Rampa temporară de la Pata Rât va fi închisă definitiv. Unde vor ajunge deșeurile

Rampa temporară de la Pata Rât va fi închisă definitiv. Unde vor ajunge deșeurile

Conducerea Salprest Rampă, societatea care administrează rampa temporară de la Pata Rât, a anunțat printr-o adresă autoritățile locale și județene despre închiderea acesteia și a suspendat toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca și din județul Cluj, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Începând cu 25 iunie de la ora 24.00, platforma de stocare temporară de la Pata Rât își încetează activitatea de depozitare a deșeurilor. Începând de vineri se suspendă toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca și județul Cluj. Platfoma de stocare temporară este încărcată la cantitatea maximă autorizată. Din data de 3 iulie nu mai avem acces la platforma de stocare temporară deoarece operatorul care a câștigat licitația de închidere ne-a somat că accesul la platformă va fi închis”, se arată în adresă.

Directorul uneia dintre cele două societăți de salubritate din Cluj-Napoca – Rosal -, Ioan Mureșan, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că, teoretic, începând de vineri, deșeurile menajere vor fi depozitate pe rampa din Alba Iulia, până în 14 iulie.

„De vineri, teoretic, și noi și cealaltă societatea de salubrizare, Brantner Vereș, vom transporta deșeurile pe rampa din Alba Iulia și le vom depozita acolo până în 14 iulie. Ne vor primi acolo. Am discutat cu ei și putem depozita doar deșeurile menajere, fără gunoiul stradal, vegetal sau deșeurile voluminoase. Mai trebuie să rezolvăm problema transbordării deșeurilor, chestiune pe care sperăm să o rezolvăm în cursul zilei de joi, în urma unei întâlniri cu o firmă de transport, care are mașini mari. Dacă nu reușim cu Alba Iulia, avem varianta B, să depozităm la Satu Mare, dar și acolo mai e nevoie de niște aprobări”, a spus Mureșan.

În paralel, continuă discuțiile dintre Consiliul Județean Cluj și Primăria comunei Feleacu pentru stabilirea cuantumului unei redevențe anuale care ar trebui plătită celor din Feleacu pentru o altă rampă temporară care va trebui amenajată pe terenul pe care se construiește Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și unde se vor putea depozita deșeurile până la finalizarea acestei investiții.

În 13 mai, rampa temporară de deșeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depășirii capacității de stocare, la trei luni după ce și rampa propriu-zisă a fost închisă din același motiv. Ulterior, autoritățile au anunțat că interdicția depozitării deșeurilor menajere pe rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât durează doar o zi, timp în care o parte din gunoaiele de acolo vor fi transportate în altă parte, pentru a face loc altor deșeuri.

În februarie, rampa de deșeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depășirii capacității de stocare, iar de atunci gunoaiele au fost duse la rampa temporară. Deșeurile colectate din Cluj-Napoca și din județul Cluj urmau să fie depozitate până în 15 iulie pe rampa temporară, situată lângă rampa de la Pata Rât, urmând ca după această dată să se găsească o altă soluție până la finalizarea proiectului CJ Cluj, estimată la 31 decembrie 2015.

Atunci, prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, declara că după 15 iulie deșeurile ar putea fi depozitate pe o altă rampă temporară, situată în zona Centrului de Management Integrat al Deșeurilor.

În noiembrie 2012, depozitarea gunoaielor pe rampa de la Pata Rât a mai fost sistată o dată, aceasta fiind considerată neconformă, iar societatea care o administrează, Salprest Rampă, a fost amendată de Garda de Mediu cu 30.000 de lei.

În urma sistării depozitării deșeurilor, circa 200 de romi care își câștigă existența pe rampa de la Pata Rât în urma colectării și valorificării materialelor reciclabile au protestat față de închiderea acesteia. Rampa de la Pata Rât a fost redeschisă după o zi, însă societatea Salprest Rampă a continuat să depoziteze deșeurile în același loc.

CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deșeurile din județ, având termen de finalizare în octombrie 2014.

Contractul a fost atribuit prin licitație asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanțat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În același an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timișoara, a intrat în insolvență, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfârșitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care fac lucrările la centru.

Reprezentanții CJ Cluj anunțau că proiectul este în curs de revizuire și au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 31 decembrie 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?