. În Piața Victoriei a fost adus un afiș uriaș pe care scrie „Punctul 8 de la Timișoara: fără comuniști, fără penali”.

Manifestări similare au avut loc în mai multe orașe din țară, precum Iași, Brașov, Satu Mare sau Pitești.

Intitulat „Cod roșu de OUG”, protestul de duminică seara a fost inițiat pe Facebook.  Motivul principal al manifestației a fost teama că PSD și ALDE pregătesc o ordonanță de urgență care să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare.

 

Inchide