RECENSĂMÂNT 2011: TESTUL NAȚIONAL OBLIGATORIU. Cele 100 de întrebări la care trebuie să răspunzi

Publicat: 23/04/2012, 19:32
Actualizat: 23/04/2012, 19:42

Românii trebuie să răspundă la peste 100 de întrebări la recensământul populației și al locuințelor care începe joi. Acesta este primul recensământ după intrarea României în Uniunea Europeană, iar o noutate este că de această dată nu vor fi luați în calcul cetățenii plecați mai mult de 12 luni din țară. Acest lucru ar putea duce în final la confirmarea estimărilor că populația României a scăzut cu un număr de 2-3 milioane de locuitori, fapt care va avea implicații în domenii precum sistemul educațional sau medical, în calcularea ratei șomajului, dar și a PIB-ului pe cap de locuitor. De asemenea, din punct de vedere politic, o scădere a populației va veni la pachet cu revizuirea calculelor care se raportează la numărul de locuitori, de exemplu cota de reprezentare, număr de mandate, număr de colegii.

Potrivit președintelui Institutului Național de Statistică, Vergil Voineagu, recensământul – care va începe mâine și se va încheia la sfârșitul lunii – le va oferi cetățenilor posibilitatea de a-și declara dublă cetățenie, apartenența la o anumită religie sau cult religios și va implementa întrebări pentru persoanele cu dizabilități.

În cadrul acestui recensământ, cel de-al 12-lea din istoria României, recenzorii vor lucra cu categorii de formulare pentru persoane prezente și temporar absente, persoane plecate pentru o perioadă îndelungată și persoane temporar prezente.

Prima categorie se referă la persoanele care se află în țară de mai bine de 12 luni și persoanele care au părăsit România pentru mai puțin de 12 luni.

În cea de-a doua categorie intră persoanele care au părăsit țara de mai bine de 12 luni, iar în cea din urmă categorie sunt cuprinse persoanele, înrudite sau nu, care vor locui în respesctiva gospodărie mai puțin de 12 luni.

Se poate refuza răspunsul la întrebările legate de etnie, limba maternă și religie

Fiecare recenzor se va prezenta cu câte o serie de astfel de formulare la fiecare familie, însumând în total 106 întrebări.

Dacă la primele 10 puncte se stabilește sexul, data nașterii și starea civilă, următoarele întrebări acoperă informații precum localitatea nașterii, posibile reședințe în străinătate și cetățenia.

În secțiunea de caracteristici demografice, femeile au 3 întrebări adresate lor exclusiv, precum „anul căsătoriei” sau „numărul copiilor născuți vii”.

Urmează apoi cele 3 întrebări la care cetățenii au voie să refuze să răspundă, „etnia, limba maternă și religia”, urmate de categoria de caracteristici educaționale și cea de caracteristici economice.

În ce privește statutul activității curente, cetățenii pot opta pentru răspunsuri precum „ocupat”, „șomer în căutarea primului loc de muncă”, „șomer în cautarea unui alt loc de muncă”, „elev/student”, „pensionar”, „casnică”, „întreținut de altă persoană”, „întreținut de stat” sau „întreținut din alte surse”.

În finalul chestionarului se regăsește secțiunea de abilități în desfășurarea activității curente, unde cetățenii sunt întrebați despre posibilele dificultăți de sănătate care se ivesc zi de zi. Aici intră întrebări referitoare la dificultăți de vedere, de auz, de a merge, de memorare, de îngrijire proprie și de comunicare, pentru ca formularul să se încheie cu o întrebare despre ajutorul pe care îl primește o persoană cu orice de astfel de probleme.

„Capul gospodăriei”, un termen care poate stârni controverse în familie

Un punct sensibil în formulare poate fi și cel referitor la faptul că fiecare familie va trebui să stabilească o persoană care va fi notată drept „capul gospodăriei”. Site-ul Institutului Național de Statistică menționează că acesta este o persoană declarată și recunoscută ca atare de către toți membrii gospodăriei.

VEZI ÎNTREGUL CHESTIONAR AL RECENSĂMÂNTULUI PENTRU LOCUINȚE ȘI PERSOANE

VEZI ÎNTREBĂRILE PENTRU PERSOANE

VEZI FORMULARUL SPECIAL PENTRU ÎNREGISTRARE

Primele rezultate vor fi publicate la începutul anului viitor, însă rezultatele definitive vor fi cunoscute abia în 2014, când vor ajunge și la Eurostat.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
A MURIT o legendă a fotbalului din România. A făcut parte din GENERAȚIA DE AUR
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...