RECENSĂMÂNTUL POPULAȚIEI. Cum au reacționat cititorii unui ziar britanic când au aflat câți români trăiesc în străinătate: „Sunt niște…”

Redactor:
Ioana Nicolescu
Informația a apărut chiar...

Daily Mail a publicat un articol despre rezultatele preliminarii ale recensământului din România, care a stârnit o reacție dură din partea cititorilor britanici. „Prea mulți români fac turul țărilor europene mai bogate cu mâna întinsă”, scrie un cititor care s-a semnat cu „Nu în curtea mea” . Comentariul a primit 165 de like-uri.

Iată ce scrie jurnalistul Rick Dewsbury despre România:

„Populația României a scăzut cu mai bine de 12 procente din 2002 și până acum, datorită emigrării a sute de mii de oameni care au plecat din țara lovită de sărăcie spre state mai bogate precum Marea Britanie.

Cifre de la ultimul recensământ din România arată că migrația și natalitatea scăzută au dus la diminuarea numărului de români cu trei milioane de oameni în ultimii 10 ani, iar acum populația țării este de 19 milioane. Conform Institutului Național de Statistică, aproape un milion de români lucrează în străinătate. Totuși, potrivit altor estimări, numărul celor care muncesc în afara țării se ridică la trei milioane.

Români care se duc la cules de căpșuni. Foto: Marius Vasilică/Mediafax

Nu există nici o cifră oficială privind numărul de români care lucrează în Marea Britanie, însă firme britanice ofereau 2.400 de locuri de muncă luna trecută pe un site destinat asistentelor medicale sau inginerilor din România.

În Marea Britanie, 8,4% din populație se află în șomaj, însă multe firme preferă să angajeze imigranți veniți din țări sărace precum România care să muncească pe bani puțini. Dintre toate statele Uniunii Europene, România este pe locul doi după Bulgaria la nivelul de sărăcie. Deși România s-a alăturat Uniunii Europene în 2007, cetățenii români încă sunt nevoiți să obțină permisiunea Agenției de Graniță a Marii Britanii dacă vor să muncească aici.

România a avut nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internațional, iar guvernul a impus măsuri de austeritate și creșterea taxelor. Datele recensământului au fost făcute publice la scurt timp după ce o româncă, Firuța Vasile, care vinde revista „Big Issue” pe stradă în Bristol, a cerut ajutor material din partea guvernului britanic. Femeii i s-a recunoscut dreptul de a primi ajutoare pentru o locuință pe lângă alte beneficii financiare de care se bucură.

Firuța Vasile

Unul din trei oameni care vând revista „Big Issue” (adică 700 din cei 2,250 de vânzători la nivel național) sunt români. Beneficiile financiare pe care le primește Firuța Vasile sunt doar un exemplu al al prosperității de care se bucură imigranții români din Marea Britanie.

Emigrarea românilor a tras semnale de alarmă în țara lor unde doar cinci milioane de angajați contribuie cu taxe la buget, iar restul sunt pensionari, copii, fermieri care subzistă sau oameni care lucrează pe piața neagră. Sectorul bugetar al României este mult prea mare, acoperind aproape un sfert din populația care muncește.

Guvernul român a impus măsuri de austeritate prin tăierea salariilor și mărirea taxelor pentru a-și asigura bugetul și pentru ca să poată plăti datoria către Fondul Monetar Internațional. Scăderea populației nu este un lucru bun când vine vorba de colectarea taxelor.

Foto: Octav Ganea/Mediafax

Din populația României, 6,5% sunt maghiari și 3,2% (619.000) s-au declarat romi. Grupări pentru drepturile omului spun că mulți romi nu își declară naționalitatea de frica discriminării, iar numărul adevărat al acestora ar putea ajunge la 2,5 milioane. Asta ar însemna că în România locuiește cea mai mare comunitate de romi din Europa.

Institutul de statistică spune că circa un milion de români nu apar în recensământ fiindcă nu au completat formularele sau trăiesc în străinătate și nu au fost menționați de către familiile lor. Rezultatele complete ale recensământului vor fi eliberate abia la sfârșitul lunii mai și se poate ca cifrele de acum să se modifice destul de mult”.

Reacțiile dure ale cititorilor britanici au fost cele mai bine cotate în secțiunea de comentarii a cotidianului britanic. Iată ce spun cititorii:

„Săraca țară este invadată de oameni care nici măcar nu o plac, pur și simplu vin aici să împartă chestii pe stradă și să obțină o casă pe gratis. Cred că a venit vremea să fim mai fermi și să-i dăm afară„, scrie Jackie din Hampshire, comentariu care a primit 197 de like-uri.

Prea mulți români fac turul țărilor europene mai bogate cu mâna întinsă„, scrie un cititor care s-a semnat cu „Nu în curtea mea” . Comentariul a primit 165 de like-uri.

„Nu mai avem nevoie de alți vânzători de Big Issue, vă mulțumesc!”, scrie Di (161 de like-uri)

„Și ce beneficii aduc acești oameni pentru Marea Britanie? Nici unul”, scrie still Grumpy din Derby (157 de like-uri)

„Îmi pare rău DM, dar ai folosit cuvântul „muncește”, ori a sta la colț de stradă cu câteva reviste în brațe nu înseamnă muncă. Sunt niște paraziți, cred că nu le vine să creadă cât de PROȘTI suntem”, scrie GT din Yorkshire (142 de like-uri)

„Da, majoritatea sunt aici, sunt sigură, fiindcă primesc totul pe tavă, este dezgustător!!! Săraca Anglie!!!, scrie Marta (131 de like-uri)

„Sunt toți aici. Mulți se află în închisoare, iar restul beneficiază fraudulos de tot felul de lucruri”, scrie Annette din Scoția (124 de like-uri)

„Asta înseamnă că mai sunt 88% din ei care ar putea să vină aici”, scrie Enid din Brighton (119 like-uri)

Trebuie să ne protejăm granița și nu înțeleg de ce au fost lăsați să intre în UE, au venit numai cu mâna întinsă după bani și cu tot cu criminalii lor… mulțumim Uniunii Europene pentru altă nebunie… din partea unui idiot… nici măcar nu ați verificat pe cine acceptați, nu?? Nici nu v-ați gândit, atât de preocupați sunteți să vă construiți Statele Unite ale Europei…”, scrie Pat din Norfolk (114 like-uri)

Cele mai slab cotate comentarii sunt cele favorabile românilor:

„Românii se vor duce unde vor, nu puteți să-i opriți, măcar își pun osul la muncă… față de leneșii de britanici care nici măcar nu se mai ridică din pat să muncească, așa că tăceți din gură, xenofobilor”, scrie Steve din Varna (97 de oameni au dat dislike)

„Poate că ar trebui și noi românii să scriem despre toate relele care se întâmplă în Anglia, despre toți delincvenții și să generalizăm toată nația britanică! Poate o să înțelegeți și voi cum e să te simți discriminat și să fi frustrat după ce auzi toate poveștile astea… sunt un om decent, la fel ca toți prietenii mei, scrie Chris din Londra (55 de dislike-uri)

„Ia nu vă mai umflați în pene atâta, Marea Britanie nu este destinația favorită a românilor. Ei se duc în Italia și în Spania fiindcă sunt un popor latin și le este mai ușor să vorbească acele limbi, ca să nu mai spun că britanicii cu inima de piatră și ploaia nu fac parte din bucuriile zilei”, scrie Jean (38 de dislike-uri)

Când am să-i văd și eu pe britanici cum stau în genunchi culegând căpșuni pe un salariu de mizerie, atunci o să mă întorc în România. Noi facem toată munca grea și prost plătită, iar muncitorii britanici necalificați stau degeaba pe banii statului. Marea Britanie ar trebui să fie recunoscătoare și să ne respecte așa cum o respectăm și noi pe ea”, scrie Adrian (32 de dislike-uri)

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Pregătiri de război în Europa! O țară a făcut deja primul pas, declarațiile sunt clare
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Tratatament MINUNE descoperit în România. Ce au găsit medicii pentru salvarea bolnavilor de covid
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide