Andrei Ionascu
18.01.2018
Știri

RAPORT al Consiliului Europei. România, progrese minime în combaterea corupției. Evaluare de urgență a UE pe Legile justiției

RAPORT al Consiliului Europei. România, progrese minime în combaterea corupției. Evaluare de urgență a UE pe Legile justiției
Detalii pe Gândul.

GRECO a concluzionat că România a înregistrat progrese „foarte limitate” pentru implementarea recomandărilor instituției privind prevenirea și combaterea corupției.

Potrivit raportului, România a pus în aplicare doar două dintre cele 13 recomandări prevăzute în evaluarea publicată în 2016. Șapte recomandări nu au fost implementate deloc, iar alte patru au fost parțial implementate.

Raportul organismului Consiliului Europei notează că principala inițiativă luată de România în privința membrilor Parlamentului este adoptarea unui cod de conduită, în octombrie 2017, care vizează reglementarea primirii de cadouri și alte beneficii de către parlamentari, precum și gestionarea conflictelor de interese.

„În ciuda acestei evoluții pozitive, GRECO subliniază faptul că formularea extinsă a codului de conduită și regulamentele inconsecvente pentru aplicarea acestuia împiedică formarea unui cadru complet satisfăcător”, se arată în comunicatul instituției.

Raportul de evaluare al GRECO arată că „România nu a luat încă în considerare, în mod corespunzător, îmbunătățirea performanței Agenției Naționale de Integritate (ANI) privind controlarea declarațiilor de avere și de interese ale parlamentarilor, deși metodele de lucru și capacitățile de prelucrare a datelor au fost îmbunătățite”.

Prin urmare, GRECO solicită punerea în practică a tuturor deciziilor și sancțiunilor privind incompatibilitățile și conflictele de interese.

Procesul legislativ rămâne o zonă de interes deosebit pentru GRECO, „având în vedere controversele și acuzațiile constante privind consultări necorespunzătoare, utilizarea excesivă a procedurii accelerate și lipsa de transparență”.

În privința reformelor în legătură cu statutul judecătorilor și al procurorilor, Grupul Statelor împotriva Corupției observă „aceeași acțiune decisivă limitată”.

„Măsurile pentru a face sistemul judiciar mai receptiv la riscurile de integritate sunt într-o fază incipientă. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce privește analizarea, informarea și consilierea. Sunt necesare, de asemenea, măsuri pentru consolidarea rolului și eficacității celor care îndeplinesc funcții de conducere în cadrul instanțelor judecătorești și al secțiilor de urmărire penală”, se arată în raportul GRECO.

GRECO „regretă” absența unor acțiuni concrete pentru a garanta că numirea și revocarea procurorilor se bazează pe un „proces transparent” și „criterii obiective”, iar CSM ar trebui să joace un rol „mai puternic” în această procedură.

„Anul 2017 a fost marcat de mai multe propuneri și contrapropuneri cu privire la numiri, procedura disciplinară și alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca o încercare de a submina independența justiției”, potrivit raportului organismului Consiliului Europei.

În finalul raportului, Grupul Statelor împotriva Corupției le-a cerut autorităților române să raporteze până la 31 decembrie 2018 în privința implementării recomandărilor formulate.

GRECO a decis să demareze o evaluare în regim de urgență pentru cele trei proiecte de lege privind sistemul judiciar, înregistrate pentru adoptare de către Parlamentul României la 31 octombrie. Un raport în acest sens va fi adoptat în cadrul sesiunii GRECO din perioada 19-23 martie.

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) este un organism al Consiliului Europei care urmărește îmbunătățirea capacității statelor membre de a combate corupția, prin monitorizarea respectării standardelor anticorupție. GRECO ajută statele să identifice deficiențele din politicile naționale anticorupție, cerând reformele legislative, instituționale și practice necesare. Cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, Belarus și SUA fac parte din GRECO.

Inchide